Live

Coronavirusul nu schimbă obiceiurile în biserici. Vasile Bănescu: "Nu a fost vorba ca fiecare să vină cu lingurița de acasă"

Data actualizării: Data publicării:
Foto: basilica.ro

Pentru a evita răspândirea îmbolnăvirilor cu coronavirus și bisericile se implică. Biserica Ortodoxă Română a transmis vineri dimineață câteva recomandări credincioșilor pentru aceste zile de criză medicală. Printre ele amintim, credincioșii să nu mai sărute icoanele sau să își aducă propria linguriță pentru împărtășanie. În urmă cu puțin timp, Patriarhul Daniel a revenit într-un comunicat și a precizat că regulă împărtăşirii clericilor şi credincioşilor din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată.

"Comunicatul respectiv avea în vedere mai ales pe cei care se tem prea mult de îmbolnăvire când sărută sfintele icoane sau când se împărtăşesc din acelaşi Sfânt Potir euharistic, preotul folosind o linguriţă comună.

Această atenţie acordată îndeosebi celor „mai slabi în credinţă” (cf. Romani 14, 1) a produs însă teamă în altă parte, mai precis în rândul unor clerici şi credincioşi care consideră că o măsură excepţională şi temporară (iconomie), în favoarea celor mai fricoşi şi mai slabi în credinţă, se poate transforma într-o nouă regulă liturgică de împărtăşire euharistică a tuturor credincioşilor.

Regula împărtăşirii clericilor şi credincioşilor din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată, iar preoţii vor explica tuturor credincioşilor că această împărtăşire nu a fost vreodată pentru cineva şi nici pentru ei nu va fi un pericol", potrivit Basilica.ro.

Credincioșii care se tem să folosească aceeași linguriță sunt sfătuiți să discute cu preotul lor duhovnic "spre a se întări în credinţă şi a spori în comuniune bisericească".

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe a declarat, pentru Digi24, că nu s-a pus niciodată problema ca enoriașii să vină de acasă cu lingurița și nici "nu se vor face schimbări din punct de vedere religios". 

"Comunicatul cu recomandările Patriarhiei Române în contextul excaladării temerii de contaminare cu acest virus erau recomandări menite să vină în întâmpinarea unor persoane mai temătoare, care își pun problema în mod exagerat a contaminării. E foarte important să spunem că nu s-a pus problema schimbării vreunei reguli în acest sens, ci doar s-a sugerat că cei care nu au suficientă credință să sărute icoana, să nu creadă ca ar comite un foarte mare păcat din acest punct de vedere. (...) Nu se vor face schimbări din punct de vedere religios.

(...) Nu a fost niciodată vorba ca fiecare să vină cu o linguriță de acasă. Nici vorbă de așa ceva. S-a pus problema ca cei care au un anumit dubiu legat de starea lor de sănătate pot cere în mod excepțional și doar temporar să primească, în această perioadă, din Sfânta Euharistie pentru cei bolnavi, în afara Sfintei Liturghii, nu în timpul Sfintei Liturghii ", a declarat  Vasile Bănescu purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, la Digi24. 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția Arhiepiscopiei Sucevei în scandalul de la Biserica Sfânta Treime: „Slujbele sunt nule, nu aduc niciun folos sufletesc”

O biserică ortodoxă rusă nou construită în Suedia ridică suspiciuni de spionaj. Clădirea se află lângă obiective strategice

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Bătaie cu bănci și gaze lacrimogene într-o catedrală din Ucraina, după ce a ieșit de sub autoritatea Patriarhiei Moscovei

Partenerii noștri