Live

Concluzia audierilor din Comisia de apărare a Senatului: Legea adunărilor publice trebuie modificată

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Audierile de astăzi din Comisia de apărare a Senatului s-au încheiat cu o concluzie ad-hoc: este necesară actualizarea Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Carmen Dan, Speranța Cliseru și doi șefi din Jandarmerie au vorbit despre evenimentele din 10 august, de la mitingul diasporei, când au fost violențe din partea jandarmilor.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Audierea ministrului Carmen Dan s-a încheiat cu o discuție liberă. Membrii comisiei aflați de partea puterii PSD-ALDE și Carmen Dan au căzut de acord că este necesară modificarea Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, însă nu în sensul protejării participanților la protest.

Ministrul de Interne a considerat că este necesară actualizarea legii deoarece orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi vreodată pusă sub semnul îndoielii.

„Cred că este necesar să se intervină legislativ, în aşa fel încât să putem aduce în actualitate o lege din 1991. Şi eu, ca ministru, îmi asum acest demers. Sper ca ulterior, odată ce această propunere, iniţiativă legislativă ajunge în Parlament, să dezbatem împreună în aşa fel încât să fie un act care să servească cu totul realităţilor curente. Şi cred că da, trebuie să ne uităm foarte atent pe tot ce înseamnă legislaţie şi să facem demersurile legale în aşa fel încât orice intervenţie şi orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi vreodată pusă sub semnul îndoielii”, a declarat Carmen Dan, la Comisia de apărare a Senatului.

Ministrul a susţinut că în data de 10 august intervenţia Jandarmeriei a fost doar în sensul asigurării ordinii publice.

„De un an şi opt luni, Jandarmeria Română gestionează genul acesta de manifestaţii publice, aducând în prim plan acea componentă de dialog şi comunicare pe care o are Jandarmeria, şi asta plecând de la faptul că (...) acel caracter de spontaneitate reglementat dă naştere la foarte multe interpretări. Şi cred că suntem cu toţii de acord că nu mai putem vorbi de spontaneitate atunci când avem organizarea acestor activităţi de protest online. (...) Nu poţi spune despre o instituţie a statului că a fost violentă când, de un an şi opt luni, în condiţiile acestor prevederi legale, gestionează aceste adunări, făcând tot ce stă în puterea acestei instituţii pentru ca aceste proteste să nu degenereze. Şi până la momentul 10 august a acţionat cu multă maturitate şi chiar în data de 10 august noi am făcut dovada că intervenţia Jandarmeriei a fost doar în sensul asigurării ordinii publice, nu a restabilirii, pentru că, aşa cum am precizat, jandarmii au venit pentru asigurarea dispozitivului de ordine publică, nu îmbrăcaţi în echipamentul de intervenţie. Şi această intervenţie s-a desfăşurat gradual, până la momentul în care ne-am aflat sub incidenţa prevederilor articolului 19, alin. 2, care dispune în sensul reacţiei în forţă, în condiţiile în care avem create condiţiile atentării la integritatea corporală a forţelor de ordine şi a manifestanţilor”, a mai spus Carmen Dan. 

Aceeași discuție s-a purtat și în timpul audieriii prefectului Capitalei. De altfel, Speranţa Cliseru le-a solicitat membrilor comisiei să reactualizeze „de urgenţă” Legea adunărilor publice, pentru că nu mai corespunde situaţiilor din prezent.

„Ceea ce vă solicit - şi o să vin şi cu o propunere - este să modificăm de urgenţă Legea adunărilor publice. V-aş ruga să reactualizaţi Legea adunărilor publice, pentru că nu mai corespunde situaţiilor de astăzi, şi ar trebui foarte bine să fie lămuritoare, pentru că o singură notificare către primar nu poate să ţină loc de autorizarea unei manifestaţii publice. Trebuie să existe oameni care să-şi asume organizarea mitingului, să fie ambulanţe, toalete publice, să fie ordine în această organizare de la cap la coadă. Nu putem să mai continuăm cu aceste adunări anunţate prin faxuri, email-uri”, a precizat Speranța Cliseru.

Sursa: Digi24, Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dosarul 10 August: începe judecata pe fond la Tribunalul Militar. Contestațiile foștilor șefi din Jandarmerie, respinse

Violențe la meciul FCSB–Petrolul Ploiești. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene, unii suporteri s-au bătut cu forțele de ordine

Un individ care purta haine de jandarm şi avea o armă, depistat la un eveniment dedicat gimnastei Ana Maria Bărbosu, la Focşani

Mobilizare pentru alegerile locale și europarlamentare în Capitală: Peste 2.800 de poliţişti şi jandarmi vor asigura ordinea publică

Partenerii noștri