După pericolul de la Roșia Montana, toate barajele din România vor fi verificate
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în format hibrid de premierul Nicolae Ciucă, a adoptat luni o hotărâre prin care sunt dispune măsuri de verificare tehnică a calităţii construcţiei şi siguranţei exploatării barajelor aflate pe teritoriul României.
Decizia a fost luată în contextul incidentului petrecut în data de 1 octombrie 2022 la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba care a impus adoptarea urgentă a unor acţiuni de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roşia Montană.
Potrivit hotărârii CNSU, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Naţională Apele Române şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, este desemnat să efectueze, în regim de urgenţă, controale/verificări de specialitate privind calitatea construcţiei şi siguranţei în exploatare a barajelor, din aria de competenţă.
„Acţiunile de control/verificare se desfăşoară la barajele încadrate în categoriile C şi D, indiferent de deţinător. Controalele/verificările (...) urmăresc, dar fără a se limita la acestea, performanţa privind calitatea în construcţii, evaluarea stării de siguranţă în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existenţa şi funcţionalitatea aparaturii de monitorizare, control şi avertizare, precum şi riscurile la care sunt expuse”, mai prevede documentul.
De asemenea, autorităţile publice menţionate pot coopta specialişti care să facă parte din comisiile de control/verificare din cadrul altor instituţii sau organizaţii publice sau private ce deţin competenţă şi atribuţii în domeniu. Acestea întocmesc un raport, care cuprinde starea de fapt, concluziile verificărilor, precum şi recomandările necesare.
Controalele/verificările se realizează până cel târziu la data de 20 noiembrie 2022.
În termen de 10 zile de la emiterea prezentei hotărâri, instituţiile centrale sau organizaţiile publice precum şi cele de la nivelul unităţilor administrativ teritoriale, pun la dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne listele nominale ale barajelor încadrate în categoriile C şi D, aflate în administrare.
Instituţiile publice centrale menţionate transmit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, centralizat, rezultatele controalelor/verificărilor, la adresa de poştă electronică dsu@mai.gov.ro. DSU colectează datele şi rezultatele centralizate ale controalelor/verificărilor şi le prezintă CNSU pentru analiză şi decizie, mai prevede hotărârea.
Patru mesaje RO-ALERT au fost transmise populaţiei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce a fost semnalată o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.
Potrivit ISU Alba, pe parcursul nopţii, 268 de persoane (aflate în zone cu potenţial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunţarea acestora a fost făcută prin emiterea a patru mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunţarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, poliţişti, jandarmi şi reprezentanţi ai administraţiei locale, care au explicat populaţiei importanţa evacuării preventive.
Duminică dimineaţa, de la ora 6:00, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a ajuns la faţa locului, având o şedinţă de lucru cu reprezentanţii tuturor instituţiilor şi operatorilor economici implicaţi în această misiune, informează Agerpres.
Centrul Judeţean Alba de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei a fost activat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News