CNCAV a cerut Ministerului Sănătății să se renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Ce se întâmplă cu cei care au primit prima doză
Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, că a propus Ministerului Sănătății renunțarea la vaccinarea cu serul produs de compania AstraZeneca. Decizia a fost luată în unanimitate în cadrul ședinței CNCAV, iar motivul principal este lipsa de interes din partea populației pentru aceste doze.
Gheorghiță a precizat că propunerea privind renunțarea la vaccinul AstraZeneca a fost trimisă Ministerului Sănătății.
"În cadrul şedinţei CNCAV pe care am avut-o în săptămâna precedentă, în unanimitate, s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătăţii să renunţăm la vaccinul de la compania AstraZeneca din ianuarie 2022, ţinând cont de faptul că este un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin la nivel naţional.
Șeful CNCAV a explicat, de asemenea, că solicitarea se bazează și pe problemele privind managementul vaccinului.
"Am ținut cont și de faptul că flacoanele sunt multidoză, cu zece doze şi procentul de doze care sunt sacrificate este foarte mare. Şi atunci, din punct de vedere al costului, eficienţei şi al managementului stocurilor, a fost propunerea pe care noi am adresat-o Ministerului Sănătăţii”, a anunţat preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
În prezent, la nivel naţional nu există doze disponibile de vaccin produs de compania AstraZeneca, pentru că ultimul lot a expirat. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, țara noastră urmează să primească o tranşă cu care să se finalizeze schema de vaccinare a celor care au făcut o primă doză cu AstraZeneca.
"Rapelul la această doză 2 este recomandat la 8 săptămâni, însă, există un interval acceptat până la 12 săptămâni în care se poate efectua doza a doua fără să fie compromisă eficienţa şi eficacitatea", a precizat Valeriu Gheorghiţă.
852.031 de doze de vaccin AstraZeneca au fost folosite de la începutul campaniei de vaccinare din România.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News