Live

Climatolog: Cursa încălzirii globale se accelerează, ne putem aștepta la accelerări și mai mari în viitor

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Anul 2019, care se încheie peste câteva zile, va fi printre cei mai călduroși înregistrați vreodată. Luna noiembrie a stabilit un record absolut, cu temperaturi care au fost cu aproape cinci grade peste media celor din ultimele patru decenii. Specialiștii spun că încălzirea globală va continua.

„Ce se întâmplă în România nu e ceva singular și vedem recorduri peste tot în lume, recorduri la nivel global. Ultima lună noiembrie a fost a doua la nivel global cea mai calduroasă, dacă o comparăm cu a doua jumătate a secolului 19, de când avem observații periodice pe glob. Probabil că 2019 va și la nivel global al doilea cel mai călduros. Practic, în topul primilor cei mai călduroși ani la nivel global avem ultimii ani. Avem 2016 cel mai călduros an și probabil 2019 va veni, 2015, 2017”, a spus Roxana Bojariu, climatolog, la Digi24.

Cursa aceasta a încălzirii globale din păcate continuă și se accelerează, ne putem aștepta la accelerări din ce în ce mai mari în viitor. Sperăm că vor fi măsuri în acord cu Tratatul de la Paris care vor limita această cursă infernală, pentru că la un moment dat nu vom mai putea ține pasul. Nu e vorba doar de încălzire graduală, e vorba și de modificarea tipurilor de vreme, modificarea felului în care se manifestă fenomenele altfel obișnuite pentru locul și timpul din an”, a adăugat ea.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Temperaturile record din 2024 sfidează previziunile climatologilor. Scenariile oamenilor de știință ar putea fi greșite

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

2025 va fi „unul dintre cei mai călduroşi trei ani” înregistraţi vreodată. Record negru anticipat pentru 2024 (Met Office)

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Partenerii noștri