Live

Exclusiv Cîțu, despre scandalul vaccinurilor anti-Covid: „PSD a cumpărat 40 de milioane de doze în 2022. Toate țările au avut mai multe doze”

Data actualizării: Data publicării:
Cîțu spune că PSD a cumpărat 40 de milioane de doze în 2022. FOTO: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Fostul premier al României, Florin Cîțu, a declarat joi, la Jurnalul de Seară, de la Digi24, referitor la faptul că România a comandat 90 de milioane de vaccinuri anti-Covid, deși au fost folosite puține, că toate țările au avut mai multe doze, adăugând că în 2022 Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila au cumpărat 40 de milioane de doze. El a mai explicat că ar fi putut fi folosite toate, dar că după ce purtarea măștii de protecție nu a mai fost obligatorie, nu s-au mai vaccinat mulți oameni.

„Nu premierul semna contractele și nici când e vorba de medicamente, niciun premier, nu doar eu. Nici când se cumpără tancuri nu premierul semnează, ci Ministerul Apărării. În acest caz a fost un contract cadru special, făcut de Comisia Europeană în numele statelor din UE. Acel contract cadru a fost discutat înainte de a fi semnat cu producătorii de vaccinuri în Consiliul European, unde România e reprezentată de Klaus Iohannis. Acolo s-a decis forma contractului și că României i se vor aloca doze pentru 19, 3 milioane de persoane”, a spus Florin Cîțu.

Cîțu spune că PSD a cumpărat 40 de milioane de doze în 2022

El a mai explicat că există și o informație nouă și anume că Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila au făcut, pe 7 ianuarie 2022, o comandă de 40 de milioane de doze.

„Comanda e de la ministrul Sănătății. Rafila nu va face nimic fără Ciolacu și Ciolacu a fost de acord cu Rafila. Niciodată nu ar fi mers Rafila mai departe, să comande 40 de milioane de doze, fără acordul lui Ciolacu. Jumătate din doze au fost comandate de PSD. Este comandă și avem dovada, jumătate din doze au fost comandate în 2022, când nu aveam nimic de-a face eu. Comanda este pentru 40 de milioane, dar au fost trimise și în alte țări și atunci au rămas o parte, 28 de milioane, de asta e o diferență. Rafila și Ciolacu sunt oameni responsabili și știau că avem nevoie de ele. Au și alocat resurse în buget pentru acest lucru, pentru că angajezi legal România când faci comanda”, a mai explicat fostul premier.

El a mai explicat că în februarie 2022 era doar un singur vaccin aprobat, acela fiind Pfizer: „Erau decizii pe care trebuia să le iei pentru că aveai oameni care stăteau la coadă să se vaccineze. Deciziile au fost luate după ce m-am consultat cu specialiștii. Guvernul meu a comandat cele mai puține doze dintre cele trei guverne care s-au întins pe pandemie”.

Întrebat cum a reușit România să cumpere 90 de milioane de doze, Florin Cîțu a explicat că toate țările au avut mai multe doze.

„40 de milioane au fost comandate de PSD. Toate țările au avut mai multe doze. 37 au fost comandate înaintea venirii mele, după aceea au fost 20 și 40 au fost comandate de PSD. Puteau să fie folosite toate. Nu am toate datele acum, dar erau toate rezervate. Oamenii erau la coadă și își rezervaseră toate dozele. A fost o decizie în care Iohannis a scos masca, înainte de a ne atinge ținta de vaccinare. La două zile după ce s-a hotărât ca masca să nu mai fie purtată în spațiul public a scăzut dramatic vaccinarea”, a conchis Florin Cîțu, la Digi24.

Pfizer - BioNTech a dat România în judecată pentru a ne obliga să plătim vaccinurile anti-Covid contractate în pandemie

Pfizer - BioNTech a dat România în judecată pentru a obliga țara noastră să plătească toate vaccinurile anti-Covid pe care le-a contractat în urma protocolului semnat în 2021, informează Context.ro.

„Pfizer și BioNTech caută să facă România să își respecte angajamentele pentru comenzile de vaccinuri COVID-19 plasate de Guvernul României, parte a contractului de livrări pentru Uniunea Europeană, semnat în mai 2021.

Această procedură formală vine după discuții lungi între părți, care au avut loc în spiritul parteneriatului cu România și cu membrii Guvernului României. Pfizer și BioNTech cred că este important ca toate părțile implicate să își respecte obligațiile contractuale, în baza acordului care a facilitat succesul răspunsului European la pandemia COVID-19”, se arată într-un răspuns al asocierii Pfizer - BioNTech transmis la solicitarea Context.ro.

Acțiunea legală demarată împotriva României nu este prima pe care gigantul farmaceutic Pfizer o inițiază. În noiembrie anul trecut, Pfizer a dat Polonia în judecată pentru că nu a onorat plățile celor 60 de milioane de doze de vaccin COVID-19 comandate de statul polonez. În decembrie 2023, compania a confirmat că a dat în judecată și Ungaria, pentru același motiv.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Nu cred că mi-am făcut cum trebuie meseria de tată!" Cine este și cu ce se ocupă fiica lui Valeriu Argăseală

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Percheziții în 12 locații în București și Ilfov. Sunt verificate cabinete notariale care ar fi eliberat certificate false de moștenitor

Nelu Tătaru a fost pus sub control judiciar în dosarul de luare de mită și nu mai poate profesa în spitalele de stat

Suspiciuni de luare de mită: Procurorii DNA fac percheziții la Serviciul de Ambulanță Dolj și la Spitalul CFR Craiova

Bogdan Vasiliu, fostul director al CS Rapid, reţinut de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Ce spun procurorii

Partenerii noștri