Cercetător INFP: Sunt cele mai mari cutremure înregistrate vreodată în zona Olteniei. Este o activitate foarte neobișnuită
Cutremurele înregistrate în ultimele două zile în zona Olteniei, cu magnitudini de 5,2 și 5,7, sunt cele mai mari produse vreodată în această zonă, spune Mircea Radulian, cercetător științific la INFP. El spune că este normal ca seismele să aibă replici de mai mică intensitate.
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Clădirile avariate de cutremurele din Gorj, cu probleme și după mai bine de un an. Școala dintr-o comună, închisă
Plan de urgență în caz de cutremur, în spitale și primării
Cum a reacționat Maia Sandu, aflată într-un studio TV, când a început cutremurul
Imagini incredibile din timpul cutremurului din Taiwan. Au căzut bucăți din munte peste șoferi
Cum a reușit Taiwanul să reducă efectele cutremurului de 7,4
Mărturii teribile despre cutremurul din Taiwan
Momentele cutremurului devastator din Taiwan
O mină din Bihor s-a prăbușit după cutremurul de duminică. Apa din zonă a devenit roșie
„Este vorba despre un cutremur la nord de Târgu Jiu, în aceeași zonă în care s-a produs și cutremurul de ieri. Avem de-a face cu faimosul dublet. Deci sunt două cutremure de magnitudini apropiate, mai mici ca cele din Turcia, care s-au produs la interval scurt de timp”, a spus el.
„Este o activitate foarte neobișnuită pentru zona asta. Avem de-a face cu două cutremure mai mari și sunt cele mai mari cutremure înregistrate aici vreodată. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o intensificare semnificativă a activității din această zonă, neașteptată pentru noi, fiindcă nu avem în trecut ceva asemănător”, a explicat Radulian.
„Urmează să analizăm de ce s-au întâmplat aceste cutremure, ce legătură au între ele, dacă au vreo legătură cu acest context, în care s-au produs și cutremurele din Turcia”, a mai spus cercetătorul.
El a explicat că pe toată zona de-a lungul Carpaților sunt cutremure de suprafață.
„Activitatea o cunoaștem și nu e o surpriză. Singură surpriză este că avem un nivel de activitate mai mare decât cu ce eram noi obișnuiți în această zonă. Au mai fost cutremure în zona asta și peste 5, dar acum e o activitate crescută”, a explicat el.
„Vor mai fi replici. Acest cutremur va avea replici, exact ca și în Turcia. Acolo s-a produs un alt cutremur puternic și el va genera la rândul lui niște replici, care nu ar trebui să depășească magnitudinea 4. În general sunt mai mici”, a adăugat Radulian.
Cercetătorul a adăugat că cele două cutremure s-au produs la o adâncime mică, iar efectele sunt ceva mai mari în zona epicentrului.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News