Video Cele 12 persoane rămase izolate la Nereju au fost salvate cu tiroliana. Mărturia unui muncitor: „Care nu se sperie de moarte?”
Cele 12 persoane rămase izolate în pădure, în localitatea Nereju din județul Vrancea, după ce au fost surprinse de creșterea râului Zăbala, au fost salvate sâmbătă după-amiază, după aproape 20 de ore, cu ajutorul unui sistem de tip tiroliană.
Inspectoratul Județean al Jandarmeriei a dat publicității imagini surprinse din dronă cu locul în care au fost izolate cele 12 persoane - între care se aflau și trei femei și un minor - iar filmarea arată o perspectivă amenințătoare a puhoaielor în mijlocul cărora au rămas izolați și pericolul pe lângă care au trecut. Iată:
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare
Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori
DIGI Spania îi ajută pe cei afectați de inundațiile catastrofale
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
Potop pe litoral după alerta de cod roșu de furtuni
Locuinţe şi străzi inundate în Constanța, județ aflat azi-dimineață sub alertă meteo cod roșu. Urmările vijeliei
Furtuna care se îndreaptă spre România face ravagii în Croația
Unul dintre muncitori a povestit coșmarul prin care a trecut: „Azi-noapte n-am închis un ochi. Dacă mă pun aici pe jos, aici dorm. Am venit din pădure, n-am avut timp să trecem apa, ne-a luat puntea, ne-a fost frică să mai trecem, am intrat până aici în apă și ne-am întors înapoi. (Reporter: V-ați speriat tare...) Care nu se sperie de moarte?”
Cei 12 muncitori efectuau lucrări în zonă și au fost surprinși vineri de creșterea râului, refugiindu-se într-un vagon-remorcă pe o insulă. Date fiind condițiile meteo periculoase, intervenția salvatorilor pentru extragerea lor nu s-a putut realiza cu ajutorul bărcilor sau elicopterelor aflate în dotare. Zona muntoasă respectivă era greu accesibilă, iar vizibilitate redusă.
Pe timpul nopții cei 12 au rămas în vagon, dar sub supravegherea voluntarilor și a personalului ISU.
Misiunea de salvare a fost reluată sâmbătă în zori, cu forțe suplimentate. Alături de pompierii militari, pompierii voluntari, salvamontiști și jandarmi din județul Vrancea au fost trimise două echipe de salvatori montani din Covasna si Bacău. Raed Arafat, șeful DSU, declara la Digi24 că speră ca operațiunea să poată fi încheiată în timp util.
Condițiile din zonă au rămas periculoase, pentru că a plouat în continuu, debitul râului era crescut și apele aduceau resturi de materiale care puteau pune în pericol atât viața salvatorilor, cât și a persoanelor izolate. Cum extragerea persoanelor izolate cu ajutorul bărcilor sau elicopterelor aflate în dotare nu putea fi realizată, s-a decis ca în cele din urmă misiunea de salvare să se facă printr-un sistem de tiroliană.
În acest moment, cele 12 persoane - un minor, trei femei și opt bărbați - au fost evacuate, extrase din zona de pericol și nu prezintă probleme medicale.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News