Live

Rasismul a învins. Cei doi brutari din Sri Lanka nu mai fac pâine, au fost trimiși la munca de jos

Data actualizării: Data publicării:
Foto: captură Digi24

Proprietarul brutăriei din Ditrău, care a angajat doi bărbați din Sri Lanka s-a oferit să îi mute pe cei doi din procesul de producție a pâinii, spunând că aceștia vor fi doar ajutoare.

Patronul mai spune că întotdeauna cei care au muncit au fos plătiți, inclusiv pentru orele suplimentare, și că îi așteaptă pe cei care au avut nemulțumiri, pentru clarificarea problemelor. Aceasta, în condițiile în care mai mulți angajați ai brutăriei s-au plâns că nu sunt plătiți în conformitate cu orele lucrate și că nu sunt bine tratați.

Patronul brutăriei i-a invitat pe cei care vor să se angajeze să meargă la el. „Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce privește firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei”, a scris el.

Bărbatul a precizat că cei doi muncitori din Sri Lanka au fost angajați cu forme legale.

El le-a mai scris localnicilor că în două săptămâni, de când a început scandalul, „ aproape că a pierdut munca de 10 ani” de la brutărie.

Primarul din Ditrău, Puskas Elemer, a vorbit la Digi24 despre concluziile ședinței la care au participat aproximativ 300 de oameni.

Întrebat de soarta celor doi singalezi, edilul a răspuns: „Soarta lor depinde de angajator, degeaba mă întrebați pe mine”.

Edilul a susținut că, de fapt, problema oamenilor este legată în primul rând de condițiile de lucru din brutărie.

„Mulți oameni și-au exprimat părerile despre munca lor în brutărie, s-a văzut că problema nu este cu cei doi muncitori angajați din Sri Lanka, ci cu comportamentul șefului brutăriei cu angajații. Oamenii au plecat pașnic acasă. Am promis că vom face luni o petiție către brutărie, eu voi mediatiza această problemă și vom depune petiția la brutărie, cu cerința de a schimba munca lor la brutărie. Sunt mulți oameni care s-ar întoarce, dacă s-ar schimba condițiile”, a spus primarul Puskas Elemer la Digi24.

Totuși, au fost mai mulți oameni care, în timpul ședinței au susținut că imigranții pot provoca probleme.

Conflictul a început după ce aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat, miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka. Oamenii susțineau că ă le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Proprietarii de locuinţe unde au fost cazaţi cei doi muncitori au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

Puskás Elemér, primarul comunei Ditrău, a declarat la Digi24 că va încerca să joace rolul de mediator în acest scandal. „Eu cred că cea mai mare problemă e dezinformarea pentru că cei doi brutari anagajați legal au fost confundanți cu imigranți. Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare”, a spus primarul.

Ulterior, tot la Digi24, primarul Puskás Elemér a declarat că cei doi migranți ar fi, de fapt, victime colaterale într-un scandal mai vechi între patronul brutăriei și mai mulți localnici.

Editor web: M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel puțin opt migranți și-au pierdut viața în largul coastelor Greciei. Ce s-a întâmplat cu nava în care se aflau aceștia

Cinci morți într-o tabără de migranți din Franța, după un atac armat. Cine este atacatorul care s-a și predat

Cinci morți și zeci de dispăruți după ce o barcă cu imigranți s-a scufundat în largul insulei grecești Creta

Comisia Europeană: Statele UE ar putea limita dreptul de azil al migranților „instrumentalizați” de Rusia

Partenerii noștri