Ce teorii ale conspirației au apărut după pana informatică globală
Teoriile conspirației abundă după evenimentul de vineri, când pana informatică provocată de actualizarea unor aplicații Microsoft a provocat daune majore la nivel global. Oamenii au acum suspiciuni că ar putea veni un al treilea război mondial sau că atacul cibernetic a fost lansat de elitele globale.
O actualizare defectuoasă a sistemelor de operare Windows (Microsoft) a afectat vineri întreaga planetă. Mii de avioane au rămas la sol, piețele financiare au fost perturbate, iar o parte din muncitori au intrat în șomaj tehnic, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
Pana informatică provocată de Microsoft s-a produs în urma unei erori la actualizarea unui program de securitate pentru sistemele de operare. Fondatorul CrowdStrike, George Kurtz, a încercat să clarifice situația, afirmând că problema este „în curs de corectare”, dar asta nu i-a împiedicat pe internauți să speculeze.
„Am citit undeva că al treilea război mondial va fi în principal un război cibernetic”, a scris după eveniment un utilizator al platformei X.
Pentru alții însă, pana informatică a fost un atac cibernetic cauzat de Forumul Economic Mondial, o fundaţie care reuneşte oficiali, şefi de multinaţionale, miliardari şi intelectuali. Membrii fundației organizează întâlniri în fiecare an în staţiunea luxoasă de schi Davos, din Elveția.
Teoria, bazată pe un videoclip mai vechi
Adepții conspirației se bazează pe un videoclip mai vechi, disponibil pe site-ul Forumului, care informează asupra posibilităţii unui „atac cibernetic care prezintă caracteristici similare cu cele ale coronavirusului”. Videoclipul explică cum singura soluție de a opri un atac cibernetic ar fi deconectarea de la rețea a milioanelor de dispozitive considerate vulnerabile.
Nu este prima dată când Forumul Economic Mondial ajunge ținta conspiraționiștilor. Adepții sunt convinși de existența unei caste a elitelor cu obiective obscure, care se folosesc de pretextul rezolvării problemelor lumii pentru interese private.
Grupul american de securitate cibernetică CrowdStrike, al cărui software a stat la baza problemei, exclude însă posibilitatea producerii unui atac cibernetic sau a unei probleme de securitate informatică.
Știrile false și dezinformarea, un pericol în situații de criză
Specialiștii avertizează cu privire la problema dezinformării și a știrilor false care se răspândesc cu tot mai multă ușurință după situațiile de criză. „Ceea ce este unic la acest tip de evenimente este modul în care reţelele sociale, forumurile şi aplicaţiile de mesagerie facilitează diseminarea rapidă a postărilor, permiţând teoriilor să câştige rapid teren şi să ajungă la o audienţă globală” a explicat pentru AFP Rafi Mendelsohn, vicepreşedinte al companiei Cyabra, specializată în lupta împotriva dezinformării.
„Proliferarea teoriilor conspiraţiei în urma unor evenimente globale majore precum această pană este o dovadă tristă a naturii volatile a ecosistemului informaţional”, a completat specialistul.
Nivelul de încredere în sursele oficiale, tot mai scăzut
„Nivelul de încredere în sursele fiabile a scăzut atât de mult încât oamenii sunt mai predispuşi să creadă în teoriile conspiraţiei care 'par a fi adevărate' decât în informaţiile faptice” a explicat Michael Mosser, directorul unui centru de cercetare privind dezinformarea de la Universitatea Texas din Austin.
„Acest lucru ridică problema mai largă a combaterii ştirilor false şi a dezinformării”, a completat acesta.
Specialiștii avertizează că dezinformarea devine cu atât mai greu de combătut cu cât explicațiile sunt dificile sau tehnice. „Este dificil să combaţi această dezinformare cu explicaţii faptice, deoarece problema este foarte tehnică”, spune Mosser.
Conform ultimelor date ale Statista, media la nivel global arată că 51% din populație are încredere în guvern și în instituțiile publice.
Editor : Rebeca Manea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News