Ce semnal dă Marea Britanie prin aprobarea folosirii vaccinului Pfizer/BioNTech și marea provocare care urmează
Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat folosirea vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech pe scară largă. Decizia este un pas pozitiv care confirmă rezultatele publicate de firma producătoare și dă un semnal celorlalte organisme similare din alte țări. Statele trebuie să fie însă pregătite să combată cu informații corecte și complete fenomenul de fake news care va însoți campaniile de vaccinare, fenomen pe care șeful Crucii Roșii l-a descris ca pe o a doua pandemie.
O rețea de pagini false coordonată din afara României ia amploare pe internet. Sunt promovate nostalgii comuniste și ultranaționalismul
Isteria iepurașilor de ciocolată
„Propaganda rusă are destul succes în Europa de Sud-Est, în special în Balcani”. Și China este interesată de regiune
2 ani de închisoare pentru cei care creează și distribuie deep fake
România a plătit 2,5 miliarde de lei pentru 35 de milioane de doze de vaccin anti-Covid
Medic amenințat cu moartea de antivacciniști
Cum e văzută vaccinarea copiilor la țară: „Vaccinul dezvoltă corpii și copilul e în creștere și nu știu ce se întâmplă!”
De ce să-mi vaccinez copilul de 5 ani?
Cât ne vom mai vaccina anti-COVID?
"Agenția de reglementare din Marea Britanie profită de faptul că ne aflăm într-un proces de Brexit și a acordat un aviz de folosire în condiții de urgență pe teritoriul Marii Britanii a vaccinului produs de Pfizer. Este o veste bună care vine și confirmă rezultatele publicate de firma producătoare. Un comitet de experți de la Agenția de reglementare din Marea Britanie spune că acele date vorbesc despre un vaccin sigur și eficace.
Este clar că avem un comitet de experți care, în urma evaluării, confirmă că vorbim de un vaccin sigur și eficace. Urmează o reacție, și celelalte agenții regulatoare EMA și cea din SUA vor da o decizie asemănătoare.
Este o cantitate foarte mică de vaccin care a fost disponibilizată pe piața din Marea Britanie. În schimb, Marea Britanie a făcut un precontract cu Astra Zeneca și Oxford pentru celălalt vaccin pentru o cantitate mai mare.
Probabil că Marea Britanie și SUA vor avea o cantitate de vaccin inițial mai mică și va fi suplimentată pe măsură ce dozele vor fi disponibile ca urmare a procesului de fabricație", a explicat la Digi24 medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.
Medicul a precizat că în acest moment, în Europa sunt trei fabrici care produc vaccinul – două în Germania și una în Belgia, unde se află și un hub în care vor fi distribuite către statele membre ale UE i alte state vaccinurile disponibile.
Dumitra a făcut referire și la fenomenul de ezitare la vaccinare, unul dintre fenomenele asupra căruia OMS atrage atenția și pe care l-a plasat printre primele zece amenințări globale în ceea ce privește sănătatea pe glob, alături de alte epidemii și boli care pot să dezvolte epidemii.
"Una dintre cauzele fenomenului o reprezintă fake news-urile, dezinformările care apar în social media. Este clar că profesioniștii din sectorul medical trebuie să ocupe spațiu pentru a informa corect populația legat de beneficiile vaccinului, iar pe de altă parte trebuie să existe la Ministerul Sănătății un corp de reacție rapidă atunci când apare în spațiul public o știre falsă, ca să o demonteze imediat.
Pentru medici de familie e important să aibă informații corecte și complete la timp ca să le furnizeze pacienților, pentru a crește încrederea în vaccin. Este nevoie de o abordare integrată, ca toate resursele din sistemul sanitar să transmită un mesaj corect și complet în ceea ce privește vaccinul", a explicat Dumitra.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News