Video Ce pot face românii care nu au încheiat contracte noi de energie electrică și gaze până la 1 iulie. Precizările vicepreședintelui ANRE
Luna iulie vine cu scumpiri mari la curent și gaze pentru cei care nu au apucat să încheie contracte noi. Facturile la energia electrică se majorează în medie cu 7%, iar tariful la gaze crește și cu 20%. Milioanele de români care nu au făcut încă pasul spre piața concurențială de gaze și electricitate o pot face și de acum înainte, a explicat la Digi24, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege. 1 iulie nu este un termen limită pentru intrarea pe piața concurențială, dar este momentul de când se aplică noile prețuri de serviciu universal, a precizat acesta.
Ce se întâmplă cu facturile la curent din 2025
Trucuri pentru o factură mai mică la energie pe timp de caniculă
Un localnic din Dolj și-a improvizat o instalație de captare a gazului din sol. Bărbatul își încălzea casa fără a plăti facturi
Cornel Dinicu a depus plângere penală după incendiul de la Ferma Dacilor
Românii care nu-și pun repartitoare până în 31 decembrie riscă amenzi de până la 1.000 de lei
Factură de 76 de milioane de euro pentru energie electrică primită de un bărbat din Vrancea
Cine trebuie să depună declarații pentru preț plafonat la energie
Metodă inedită pentru reducerea costurilor la energie electrică
Cum se vor calcula noile tarife la energie
Noile prețuri de serviciu universal sunt valabile în următoarele șase luni în cazul energiei electrice și pentru următorul an în cazul gazelor, a explicat Zoltan Nagy-Bege, la Digi24.
„În ambele piețe, din păcate, aceste prețuri sunt în creștere pentru clienții care nu au trecut în piața concurențială. În cazul pieței de energie electrică creșterile sunt între 1 și 7%, în funcție de zona în care sunt clienții și furnizorul lor de energie electrică, iar la gaze creșterile pot fi chiar și de 25%”, a precizat vicepreședintele ANRE.
Citește si: ANRE: Nu mai este necesar actul de proprietate la încheierea contractelor de energie
Creșterile vin în primul rând din evoluția piețelor angro, unde se înregistrează majorări în toată Europa, mai ales în comparație cu prețurile de anul trecut, când, din cauza restricțiilor, cererea a fost redusă și prețurile mici.
Pe piața gazelor naturale o treime din totaalul consumatorilor au trecut în piața concurențială, și mai mult de jumătate pe piața de energie electrică.
Consumatorii pot opta pentru schimbarea furnizorului de gaze sau de electricitate oricând, în baza ofertelor pe care companiile le anunță pe comparatorul de tarife ANRE.
Editor : Alexandra Andronie
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News