Live

Circulația trenurilor, îngreunată din cauza ninsorilor puternice. Ce drumuri din țară erau acoperite cu zăpadă sâmbătă dimineață

Data actualizării: Data publicării:
Utilaj de deszăpezire pe o șosea din Suceava. Foto: Captură DRDP Iași

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a informat sâmbătă că, la ora 07:00, ningea în mai multe zone din țară, șoselele fiind pe alocuri acoperite cu zăpadă pe mai multe drumuri din judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Neamţ şi Suceava. De asemenea, ninsorile puternice și copacii căzuți pe șine au afectat circulația trenurilor pe raza sucursalelor CFR regionale Iaşi şi Braşov, unde trenurile au circulat greu sau chiar au fost oprite.

ACTUALIZARE 10:40 CFR SA anunţă că sâmbătă dimineaţă se circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi pe şine sau pe firul de contact şi a temperaturilor scăzute. Trei trenuri de călătorri staţionează în gări, iar în alte cazuri circulaţia se desfăşoară cu tracţiune Diesel. Trenuri care urmau să ajungă în Gara de Nord au întârzieri de sute de minute.

„La această oră circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente şi temperaturilor scăzute. Pe raza SRCF Braşov, pe distanţa Dârste – Timişu de Sus, în contextul condiţiilor meteo nefavorabile, s-au produs căderi de copaci pe firul de contact, iar în prezent, circulaţia trenurilor se realizează cu tracţiune Diesel pe firul 2 şi cu tracţiune electrică pe firul 1”, anunţă Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, potrivit News.ro.

Pe raza SRCF Braşov, pe distanţa Dârste – Timişu de Sus, în contextul condiţiilor meteo nefavorabile, s-au produs căderi de copaci pe firul de contact, iar în prezent, circulaţia trenurilor se realizează cu tracţiune Diesel pe firul 2 şi cu tracţiune electrică pe firul 1.

Pe distanţa Stânceni – Lunca Bradului în cursul nopţii trecute a fost oprit temporar traficul feroviar, pentru intervenţia de îndepărtare a copacilor căzuţi pe firul de contact şi în cursul acestei dimineţi, la ora 05:24 s-a reluat circulaţia trenurilor cu tracţiune Diesel, însă în jurul orei 06:15, din cauza căderii altui copac în gabarit este necesară intervenţia cu două drezine pantograf. Este afectată circulaţia a trei trenuri de călători (406, 407 şi 1641), care staţionează în Stânceni, Răstoliţa, respectiv Topliţa, toate pe linii aflate sub tensiune.

Pe distanţa Răstoliţa – Lunca Bradului, circulaţia trenurilor se realizează în prezent doar cu tracţiune Diesel.

Pe raza SRCF Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (ninsoare abundentă, viscol şi ploaie îngheţată), s-au înregistrat căderi de copaci pe mai multe secţii de cale ferată, iar în prezent se acţionează pe secţiunile: Pojorâta – Mestecăniş, Lunca Ilvei – Ilva Mică şi Vatra Dornei – Ilva Mică, precum şi în staţia Larion, şi se intervine cu drezine pantograf şi cu personal specializat pentru tăierea/îndepărtarea copacilor şi remedierea deranjamentelor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică, unde nu exista tensiune în firul de contact.

„Pentru menţinerea continuităţii transportului feroviar de călători, SRCF Iaşi asigură pentru trenurile care tranzitează zonele afectate, transbordare cu mijloace auto pe distanţa Vatra Dornei – Salva.

Atât în cursul nopţii trecute, cât şi în prezent, din cauza căderilor succesive de copaci, circulaţia feroviară a fost şi este perturbată pe raza SRCF Braşov şi Iaşi, însă echipele de intervenţie au acţionat şi acţionează în teren pe secţiile de cale ferată afectate pentru remedierea deranjamentelor înregistrate”, precizează compania.

Trenuri care urmau să ajungă în Gara de Nord au întârzieri de sute de minute.

Pe raza celor două regionale sunt activate comandamentele locale şi personalul feroviar acţionează şi intervine operativ pentru tăierea/înlăturarea copacilor/crengilor căzute în gabaritul liniei CF sau pe firul de contact, astfel încât să fie asigurată continuitatea traficului feroviar.

CFR SA, prin comandamentele locale, urmăreşte permanent evoluţia fenomenelor meteo şi menţine legătura cu operatorii de transport feroviar de călători, astfel încât toate măsurile de circulaţie impuse pe reţeaua feroviară în perioada de valabilitate a avertizărilor meteorologice să asigure continuitate şi legături inclusiv pe raza judeţelor afectate de fenomene meteo nefavorabile.

Știrea inițială

Starea drumurilor

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a informat sâmbătă că, la ora 07:00, ningea în mai multe zone din țară, șoselele fiind pe alocuri acoperite cu zăpadă pe mai multe drumuri din judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Neamţ şi Suceava.

Centrul Infotrafic precizează că nu sunt impuse restricţii de trafic din cauza condiţiilor meteorologice, iar utilajele de deszăpezire și împrăştierea de material antiderapant acționează pe drumurile cu zăpadă.

În alte judeţe din ţară plouă şi se circulă pe un carosabil umed, fiind semnalată pe alocuri formarea de polei.

Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 Bucureşti - Piteşti, A2 Bucureşti - Constanţa şi A3 Bucureşti - Braşov, se circulă preponderent pe un carosabil uscat, nefiind semnalate precipitaţii.

Trenuri oprite

Din cauza ninsorii a fost oprită circulaţia trenurilor pe Magistrala CF 502, pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, între kilometrii feroviari 20+020 metri şi 46+200 metri, respectiv între staţiile CF Ilva Mare şi Grădiniţa.

„În contextul condiţiilor meteorologice nefavorabile în mai multe zone din ţară, carosabil umed sau acoperit cu zăpadă sau gheaţă, viscol, ninsori, intensificări puternice ale vântului, este foarte important să adaptaţi viteza la condiţiile de trafic şi de drum, să măriţi distanţa de siguranţă între vehicule, luând în considerare faptul că distanţa de frânare creşte pe un carosabil umed sau alunecos, să vă asiguraţi o bună vizibilitate prin parbriz, lunetă şi geamuri laterale şi să evitaţi bruscarea comenzilor autovehiculului, efectuând orice manevră numai după o temeinică asigurare.

Reamintim că pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă”, a transmis Centrul Infotrafic.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câteva zeci de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. 20 din ele au fost salvate. Alte trei au fost doar reperate

Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil de 2 ani

Prognoza meteo pentru sărbători. Zonele în care sunt așteptate ninsori de Crăciun

ANM: Cod galben de vânt și zăpadă viscolită în mai multe regiuni ale țării. Care sunt zonele vizate

Partenerii noștri