Live

Câți bani poți primi dacă găsești un șacal sau o vulpe moarte și anunți laboratoarele sanitar-veterinare

Cristian Șuțu Data publicării:
Populația de șacali este în continuă creștere în România. Foto: Profimedia

Un proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară stabilește care sunt noile sume de bani pe care un vânător autorizat le poate primi în cazul în care duce la laboratoarele ANSVSA șacali sau vulpi moarte. Același document spune și care sunt tarifele pentru cazul în care, ca persoană fizică, anunți laboratoarele sanitar-veterinare despre existența unor cadavre de șacali sau vulpi. 

Dacă ești un vânător autorizat poți primi 50 de euro pentru fiecare șacal sau vulpe recoltată și transportată la laboratoarele sanitar-veterinare. Guvernul României are în pregătire un act normativ care stabilește că aceste animale pot fi ucise din cauza suspiciunii de rabie pe raza teritorială a fondurilor cinegetice, iar suma de 50 de euro este acordată, potrivit proiectului de HG, “cu titlu de recompensă”. Articolul din actul normativ sună așa:  “Vânătorii și persoanele cu atribuții de pază și ocrotire a vânatului care aduc la laboratoarele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București, cu respectarea condițiilor sanitar-veterinare legale privind recoltarea și transportul probelor, vulpile și șacalii găsiți morți sau uciși din cauza suspiciunii de rabie, pe raza teritorială a fondurilor cinegetice, sunt recompensați cu o sumă echivalentă în lei, fără TVA, a 50 euro/animal”. 

Același proiect de Hotărâre de Guvern prevede și posibilitatea ca orice cetățean care semnalează existența unor cadavre de șacali sau vulpi poate fi recompensat cu 10 euro per animal. Cităm din propunerea de HG: “Persoanele fizice care notifică direcțiile sanitar - veterinare cu privire la existența unor cadavre de vulpi sau șacali, în zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritorială a localităților, în cadrul sau în vecinătatea exploatațiilor, sunt recompensate cu o sumă echivalentă în lei, fără TVA, a 10 euro/animal.” 

Proiectul de act normativ poate fi consultat cu un click aici

Cele mai recente estimări oficiale spun că pe teritoriul României populația de vulpi se ridică la un număr de peste 76.000 de exemplare, iar populația de șacali la peste 23.000 de exemplare. Populațiile de vulpi și, mai ales, de șacali sunt în continuă creștere. În ultimii ani, populații de șacali au fost raportate în toată țara, nu numai în Delta Dunării. Spre exemplu, anul acesta, din cauza numărului tot mai mare de șacali în Timiș, planul de recoltă al vânătorilor de acest județ prevede capturarea a 358 de șacali, de trei ori mai mulți față de sezonul trecut. 

Rostul acestor prevederi din actul normativ propus de ANSVSA și aflat pe masa Guvernului vin în contextul în care “în anul 2021 și în prima parte a anului 2022, s-a observat o creștere a cazurilor de rabie în anul 2022, înregistrându-se până la sfârșitul anului un număr de 28 cazuri de rabie, față de 4-5 cazuri de rabie în anii anteriori”, după cum se spune în Nota de Fundamentare a proiectului de HG.  Același document anunță că rabia a fost diagnosticată în fiecare an pe teritoriul României, atât la animalele sălbatice (vulpe, lup, urs, șacal, pisică sălbatică, dihor, jder, raton), cât și la animalele domestice (bovine, ovine, caprine, suine, animale de companie) și că ultimul caz mortal de rabie la om în România a fost diagnosticat în anul 2012.

Oficialii Ministerului Mediului din Republica Moldova au luat recent decizia ca vânătorii din această țară să aibă dreptul de a prinde nelimitat vulpi și șacali în sezonul de vânătoare 2023-2024. 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Problema urșilor din România, în atenția The Guardian. „De ce își omoară Europa prădătorii salvați din pragul extincției?”

Intervenție de 8 ore pentru salvarea unui câine blocat într-o vizuină sub fundația unei case

Vulpea era cel mai bun prieten al omului în trecut. Descoperirea inedită făcută de oamenii de știință

Zeci de căprioare moarte și cadavrele altor animale sălbatice au fost găsite pe un câmp din Timiș și Arad. Este al doilea caz recent

Partenerii noștri