Live

Cât mai ține canicula. Directorul ANM anunță zile tot mai fierbinți: 39 de grade la umbră, secetă extremă în mare parte din țară

Data publicării:
Foto: GettyImages

România nu scapă prea curând de caniculă. Se anunță zile tot mai fierbinți, cu temperaturi de până la 39 de grade la umbră. Și ploile vor sta departe de țara noastră în perioada următoare. Cum se încheie vara și ce arată estimările pentru primele zile de toamnă aflați de la Elena Mateescu, director general ANM.

Elena Mateescu: În continuare vom avea o vreme a extremelor meteorologice până în această seară la ora 21:00, rămâne în vigoare o atenționare meteorologică de cod galben pentru fenomene de instabilitate atmosferică.

Vorbim pentru cea mai mare parte a Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, dar și local la munte, unde perioadele de instabilitate vor fi caracterizate prin averse torențiale, vijelii, pentru că viteza vântului la rafală va putea depăși 60-70 km/h. Pe arii restrânse vorbim și de grindină și cantități de apă de 15-27 de litri pe metru pătrat, izolat peste 30-40 de litri pe metru pătrat.

În timp ce, în partea de sud a țării vorbim de caniculă, având în vedere temperaturile maxime de 35-37 de grade Celsius, și, nu în ultimul rând, indicele temperatură/umezeală care va putea depăși pragul critic de 80 de unități.

Dacă astăzi am consemnat valori de 35-37 de grade, în weekend păstrăm același ecart al valorilor de temperaturi, în sensul că vom avea în partea de vest și sud a țării temperaturi specifice unei zile de caniculă, iar săptămâna viitoare s-ar putea să consemnă chiar valori de 39 de grade Celsius, inclusiv în Capitală, maxime destul de ridicate – 37-38 de grade.

Cu siguranță și ultima lună a verii 2024, august, va putea aduce în atenție intervale în care să vorbim în fiecare zi consecutiv de caniculă, a început chiar de ieri, când am avut pentru județele din sud, inclusiv în București, o atenționare de cod galben ce a vizat canicula, având în vedere temperaturi de 35-36 de grade.

De altfel, așa cum arată și actualizarea estimărilor pentru intervalul 12 august – 9 septembrie, vorbim de următoarele săptămâni din luna august și anume 12-19 august, 19-26 august și chiar 26 august-2 septembrie, debutul toamnei, pe o probabilitatea foarte ridicată ca fiecare săptămână să fie mai caldă decât în mod obișnuit, cu un caracter deficitar al precipitațiilor, fapt care va face ca anul agricol curent, care se încheie la 31 august 2024, să fie în continuare sub incidența fenomenului de secetă pedologică extremă și puternică în bună parte din țară.

Debutul toamnei, așa cum arată actualizarea acestei estimări, până la finalul primei decade din septembrie, vom avea o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit, și din păcate, semnalul pentru cantități deficitare în continuare.

Vara 2024 are toate șansele să fie cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteorologice, având în vedere că deja prima lună de vară, iunie, a fost cea mai caldă lună iunie din istorie, de asemenea și luna iulie, a egalat recordul din 2012, fiind cele mai călduroase luni iulie din istorie, și cu siguranță, iată, semnalul pentru luna august va putea face ca vara 2024 să fie cea mai caldă din istorie.

Deja puteam să confirmăm, și deja constatăm, din păcate, în statistica meteorologică, că fiecare lună, anotimp sau an doboară recordurile înregistrate anterior, astfel încât, tiparele de vreme extremă vor deveni, din păcate, tipare normale în viitor.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Americanii au aflat legătura dintre șeful juriului și România și n-au stat pe gânduri. Decizia luată în cazul Bărbosu - Chiles

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Meteorolog: În zonele afectate de inundații e posibil să mai plouă, dar nu la aceeași intensitate. Când se încălzește vremea

Temperaturi în creștere și ploi mai puține. Prognoza meteo pentru perioada 16-29 septembrie

Sunt așteptate ploi de 40 de litri pe metru pătrat în județul Vaslui. Ministrul Mediului: Ne face să fim în alertă

Polonia a mobilizat mii de soldați pentru a interveni în urma inundațiilor devastatoase din țară. Un oraș întreg urmează să fie evacuat

Partenerii noștri