Video Casele eficiente energetic devin obligatorii până în 2050. Cum arată și cât costă astăzi o locuință construită corect
Casele eficiente energetic devin obligatorii. Până în 2050, toate clădirile din Uniunea Europeană trebuie să respecte standardele prin care consumul energetic să fie aproape de zero. Locuințele în miniatură sunt cel mai bun exemplu, iar piața din România începe să se mobilizeze. Casele au dotări inteligente cum ar fi: panouri fotovoltaice, geamuri cu senzori de ploaie, control prin tabletă la jaluzele, dar și încălzire în pardoseală. Totul pentru reducerea poluării, a emisiilor de gaze, dar și pentru economia personală.
Câmpina, locul unui experiment de acum 50 de ani pentru încălzirea locuințelor
Metodă inedită pentru reducerea costurilor la energie electrică
Soluția din București pentru energie mai ieftină
45.000 de dosare depuse pentru panouri solare
Cristian Presură, despre tehnologia care colectează energie prin panouri solare în spațiu
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
"O structură de CLT, practic sunt niște panouri de lemn și este dotată la exterior cu vată bazaltică de 20 de cm, ceea ce îți oferă o rezistență termică sporită. Avem, de asemenea, o fațadă ventilată, respectiv tâmplăria de o calitate energetică superioară", explică un specialist.
Așa arată exteriorul unei case eficiente energetic. Scopul este atingerea pragului de cosum 0 și reducerea poluării și a emisiilor de gaze.
"Dacă avem o casă ineficientă energetic, automat avem un consum mare de energie, avem pierderi de energie prin pereți, prin ferestre, peste tot, lucru care se vede imediat prin factura la energie. O casă efcientă din punct de vedere energetic este mai sănătoasă", spune Mihai Moia, director executiv asociație pentru energie.
Casele în miniatură au acum dotări moderne.
"Această casă în miniatură este construită eficient energetic. Geamurile au senzori de ploaie, de căldură, dar și pentru calitatea aerului. De exemplu, dacă nivelul de CO2 creste, geamurile se deschid automat. În plus, toate funcționalitățile sunt controlate cu ajutorul unei aplicații", transmite Bianca Timșa, jurnalist Digi24.
"Avem înauntru un sistem care integrează inteligent toate sistemele casei, avem sistem de umbrire. Jaluzelele exterioare, ceea ce vedeți la ușă acum".
Prețurile variază în funcție de dotările cu care vine casa la pachet.
"O casă unifamilială, cu o suprafață la 120 mp util, un cost aproximativ în funcție de echipare și dotare, după cum vedem aici, s-ar ridica undeva între 900 și 1200 de euro pe mp", spune Emanuel Megyesi, auditor energetic.
România are un plan de acțiune de 12 miliarde de euro pentru a construi cât mai multe case eficente. Se caută soluții și pentru familile din mediile defavorizate.
"Este un fond social european care s-a înființat anul acesta și noi sperăm ca anul viitor să putem oferi bani și ajutoare financiare acelor familii care nu au atâția bani să investească", spune László Borbély, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Un apartament în Cluj-Napoca se ridică, în medie, la 250 de mii de euro, în timp ce o casă eficientă costă aproximativ 140 de mii de euro.
Reporter: Bianca Timșa
Operator: Mihai Vălușescu
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News