Live

Video Casele efeciente energetic devin obligatorii până în 2050. Cum arată și cât costă astăzi o locuință construită corect

Data publicării:
Foto: Getty Images

Casele efeciente energetic devin obligatorii. Până în 2050, toate clădirile din Uniunea Europeană trebuie să respecte standardele prin care consumul energetic să fie aproape de zero. Locuințele în miniatură sunt cel mai bun exemplu, iar piața din România începe să se mobilizeze. Casele au dotări inteligente cum ar fi: panouri fotovoltaice, geamuri cu senzori de ploaie, control prin tabletă la jaluzele, dar și încălzire în pardoseală. Totul pentru reducerea poluării, a emisiilor de gaze, dar și pentru economia personală.

"O structură de CLT, practic sunt niște panouri de lemn și este dotată la exterior cu vată bazaltică de 20 de cm, ceea ce îți oferă o rezistență termică sporită. Avem, de asemenea, o fațadă ventilată, respectiv tâmplăria de o calitate energetică superioară", explică un specialist. 

Așa arată exteriorul unei case eficiente energetic. Scopul este atingerea pragului de cosum 0 și reducerea poluării și a emisiilor de gaze.

"Dacă avem o casă ineficientă energetic, automat avem un consum mare de energie, avem pierderi de energie prin pereți, prin ferestre, peste tot, lucru care se vede imediat prin factura la energie. O casă efcientă din punct de vedere energetic este mai sănătoasă", spune Mihai Moia, director executiv asociație pentru energie.

Casele în miniatură au acum dotări moderne.

"Această casă în miniatură este construită eficient energetic. Geamurile au senzori de ploaie, de căldură, dar și pentru calitatea aerului. De exemplu, dacă nivelul de CO2 creste, geamurile se deschid automat. În plus, toate funcționalitățile sunt controlate cu ajutorul unei aplicații", transmite Bianca Timșa, jurnalist Digi24.

"Avem înauntru un sistem care integrează inteligent toate sistemele casei, avem sistem de umbrire. Jaluzelele exterioare, ceea ce vedeți la ușă acum".

Prețurile variază în funcție de dotările cu care vine casa la pachet.

"O casă unifamilială, cu o suprafață la 120 mp util, un cost aproximativ în funcție de echipare și dotare, după cum vedem aici, s-ar ridica undeva între 900 și 1200 de euro pe mp", spune Emanuel Megyesi, auditor energetic.

România are un plan de acțiune de 12 miliarde de euro pentru a construi cât mai multe case eficente. Se caută soluții și pentru familile din mediile defavorizate.

"Este un fond social european care s-a înființat anul acesta și noi sperăm ca anul viitor să putem oferi bani și ajutoare financiare acelor familii care nu au atâția bani să investească", spune László Borbély, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Un apartament în Cluj-Napoca se ridică, în medie, la 250 de mii de euro, în timp ce o casă eficientă costă aproximativ 140 de mii de euro.

Reporter: Bianca Timșa
Operator: Mihai Vălușescu

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O unguroaică a făcut un scandal monstru, dar nu s-a oprit și a exclamat: ”Urâm România!”. A primit cea mai dură sancțiune

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski cere instalarea de panouri solare pe şcoli şi spitale, pentru că Rusia bombardează sistemul energetic

Lumea nu este pregătită pentru următorul șoc „made in China”. Cele trei industrii noi cu care Xi vrea să invadeze piețele din UE și SUA

Turcia a inaugurat prima centrală solară plutitoare. Șapte sate vor beneficia de energie și de un sistem de irigații 

ANRE: România trebuie să aibă comunități de energie. Avem peste 120.000 de prosumatori

Partenerii noștri