Cârnaţii de Pleşcoi au devenit al şaselea produs românesc protejat în UE
Cârnaţii de Pleşcoi au devenit, de astăzi, al şaselea produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană. Reprezentanții Comisiei Europene au aprobat înscrierea în registrul ce acordă Indicaţia Geografică Protejată.
Cârnații de Pleșcoi sunt faimoși pentru gustul aparte, dat de carnea de oaie crescută la stânile din zona comunei Berca, Buzău.
„Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate, nu a fost depusă în termenul legal nicio declaraţie de opoziţie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul "Cârnaţii de Pleşcoi" (IGP) dobândeşte denumirea de indicaţie geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 4 octombrie 2019", precizează Ministerul Agriculturii într-un comunicat citat de Agerpres.
România avea cinci produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care patru Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu şi Novac afumat din Ţara Bârsei şi scrumbia de Dunăre afumată. Produsul Telemea de Ibăneşti este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).
La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă cinci produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salată cu icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcinta dobrogeană şi un produs Salata tradiţională cu icre de crap pentru dobândirea protecţiei europene Specialiate Tradiţională Garantată.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News