Live

Carla Tănasie și Andreea Georgescu (Digi24): Cu ce am rămas după un an de pandemie?

Data publicării:

La un an de la decretarea stării de urgență în contextul pandemiei, jurnalistele Digi24, Carla Tănasie, specializată pe Sănătate, și Andreea Georgescu, pe Eveniment, analizează schimbările. Cele două jurnaliste povestesc despre provocările pe care le-au întâmpinat în activitatea lor, cât de greu a fost să vorbească despre ceva necunoscut, dar și cu ce cred că au rămas românii după această perioadă.

Cu ce învățături credeți că au rămas românii după acest an de luptă cu pandemia?

Andreea Georgescu: Cred că cea mai importantă lecție a anului pandemic a fost grija. Grija pentru ceilalți ne-a făcut pe mulți dintre noi să acceptăm mai ușor restricțiile sanitare impuse. Apoi, fiecare dintre noi a trebuit să învețe să se adapteze la noua realitate. Am avut însă și de câștigat de pe urma noilor reguli: obligația de a păstra distanța fizică a făcut autoritățile să grăbească implementarea digitalizării în domenii pentru, care la începutul lui 2020, online-ul era doar un vis. Am petrecut mulți ani în săli de judecată, nu credeam să văd curând procese online, audieri prin videoconferință, dosarul electronic implementat de urgență în multe dintre marile instanțe. Lucruri normale, dar mult întârziate la noi.


Carla Tănasie:
În primul rând, cred că toată lumea s-a convins că trebuie să fim mult mai uniți decât eram până acum, pentru că numai așa putem trece peste o perioadă foarte grea cum este aceasta. Am văzut că societatea civilă s-a mobilizat foarte bine și a venit în ajutorul celor care au ajuns în spitale și al medicilor, fiind făcute foarte multe donații. Cred că este lecția cu care trebuie să rămânem după pandemia aceasta și în continuare e nevoie să ne dăm seama că trebuie să fim mai buni unii cu alții, să nu mai fim invidioși și să nu credem că individual putem trece peste probleme atât de grave cum este această pandemie.

Ce schimbări ați întâmpinat în plan profesional în tot acest timp? Mai multe fake-news, mai puțină credibilitate din partea telespectatorilor pe subiecte aparent controversate?

Andreea Georgescu: Profesional, a fost mai greu să țin legătura cu oficialii, pandemia a lucrat, din acest punct de vedere, de partea autorităților, cel puțin în primele săptămâni de la debutul crizei. Obligația de a păstra distanțarea socială a favorizat opacitatea unor instituții, însă ușor-ușor, cele mai multe instituții au descoperit comunicarea online, așa că lucrurile s-au reglat.
Pe de altă parte însă, rețelele sociale au fost invadate de știri false, care s-au rostogolit rapid, mult mai repede decât puteau fi combătute.
La capitolul credibilitate, criza sanitară a arătat cel mai bine că munca susținută, informația verificată înainte de a fi difuzată, diversitatea de opinii atrag publicul și îl fidelizează, iar asta a făcut ca efortul depus în ultimul an să fie răsplătit cu prisosință.

Carla Tănasie: Prima schimbare a fost în momentul în care am intrat în spitale și am văzut că atât cadrele medicale, dar și noi, când intram în zonele COVID trebuie să purtăm acele combinezoane care, pur și simplu, te lasă fără energie. Pe noi, după puțin timp de filmare, dar pentru cadrele medicale este mult mai greu, pentru că stau acolo și câte 12 ore. În privința fake-news-ului, în jurul acestui subiect al pandemiei au apărut foarte multe informații false, care, din păcate, au prins foarte bine la oameni și se vede acest lucru în faptul că unora, în acest moment, le e teamă să mai meargă în spitale, pentru că ei cred că în spital le-ar fi și mai rău. Ei rămân acasă, iar când starea lor se agravează, până la urmă ajung în spital, dar cu această explicație. Și asta îmi spun medicii când filmez, că pacienții au ajuns în situația în care să le fie teamă să mai meargă în spitale, pentru că mulți cred că spitalele îi omoară. Este un lucru grav la care s-a ajuns din cauza acestor informații false.

Mai vedem că sunt oameni care protestează și susțin în stradă că nu există acest virus, că trebuie să nu purtăm mască și că cineva vrea să ne controleze prin această pandemie. Sunt oameni care cred toate aceste informații false. Este foarte greu să te lupți cu ele, să te duci la televizor și să le explici oamenilor că nu este așa. Sunt mulți care te cred, dar sunt mai mulți care cred aceste variante pentru că probabil li se par mai simple. Oamenii sunt și foarte speriați în această perioadă, pentru că această pandemie lasă urme inclusiv la nivel psihic și cred că, pe termen lung, acestea se vor vedea cel mai bine. Practic, fake-news-urile ne afectează și sănătatea fizică și sănătatea mentală și reprezintă principala provocare în acest moment: să le aducem oamenilor o informație cât mai corectă și cât mai clară. Este lucrul pe care încerc să îl fac de când a început această pandemie.

Cât de greu a fost să le vorbiți oamenilor pe subiecte de Justiție&Eveniment și Sănătate, în acest context nou? Cum ați reușit să faceți accesibile telespectatorilor informațiile uneori rigide ale autorităților?

Andreea Georgescu: Criza sanitară nu a lăsat în plan secund Justiția, ba din contră. Regulile noi au atras noi sancțiuni, am vorbit în ultimul an despre schimbarea legislației, despre dosare penale, despre anchete de corupție aproape la fel de mult ca în anii anteriori. E adevărat, totul legat de pandemie și de sănătate. Când a fost instituită starea de urgență, a fost o reală cursă contra-cronometru pentru a documenta regulile, pentru a le putea spune oamenilor la ce să se aștepte, ce putem și ce nu putem să facem.

Carla Tănasie: Nu pot să spun că a fost foarte greu, fiind un moment dificil pentru toată lumea, inclusiv pentru cadrele medicale, dar și pentru cei care nu se află în spitale, pentru oameni. Toată lumea a înțeles că dacă spunem adevărul și nu ne mai ferim, doar așa lucrurile se pot rezolva și doar așa pot ajunge informații corecte și la autorități, pentru a lua măsuri. Pentru că până acum cadrele medicale, deși aveau probleme, unele lipsuri, refuzau să le spună public, de teamă. Lucru pe care, în acest moment, nu îl mai întâlnesc atât de des, pentru că își dau seama că nu mai au nimic de pierdut și trebuie să își salveze pacienții. Din punctul acesta de vedere, și comunicarea mea către telespectatorii Digi24 a fost puțin mai simplă, pentru că oamenii au început să vorbească. Și cei din spitale, cât și o parte din autorități nu mai sunt atât de reticente.

Eu sper că toată lumea și-a dat seama că, printr-o comunicare bună și corectă, gestionarea pandemiei va fi una mai simplă. Din punctul meu de vedere, mi-a fost și mai ușor să intru în aceste spitale pentru că, apărând acele fake-news-uri de care spuneam mai devreme, managerii de spitale, dar și medicii au ajuns la concluzia că este bine ca cineva să intre în spitale și să le arate celor care cred aceste informații false cum este, de fapt, situația din spitale. Aceste materiale din spitale pot ajuta și văd că se întâmplă acest lucru, pentru că de câte ori revin în spitale întâlnesc oameni care îmi spun că au văzut materialele pe care le-am făcut și că au încredere că arăt realitatea, iar nu altceva. Am intrat în foarte multe spitale de când a început această pandemie, lucru care nu se întâmpla atât de ușor și atât de des înainte.

Într-o perioadă cum este cea în care ne aflăm în continuare este mai greu să găsești surse credibile și să poți da informația primul?

Andreea Georgescu: E adevărat că pandemia a îngreunat legătura directă cu oamenii. Însă întotdeauna am găsit variante să verific la sânge" o informație, chiar și cu prețul întârzierii unei știri. Întotdeauna voi prefera să verific o informație și nu să mă grăbesc să dau prima o știre, chiar și cu prețul ratării unei așa-zise exclusivități.

Carla Tănasie: La început a fost o teamă a oamenilor de a vorbi, atât din instituții, cât și din spitale. Însă, odată ce lucrurile au evoluat, nu pot să spun că mi-a fost atât de greu. Primesc în momentul acesta foarte multe informații din spitale, însă le verific din mai multe surse, dar informațiile vin mai mult decât înainte de pandemie. Sunt oameni dispuși să vorbească și să povestească ce li s-a întâmplat, medici sau asistenți care spun ce probleme au. Nu aș zice că îmi e mai greu să găsesc surse. Dar, indiferent de modul în care primim informațiile, este necesar să le verificăm de fiecare dată, pentru a le oferi celor care se uită la Digi24 informații corecte, din care lumea să înțeleagă ce se întâmplă.

Ce le-ați spune studenților la Jurnalism, care vă consideră un exemplu și ar dori să aibă o carieră ca a voastră?

Andreea Georgescu: Să fie pregătiți să facă față unui volum mare de muncă, să își asume că vor avea de pierdut la capitolul timp liber, viață personală, că vor avea mereu de ales între Paște și 1 Mai, Crăciun și Revelion, că vor avea perioade aglomerate și momente în care vor simți, poate, că muncesc pentru un public prea restrâns, nișat. Uiți de toate atunci când îți dai seama că oamenii caută la tine informația în momente cruciale, care schimbă cu adevărat cursul istoriei.

Carla Tănasie: În primul rând, trebuie să le placă foarte mult meseria asta, pentru că dacă nu îți place, nici nu vei rezista în ritmul de lucru dintr-o televiziune de știri, în special. Poți să stai la serviciu de dimineață până seara, sau o zi și o noapte, cum am stat eu în direct, dacă se întâmplă diverse tragedii sau evenimente care nu se opresc imediat. Trebuie să fii acolo, să transmiți ce se întâmplă, iar dacă nu îți place și nu simți că vrei să îi informezi pe oameni în mod corect, nu vei rezista. Am întâlnit, de-a lungul timpului, studenți care au venit în practică, în televiziuni, însă au plecat foarte repede pentru că li s-a părut foarte greu. Iar cel mai greu li s-a părut programul. Așa că, indiferent de meserie, dacă nu îți place ce faci, nu o să reziști foarte mult în meseria respectivă. Mie îmi place ce fac și este lucrul care m-a făcut să rezist în această perioadă grea.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Culisele dezbaterii prezidențiale de la Digi24. Simion fără stare pe scenă, Geoană numit „arogant” și reacții la alianța Lasconi-Orban

Abonează-te la Newsletter Digi24 - un proiect desfășurat împreună cu Financial Times Strategies, în cadrul Google News Initiative

Prima dezbatere prezidențială după zece ani, organizată de Digi24 și Universitatea Babeș Bolyai. „Trebuie să votăm informați”

Digi24 și digi24.ro au fost interzise în Rusia, alături de alte zeci de publicații europene

Partenerii noștri