Live

Capsula Orion şi-a început călătoria de întoarcere spre Terra

Data publicării:
Capsula Orion şi-a început călătoria înapoi spre Terra. Foto: Profimedia Images

Capsula Orion a survolat Luna la o distanţă mai mică de 130 de kilometri în raport cu scoarţa selenară, realizând astfel o manevră spectaculoasă, ce marchează începutul călătoriei de întoarcere spre Terra a acestui vehicul spaţial lansat de NASA în prima misiune a programului Artemis, informează Agerpres.

Efectuând acea survolare la o distanţă foarte mică de scoarţa Lunii, capsula Orion a profitat de atracţia gravitaţională a satelitului natural al Pământului pentru a se propulsa pe traiectoria sa de întoarcere spre Terra.

Comunicarea cu Orion a fost întreruptă pe durata celor 30 de minute în care capsula a trecut pe deasupra feţei nevăzute a Lunii.

Aprinderea motorului principal al modulului european, care propulsează capsula Orion, a durat puţin mai mult de trei minute.

A fost ultima manevră importantă din cadrul misiunii Artemis 1, care a început odată cu lansarea noii mega-rachete construite de NASA pe 16 noiembrie, cu ocazia unui zbor care ar trebui să aibă o durată totală de 25 de zile şi jumătate.

Capsula Orion va efectua de acum înainte doar corecţii uşoare ale traiectoriei până la amerizarea sa din Oceanul Pacific, în largul coastelor oraşului american San Diego, pe 11 decembrie. Capsula va fi recuperată şi urcată pe puntea unei nave a marinei americane.

Pe parcursul misiunii sale, Orion a petrecut aproximativ şase zile pe o orbită înaltă în jurul Lunii.

În urmă cu o săptămână, Orion a doborât recordul de distanţă pentru o capsulă locuibilă, aventurându-se la peste 432.000 km de planeta noastră - mai departe decât au făcut-o vehiculele utilizate în cadrul misiunilor Apollo.

Orion nu a transportat de această dată niciun astronaut, scopul misiunii Artemis 1 fiind acela de a verifica siguranţa capsulei şi capacitatea ei de a transporta în viitor echipaje umane.

Obiectivul principal constă în testarea rezistenţei scutului termic al capsulei Orion - cel mai mare construit vreodată - atunci când va reintra în atmosfera Pământului, cu o viteză de peste 40.000 de km/h. Scutul termic va trebui să suporte atunci o temperatură apropiată de jumătatea celei care există la suprafaţa Soarelui (2.800 grade Celsius).

Prin programul Artemis, americanii vor să îşi stabilească o prezenţă durabilă pe Lună, pentru a pregăti apoi o călătorie spre Marte.

Misiunea Artemis 2 va transporta un echipaj uman până pe orbita Lunii, însă fără să aselenizeze. Această onoare îi va fi rezervată echipajului misiunii Artemis 3, care va coborî în apropiere de polul sudic al Lunii. În mod oficial, misiunile Artemis 2 şi Artemis 3 ar trebui să aibă loc în 2024, respectiv 2025.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Luna se micșorează și se stafidește, iar la suprafață se produc cutremure care durează ore. Explicația oamenilor de știință

Ţările care plănuiesc misiuni spre Lună în 2023: "Vor să revendice apa de acolo"

„Înapoi pe Pământ”. Capsula Orion a amerizat în Oceanul Pacific, după călătoria în jurul Lunii. Misiune de succes a NASA

Cele mai spectaculoase imagini surprinse de Misiunea Artemis 1. Cum se vede o „eclipsă de Pământ” din spațiu

Partenerii noștri