Live

Capitolul important la care România stă mai bine decât multe țări din Europa

Data publicării:
FOTO: Getty Images

România se numără printre statele Uniunii Europene cel mai puţin dependente de importurile de petrol, cu o pondere de 61% a importurilor nete în consumul de petrol, arată datele pentru anul 2017 publicate de Eurostat, informează Agerpres.

O dependenţă de importurile de petrol mai mică decât România se înregistra în Marea Britanie, unde importurile nete aveau o pondere de 35% din consumul de petrol, în timp ce Danemarca este ţara unde rata de dependenţă de importurile de petrol este negativă (minus 4%).

La polul opus, statele membre cele mai dependente de importurile de petrol sunt Estonia, cu o rată dependenţă de 115%, Malta 104%, Slovenia (103%) şi Bulgaria (102%).

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, în anul 2017 blocul comunitar era dependent de importuri pentru 87% din consumul său de petrol. Potrivit Eurostat, acest raport este nemodificat comparativ cu 2016 şi cu două puncte procentuale faţă de vârful de 89% înregistrat în 2015.

În schimb, în cazul României dependenţa de importurile petroliere a crescut constant în ultimii ani şi este la cel mai ridicat nivel de după 2008, în timp ce în în anul 2011 s-a înregistrat cea mai mică rată de dependenţă, respectiv 46,63%.

O rată de dependenţă de peste 100% arată o acumulare a stocurilor petroliere în timp ce o rată negativă de dependenţă, cum este cazul în Danemarca, arată că acea ţară este o exportatoare netă de petrol.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Clasamentul FIFA la sfârșitul lui 2024. Pe ce loc se află România după parcursul din ultimele luni

„De la vaccin la voturi”. Companie rusă, implicată în alegerile din România – investigație Financial Times

Politico: Cum a câştigat Putin alegerile din România

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

Partenerii noștri