Video Exclusiv "Când au dat-o pe teritoriul nostru a zguduit comuna. Dacă greșesc ăia de acolo...". Viața în Plauru, la câteva sute de metri de război
În ultimele nopți, au fost atacuri constante ale rușilor asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, chiar la granița țării noastre. O echipă Digi24 a ajuns pe malul Dunării și a stat de vorbă cu oamenii. După explozia de la începutul săptămânii, localnicii din Plauru spun că nu se mai simt în siguranță și că ar putea fi strămutați.
Ambasadorul Ucrainei la București, la 1.000 de zile de la război: Nu putem lăsa Rusia să ajungă la granița României, la gurile Dunării
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
Nepoata lui Belousov își imploră unchiul să nu mai ucidă copii ucraineni
O femeie scapă ca prin minune după ce o rachetă trasă de ruși lovește lângă ea
Rusia dă vina pe SUA pentru atacurile de la Belgorod care au ucis civili ruși
Rușii vor o explozie nucleară demonstrativă în direct la televizor: Va aminti Occidentului teama de război nuclear
Localnicii din localitate de frontieră Plauru erau în alertă, joi seară, după o nouă serie de atacuri rusești asupra portului Ismail. Fuseseră treziți din nou de zgomotul luptelor care s-au dat la câteva sute de metri de casele lor. Unii chiar au mers prin pădurea de pe malul Dunării, aproape de locul unde au fost găsite rămășițele din dronă.
Localnic: S-a auzit o explozie puternică vis-a-vis de port. Aici unde a căzut drona aia e un port unde mai încarcă ucrainenii cereale.
Reporter: Vă referiți la drona care ar fi căzut duminică spre luni?
Localnic: Da. Aia s-a auzit cel mai tare. Ei au mai dat în portul ucrainean, dar cred că mai amorsează Dunărea, dar când au dat-o pe teritoriul nostru a zguduit comuna.
Zgomotele războiului au devenit deja obișnuință pentru oamenii din Plauru. Casele lor sunt ultimele din țară, în această parte a frontierei. Unii dintre ei au realizat că sunt la câteva sute de metri de o țară aflată în război încă de anul trecut când au auzit clopotele bisericilor din Ismail.
Localnic: Începuse atunci, prima dată, înainte de împușcături, au început goarnele și clopotele. Sunt biserici multe. Chiar dacă nu voia să plângi, tot plângeai când auzeai. Ți-e frică. Acum ne-am învățat cu astea, nici nu le mai băgăm în seamă.
Reporter: Le-ați auzit și azi noapte (noaptea de miercuri spre joi – n.r.)?
Localnic: Au bubuit. Două parcă sau ceva, după ora 2 și ceva. Se plimbă militarii pe aici, poliția de frontieră dintr-o parte în alta.
Reporter: Vă temeți că una dintre drone va cădea la dumneavoastră?
Localnic: Păi dacă greșesc ăia de acolo și n-o împușcă sau dacă o împușcă și cade în partea asta. Ce-o vrea Dumnezeu.
Reporter: Vă temeți că s-ar putea să greșească iar și să cadă?
Localnic: Păi eu știu, cum a fost aia acolo în pădure. Bine că a dat-o Dumnezeu în pădure și nu în vreo locuință.
Reporter: Dar vă temeți?
Localnic: Până acum n-am crezut că o să treacă, dar acum că a și trecut...
Totuși, viața merge înainte. Portul Izmail era la câteva sute de metri depărtare. Joi, macaralele încărcau navele ancorate. Teama de război trece Dunărea, dar nu prinde rădăcini.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News