Live

Calvar la granița de nord cu Ucraina: sute de tiruri așteaptă și până la 30 de ore să treacă din România în Ucraina

Data publicării:
Coadă de tiruri la vama Siret, imagine de arhivă cu caracter ilustrativ. Foto: Inquam Photos/Casian Mitu

Sute de TIR-uri aşteaptă să treacă din România în Ucraina prin vama Halmeu (Satu Mare), timpul de aşteptare fiind, luni dimineaţa, de aproximativ 30 de ore, conform aplicației Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, pe sensul de ieşire la camioane se lucrează pe două artere, iar timpul de aşteptare este de 1.740 de minute în vama Halmeu, iar timpii de ieşire din ţară prin vama Petea este de 300 de minute.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei au explicat, sâmbătă, când a început aglomeraţia, că timpii de aşteptare cresc după protestele din Polonia, TIR-urile fiind dirijate spre România.

„Ţinând cont de situaţia generată prin reconfigurarea traseului pentru transportatorii de marfă ucraineni ca urmare a blocării/închiderii unor puncte de frontieră dintre Ucraina şi alte ţări europene - timpi crescuţi de aşteptare la automarfare pe sensul de ieşire din România către Ucraina în Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu - la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei au fost intensificate discuţiile prin intermediul canalelor de cooperare cu omologii ucraineni pentru identificarea unor soluţii astfel încât să se poată asigura o fluidizare a traficului transfrontalier pentru transportatorii de marfă. Acest lucru este impus de faptul că formalităţile de control la frontieră, în România, sunt condiţionate de capacitatea autorităţilor ucrainene de a prelua şi procesa camioane”, a precizat sursa citată.

Conform Poliţiei de Frontieră, în Halmeu se lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctului de trecere a frontierei, fiind folosite toate arterele de control destinate automarfarelor.

„S-a suplimentat personalul care desfăşoară formalităţile de control, dar este important de ştiut că, dată fiind frontiera cu un stat non UE, controlul în PTF Halmeu este multiplu, respectiv control vamal, fito-sanitar, sanitar-veterinar, controlul rovinietei, precum şi cel al greutăţii încărcăturii camioanelor, conform normelor prevăzute de lege. Conform legislaţiei, staţionarea camioanelor este posibilă doar în afara localităţilor, însă, ţinând cont de numărul foarte mare de automarfare care aşteaptă să iasă din România prin PTF Halmeu, coloana formată de acestea îngreunează vizibil circulaţia rutieră în localităţile adiacente punctului de trecere a frontierei (Halmeu, Turulung şi Drăguşeni) pe DN 1C până la intersecţia cu DE 58”, adaugă sursa menţionată.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este la un pas de a rămâne în pană de curent”

Partenerii noștri