Live

"Ca la Auschwitz. Cerșeau la gard, în pielea goală". Mărturii șocante despre bătrânii din căminele groazei din Voluntari

Data actualizării: Data publicării:
Polițiștii și procurorii au descoperit aproape 100 de bătrâni abuzați de cei care trebuiau să îi îngrijească. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Apar mărturii șocante din căminele groazei, aflate la doar câțiva kilometri de București. Oamenii care locuiesc în zonă povestesc despre traumele și umilințele prin care au trecut peste o sută de bătrâni. Aceștia erau bătuți, ținuți nemâncați și obligați să cerșească.

 

Bărbat: Condițiile de la Auschwitz, dacă vă închipuiți. Asta era aici. Îi vedeam la gard, cerșeau de mâncare, în pielea goală. În pielea goală erau ținuți la gard.

Reporter: De cât timp?

Bărbat: De vreo doi ani. Până și iarna erau în pielea goală.

Reporter: Erau răniți?

Bărbat: Erau bătuți.

Femeie: De câte ori trec pe acolo, bătrâneii cerșesc - dă-mi și mie un ban, 2 lei...n-ai și tu un corn?

Numărul de telefon unde rudele pot afla informații despre bătrânii salvați azi din căminele unde erau chinuiți

56 de persoane au fost duse deja la spitale din București. Doar patru au avut nevoie de continuarea tratamentului în spital și au rămas internate.

Acțiunile noastre sunt pentru îngrijirea acestor persoane și transportarea lor la spitale, a declarat Bogdan Toma, de la DSU.

Totodată, poliția a făcut public un număr de telefon unde rudele pot afla informații despre bătrânii din cămine și locul unde se află acum. Numărul de telefon este – 0743164790.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției, a declarat că 26 de persoane vizate au fost identificate și vor fi duse la audieri.

15 martori vor fi audiați.

Au fost ridicate mai multe probe, a spus Drăgan.

Polițiștii și procurorii au descoperit peste 100 de bătrâni abuzați de cei care trebuiau să îi îngrijească. Erau torturați, obligați să muncească și, de multe ori, nu primeau nimic de mâncare. Polițiștii au făcut percheziții în această dimineață în zeci de cămine private, iar bătrânii vor fi duși la spitale din București pentru îngrijiri medicale.  

Este vorba despre trei azile de bătrâni din Ilfov, unde vârstnicii erau aduși de rude pentru a fi îngrijiți, dar care erau obligați să muncească și nu primeau mâncare sua medicamente. 

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției: "Exploatarea acestor persoane se făcea prin constrângere, prin exercitarea de acte de violență, prin muncă neremunerată, lipsea medicamentația necesară fiecărei persoane în parte, hrana era inadecvată și aceste persoane erau supuse unor tratamente degradante și inumane". 

DGASPC sector 3 și DGASPC Ilfov ar fi atribuit mai multe contracte unei asociații, care ar fi trebuit să se ocupe de îngrijrea lor, ceea ce însă nu s-a întâmplat. De altfel, asociația respectivă nu avea autorizație de funcționare. Asociația respectivă a fost condusă o perioadă de o consilieră a Gabrielei Firea. Ministerul Familiei a transmis însă că acea consilieră a demisionat în martie 2022, iar Firea nu are nicio legătură și nicio informații despre acest caz, singura relație dintre cele două fiind de " prietenie și colegialitate".
 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Un bătrân de 70 de ani din Timișoara, prins în flagrant după ce a preluat un colet cu 9 kilograme de cannabis primit din Spania

Fraţii Tate scapă de procesul în care erau acuzaţi de trafic de persoane şi viol. DIICOT trebuie să reia ancheta de la zero

Raportul în cazul băiatului decedat la Spitalul Târgu Jiu, restituit Comisiei de cercetare disciplinară. Care sunt motivele

Partenerii noștri