Live

Proiectul prin care ar putea fi salvate bijuteriile arhitecturale ale Bucureștiului. Multe stau să cadă

Data actualizării: Data publicării:

Un proiect similar programului Prima Casă, dedicat clădirilor abandonate din Bucureşti. Este propunerea Institutului pentru Politici Publice pentru salvarea clădirilor degradate. Asta în contextul în care, în Capitală, una din zece locuinţe este abandonată. Printre ele sunt şi clădiri care acum o sută de ani făceau cinste Bucureştiului.

Prima moară cu aburi din România. Construcţia începea în Bucureşti în 1853, cu utilaje aduse din Viena. După Revoluţie, s-a ales praful. S-a furat din ea tot ce s-a putut, iar acum clădirea a rămas o ruină, deşi este clasificată monument istoric.

Imagini cu locuinţe uitate de vreme se găsesc la tot pasul, iar interesul pentru refacerea lor este din ce în ce mai mic.

Adrian Moraru, director Institutul pentru Politici Publice: „În Bucureşti avem peste 90.000 de locuințe care sunt abandonate sau nefolosite, asta înseamnă ca una din zece nu e locuită. Apare un fond locativ nou, către care se migrează, iar locuinţele vechi ajung să fie nefolosite, iar bineînţeles cererea este către locuinţe cât mai moderne.”

Părăsit este şi hanul Solacolu, locul din care, acum 140 de ani, pornea revolta care a adus Bugariei autonoma faţă de Imperiul Otoman. Zidurile zdrobite străjuiesc acum grămezi de moloz.

Gheorghe Solacolu, reprezentantul proprietarilor: „Aici au avut tiparul cu care tipăreau ziarul Revoluţiei. De aici plecau. Familia noastră a venit din Bulgaria. Stabiliţi în locul ăsta, am fost singurii care-i puteam ajuta pe fraţii de peste Dunăre.”

Clădirea a ars în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a rămas locuinţă până spre sfârşitul anilor '80, când a fost în pericol de demolare. În 1997, a fost introdusă în Planul Naţional de Restaurare şi de atunci, tot plan a rămas.

Adrian Moraru, director IPP: „Cred că și statul ar putea să aibă un interes, cum e cu programul prima casă, să aibă credite preferenţiale pentru aceste zone de case cu o valoare foarte mare, este și interesul public ca aceste case să fie salvate şi nu să le vedem cum an de an se degradează.”

În acest caz, municipalitatea are în plan să înceapă lucrările de restaurare în această vară. Pentru unele clădiri, Institutul pentru Politici Publice din Bucureşti a găsit o soluţie, iluzorie, e adevărat: le-a făcut să pară pentru câteva momente locuite şi îngrijite, cu ajutorul unor instalaţii de iluminat.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se va vota duminică la referendumul lui Nicușor Dan. Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi la urne

Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

VIDEO Inundație în București, în apropierea stației de metrou Titan: O stradă este acoperită de apă, după ce o conductă s-a spart

Partenerii noștri