Bucureștiul ar putea rămâne fără căldură și apă caldă la iarnă. Compania de termoficare e la un pas de executare silită
Compania de termoficare din București e la un pas de executare silită, din cauza unor datorii de peste jumătate de miliard de lei.
Căldură pe datorie, în Constanța. Societatea de termoficare face un împrumut bancar
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Cum arată viața la bloc, într-un oraș în care oamenii se încălzesc și astăzi cu sobe pe lemne
Apa încălzită în oală, confort de Capitală. A venit frigul, caloriferele rămân reci
Sezonul pepenilor s-a prelungit, în special în vestul țării
39 de grade Celsius în autobuzele fără aer condiționat din București
Când vor scăpa bucureștenii de problemele cu apa caldă și căldura?
Mii de bucureșteni vor rămâne fără apă caldă în zilele următoare
Situația e critică, atrage atenția Termoenergetica într-o scrisoare trimisă Primăriei și Consiliului General, obținută de Digi24 și publicată inițial de Hotnews.ro.
Se poate ajunge la insolvență, iar asta pune în pericol furnizarea energiei termice în București, în plin sezon rece, se mai arată în document. Asta în condițiile în care multiplele avarii ale sistemului la care abia au început lucrările de reabilitare lasă, periodic, sute de blocuri fără apă caldă și căldură.
Pentru a doua oară în nici o jumătate de an, Termoenergetica cere în scris administrației locale să găsească o soluție pentru a evita intrarea în insolvență a companiei: "Dorim să atragem atenţia asupra necesităţii de a se interveni la nivel guvernamental, în contextul în care PMB nu dispune de resursele financiare pentru a susține funcționarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică a Bucureștiului pentru sezonul de iarnă 2022 - 2023, pentru a evita consecințele negative ale imposibilităţii de a asigura agentul termic pe durata acestei ierni".
În document, Termoenergetica scrie despre imposibilitatea de a-și achita datoriile, care se apropie de 800 de milioane de lei, și informează Primăria și Consiliul despre trei titluri executorii obținute de ELCEN pentru ceva mai bine de 500 de milioane de lei.
Mare parte din datorie provine din sumele pe care compania de termoficare le are de recuperat chiar de la municipalitate - subvenții de peste 140 de milioane de lei și pierderi din rețea din ultimii doi ani, de peste 550 de milioane de lei.
O altă problemă o reprezintă menținerea prețului la termoficare pentru populație de anul acesta, anunțată de edilul Capitalei, deși gigacaloria s-a scumpit din nou.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: "Din acești 1.150 de lei, cetățenii, bucureștenii vor plăti 350 și PMB 800 în lunile care urmează."
Termoenergetica susține că bugetul alocat de municipalitate pentru subvenția majorată, aproape un miliard de lei, ar trebui crescut cu 50% pentru a nu acumula și mai multe datorii. Iar perpetuarea situației ar putea duce la blocaj total. Așa că frigul și lipsa apei calde suportate, prin rotație, de bucureștenii afectați de avarii s-ar putea generaliza.
Recent, Termoenergetica a publicat raportul financiar pe anul trecut, din care reiese că a avut pierderi de 37%.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News