Live

Bonele sunt prea scumpe, after-school-urile au locuri reduse, bunicii trebuie protejați. Ce soluții mai au părinții

Data actualizării: Data publicării:
Cu cine își pot lăsa părinții copiii
FOTO: Getty Images

Autoritățile recomandă ca, după ce începe școala, copiii și bunici să fie ținuți la distanță unii de alții. Ușor de spus, greu de făcut. After-school-urile au, acum, jumătate din locurile dinaintea pandemiei, deoarece trebuie să respecte reguli de distanțare. Cât despre bone, puțini părinți își permit să le plătească. 

În apropierea redeschiderii școlilor, mulți părinți se interesează de locuri disponibile la after-school. Toți vor să fie siguri că spațiile în care vor sta copiii lor sunt dezinfectate și se iau toate măsurile pentru a limita îmbolnăvirea cu coronavirus.

Când veți intra în afterschool va trebui să purtați o mască de protecție. Acest lucru se va întâmpla și în cazul copiilor, dar și în cazul cadrelor didactice. Apoi o asistentă medicală va face tirajul epidemiologic. În primul rând, se va măsura temperatura.

Valentina Dragomir, director de after-school: "Ne-a luat mai bine de o lună ca să știm care sunt condițiile optime pentru deschidere, ca să respectăm legea și să ne adaptăm condițiilor impuse de cele două ministere. Am studiat foarte amănunțit exact ce au indicat Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, avem tot ce înseamnă măști, dezinfectant".

Pregătirile sunt în toi și la afterschool-urile din Cluj-Napoca și Craiova.

Elisabeta Nistor, director al unui centru educațional: "Băncuțele sunt aranjate conform normelor date de către Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Sunt situate la cel puțin la un metru distanță. Vedeți acolo unde era cazul să stea față în față am pus un X, nu va sta nimeni. Mesele sunt dezinfectate și podeaua, și toate lucrurile din sală cu produse avizate de către Ministerul Sănătății. Vor avea masa individualizată, cu etichetă, astfel încât fiecare copil să fie la aceeași masă zilnic."

Varianta bonelor nu mai este una atractivă pentru părinți, pentru că acest lucru este destul de costisitor

În schimb, prețul plătit pentru after-school pleacă de la 600 de lei și poate ajunge până la aproximativ 1.000 de lei pe lună.

Salariul unei bone este între 1.800-2.000 lei, pentru șase ore. Pentru opt ore deja 2.500-2.700.
 
"Nu cred în bone. Cred că este foarte greu să găsești o bonă care sa poată să acopere partea educațională, nu zic că nu există, dar este greu de găsit", spune o femeie.

"Preferăm să-i aducem într-un centru educațional unde își pot face teme și socializa cu alți copii. Cu siguranță este mult, mult mai bine decât asta cu bona acasă, sunt controlați, au activitate corespunzătoare", susține un bărbat.

"Bonele din ziua de azi, mai rar să găseşti una bună. Am văzut pe un grup de mămici că salariul unei bone ajunge şi la 4.000 de lei, degeaba mă duc eu la muncă, nu îmi ajunge salariul să plătesc bona", afirmă o mamă.

În această perioadă mulți părinți aleg să rămână acasă cu copiii, iar cei care nu pot face acest lucru pentru că sunt nevoiți să meargă la serviciu, apelează la bunici.

"Anul acesta nu cred că vom mai opta pentru after-school. Mi se pare riscul mai mare. Voi sta acasă eu", spune o femeie.

"Avem norocul că o avem pe bunica care stă cu ea acasă. Ne-am gândit și la aspectul acesta, de a veni cu virusul acasă, bunica având peste 60 de ani. Am înțeles că cei până în 10 ani au o transmitere mai mică", afirmă o altă mamă.

"Acum dacă nu are cine, nu trebuie să îi rupem pe copii, să îi îndepărtăm. Ce o fi, o fi, asta e", susține o bunică.

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Djokovici spune că a fost „otrăvit” cu plumb și mercur în perioada în care a fost reţinut la Melbourne, în 2022, în contextul pandemiei

Originea Covid-19 nu este cunoscută nici astăzi. La cinci ani de la debutul pandemiei, OMS cere din nou informații Chinei

Cine este Daniel David, rectorul care va prelua portofoliul Educației în Guvernul Ciolacu 2

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Partenerii noștri