Bogdan Aurescu: Numărul beneficiarilor de pensii diplomatice este în jur de 845. Care este valoarea medie
Ministrul Afacerilor Exerne, Bogdan Aurescu, a declarat marţi seară, la Digi24, referindu-se la eliminarea pensiilor speciale pentru diplomaţi, că au fost introduse atunci când salariile erau foarte mici, iar că acum „sunt mai bune” și că „principiul contributivităţii nu va crea o problemă”.
Cea mai mare pensie specială din România depășește 25.000 lei
15 ani de la victoria României la Haga
CCR apără pensiile speciale ale magistraților
De ce au magistrații o perioadă de 5 ani în care se vor putea pensiona mai devreme
Scandal între Ciolacu și Șoșoacă
Circ în Parlament. Șoșoacă a fluierat toată ședința și a sunat din clopoțel
Magistrații spun că vor reformă, dar nu oricum
De ce vrea Guvernul să înlocuiască plafonul de 9,4 % din PIB pentru pensii
Boloș, pus de Guvern să renegocieze PNRR: „Este mandatul pe care l-am primit”
„Mie îmi este foarte greu să mă pronunț pe acest subiect, pentru că sunt în același timp ministru și diplomat de carieră. Ca ministru, susțin măsurile care sunt propuse de guvernul din care fac parte. Ca diplomat de carieră, pot să spun că meseria de diplomat este foarte dificilă. Există foarte multe privațiuni pe care diplomații le au pe parcursul carierei, sunt incompatibilități și interdicții care se răsfrâng inclusiv asupra veniturilor, sunt privațiuni familiale, diplomații au de suferit când merg la post și soția sau soțul nu are un loc de muncă”, a spus Bogdan Aurescu, marți seară, la Digi24.
Ministrul a adăugat că numărul pensiilor diplomatice este „în jur de 845 medie” iar pensia medie este de 5.500 de lei.
„Pensiile diplomatice au fost introduse pentru că a existat o perioadă în care salariile erau foarte scăzute. Îmi aduc aminte când am intrat în MAE, în 1996, salariul meu îmi ajungea să îmi cumpăn un abonament pe toate liniile și eventual să mănânc la prânz. Nu toată luna aceea m-aș fi descurcat cu salariul. Salariile diplomatice sunt acum mai bune, principiul contributivităţii nu va crea o problemă”, a subliniat Bogdan Aurescu.
Întrebat dacă cei ce beneficiază în prezent de aceste pensii vor fi afectaţi, Aurescu a răspuns: „Nu am un răspuns în momentul acesta. În mod normal ar trebui să nu fie afectate. Este o decizie care nu ţine de Ministerul de Externe în sine. Imaginea pe care o au diplomaţii nu este imaginea aceea a unei lumi idilice în care participi doar la evenimente mondene. Este o lume care presupune foarte multă muncă, foarte multe sacrificii personale şi justifică o retribuţie pe măsură, atât în timpul profesiei, cât şi atunci când ieşi la pensie”.
Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat marţi raport favorabil pentru proiectul de hotărâre care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Redactor: George Costiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News