Live

Bănescu: Cei ce comentează nedrept solidaritatea BOR cu românii din Ucraina nu înţeleg fidelitatea faţă de adevăr

Data actualizării: Data publicării:
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Foto Captură Digi24

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, spune că cei care critică solidaritatea BOR cu românii din Ucraina „nu au înţeles încă riscurile sfidării realităţii, respectul faţă de suferinţă şi fidelitatea faţă de adevăr”.

Precizările survin, potrivit lui Bănescu, faptului că „în ultimele zile neputinţa, neştiinţa şi manipularea s-au unit în cel mai nefericit mod în spaţiul virtual şi mediatic pe marginea temei grave a comunităţii româneşti din Ucraina, a preoţilor ei care aparţin de Biserica Ortodoxă Ucraineană şi a raportării Bisericii Ortodoxe Române la realitatea locală infestată de suferinţă şi dezinformare”, relatează Agerpres.

„Cei care nu subînţeleg, ci comentează atât de nedrept, deliberat impur, maliţios şi manipulator solidaritatea BOR cu românii din Ucraina sau de oriunde, rămaşi fideli valorilor creştine şi autentic româneşti (călcate barbar în istoria relativ recentă a României cu cizmele şi cu tancurile), nu au înţeles încă riscurile sfidării realităţii, respectul faţă de suferinţă şi fidelitatea faţă de Adevăr. Inclusiv cel istoric”, a spus Bănescu.

Potrivit acestuia, Patriarhia Română şi eparhiile sale, mai ales cele situate la graniţa de nord-est a României, s-au mobilizat „exemplar” imediat după invadarea Ucrainei şi au ieşit în întâmpinarea refugiaţilor din această ţară sosiţi pe teritoriul ţării, dar şi organizând prompt transporturi umanitare foarte consistente destinate în primul rând comunităţii româneşti din statul vecin.

Astfel, a precizat Bănescu, au fost trimise: 446 transporturi pe teritoriul României, în valoare totală de 1.360.304 euro; 142 transporturi în Ucraina, în valoare totală de 2.172.816 euro; 38 transporturi în Republica Moldova, în valoare totală de 412.112 euro.

Pe fondul creşterii numărului de răniţi din Ucraina s-a amplificat inevitabil nevoia de sânge. Pentru a veni în sprijinul acestei tragice situaţii, Patriarhia Română a organizat campanii de donare de sânge la care au participat 2.298 persoane.

Totodată, a menţionat purtătorul de cuvânt, pe parcursul anului 2022, eparhiile Bisericii Ortodoxe Române şi Federaţia Filantropia au oferit un sprijin umanitar cuantificabil în sumă de 8,7 milioane de euro în beneficiul persoanelor afectate de conflictul din Ucraina, comunitatea românească din această ţară fiind beneficiara principală a acestui ajutor „firesc” şi „frăţesc”.

Unii preoți de etnie română din Ucraina au acuzat serviciile ucrainene „de prigoană”, în urma verificărilor făcute în lăcașurile de cult. Serviciile secrete ucrainene susţin că există preoţi care fac propagandă pentru ruşi şi îi ameninţă cu expulzarea.

BOR a făcut un apel către preoți „să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist” la realitatea tragică din țara vecină, „invadată și agresată militar de aproape un an”.

„Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă”, spune Bănescu.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Partenerii noștri