Live

Bagaj de urgență în caz de inundații sau cutremur. Cum te pregătești în cazul unei evacuări

Camelia Sinca Data publicării:
Bagaj de urgență în caz de inundații sau cutremur. Cum te pregătești în cazul unei evacuări. Foto Shutterstock

Nu poți să fii niciodată pregătit pentru un cutremur, în caz de inundații sau alte dezastre, însă este recomandat să ai la îndemână un rucsac de urgență în situația în care este nevoie să părăsești locuința într-un timp scurt. Ce trebuie să conțină bagajul de urgență de prim ajutor.

Un rucsac sau orice alt bagaj este necesar pentru depozitarea câtorva lucruri esențiale atunci când ești nevoit să părăsești locuința din cauza unor calamități. Este important să fie o geantă (o valiză sau orice alt sistem) încăpătoare și practică pe care să o păstrăm în apropierea ieșirii din locuință.

Ce trebuie să conțină un bagaj de urgență

Există o serie de liste cu ce ar trebui să conțină un bagaj de urgență în caz de nevoie, însă este important să ținem cont și de utilitatea obiectelor alese. Bagajul trebuie pregătit din timp și păstrat într-un loc la îndemână, aproape de ieșirea din casă, pentru a fi luat cât mai repede în caz de nevoie.

"În primul rând, pentru pregătirea bagajului, trebuie să ținem cont de numărul de persoane pentru care îl facem. În funcție de asta, optăm pentru un sistem de depozitare încăpător. Vom pune în bagaj apă, alimente compacte, ușoare, neperisabile, alimente proteice de preferat, care să ajungă pentru minim 2 zile, dar și lanternă, radio alimentat pe dinam sau cu energie solară, baterii de rezervă pentru încărcarea telefonului mobil, dar și o unealtă multifuncțională care să fie folosită drept cuțit, dacă este cazul.

Vom avea întotdeauna acte personale în bagajul de urgență. Putem avea copiile unor documente de proprietate, contracte, carte de identitate etc. De preferat este ca o copie a actelor persoanele să fie trimisă și unei persoane apropiate din familie, pentru a avea dublură la nevoie. De asemenea, întotdeauna în rucsacul de urgență trebuie să existe și o sumă de bani, numerar, bancnote mici, care să asigure nevoile minime de supraviețuire pentru o perioadă scurtă de timp.

O mică trusă de prim ajutor trebuie să existe și în bagajul de urgență. Din interior nu trebuie să lipsească medicamentele necesare, mai ales dacă este cazul de un tratament recomandat de medic, medicamente împotriva durerii, analgezice, antiseptice etc.

De asemenea, bagajul trebuie să conțină și câteva obiecte sanitare care pot fi folosite în situații de urgență precum: șervețele umede, uscate, pastă și periuță de dinți, soluție dezinfectantă, saci menajeri, apă oxigenată, mănuși de protecție.

Vom pune și câteva obiecte vestimentare în rucsacul de urgență precum: haine mai groase, poate chiar o pătură sau un sac de dormit, jachetă impermeabilă sau pelerină de ploaie, a declarat pentru Digi24 Adrian Armășelu, manager Prim-Ajutor în cadrul Crucea Roșie Română.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două cutremure s-au produs în România duminică dimineața

Cutremur în România, vineri dimineață

Cum se răspândesc online teoriile conspirației referitoare la inundațiile catastrofale din Spania

Regele Felipe al Spaniei şi Regina Letizia s-au întors în zonele devastate de inundaţii, unde continuă căutarile celor dispăruți

Partenerii noștri