Live

Avioanele MiG-21 ale României, retrase din activitate. Azi vor zbura pentru ultima oară

Data publicării:
Avioanele MiG 21 zboară de 61 de ani pentru Forțele Aeriene Române. Foto: Facebook / Forțele Aeriene Romîne

Ministerul Apărării organizează luni ceremonia de retragere a avioanelor MiG-21 LanceR, care vor zbura astăzi pentru ultima oară. Avioanele de vânătoare MiG-21 se află de 61 de ani în serviciul Forțelor Aeriene Române.

Aeronavele MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române vor fi scoase din serviciu în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 18 mai 2022, pentru aprobarea Memorandumului privind „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR şi tranziţia accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române”, potrivit Agerpres.

Azi, începând cu ora 11:00, se vor desfăşura simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii şi în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” Borcea, care se vor finaliza cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” Bacău, unde vor fi retrase din serviciu.

Ultimul spectacol

Începând cu ora 12:00, Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău îşi deschide porţile pentru toţi pasionaţii de aviaţie. Intrarea este liberă, iar publicul va putea urmări sosirea, trecerea la verticala aeroportului şi aterizarea aeronavelor MiG-21 LanceR decolate de la celelalte două baze aeriene şi va putea vizita muzeul unităţii.

„Forţele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced - Air Policing), sub comandă NATO. De asemenea, sistemele de apărare aeriană cu baza la sol vor continua să execute misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă naţională, precum şi în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană şi Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System)”, a informat zilele trecute Ministerul Apărării.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O rețea de agenți ruși a fost destructurată de SBU. Spionii aveau ca misiune detectarea aerodromurilor care adăpostesc avioanele F-16

Revenirea la serviciul militar obligatoriu nu a fost niciodată luată în calcul de MApN, subliniază ministrul Angel Tîlvăr

Cum ar putea transforma Ucraina avioanele sovietice MiG-21 din România sau Croația în aparate telecomandate mortale

Ciolacu spune că „nu este o necesitate” creșterea bugetului apărării României la 3% din PIB

Partenerii noștri