Live

Avertisment de la experți. Consumul a mai mult de 4 cești de cafea pe zi crește riscul de accident vascular cerebral

Data publicării:
Există însă o altă băutură care scade semnificativ același risc. Sursa foto: Profimedia Images

Dacă sunteți iubitori ai cafelei, trebuie să țineți cont de un nou avertisment de la experți. scrie publicația The focus. Un studiu arată că mai mult de 4 cești de cafea consumate zilnic cresc riscul de accident vascular cerebral. Există însă o altă băutură care scade semnificativ același risc.

Un studiu coordonat de Universitatea din Galway, în colaborare cu Universitatea McMaster din Canada, analizează o listă de băuturi consumate în mod obișnuit.

Rezultatele acestuia au scos la iveală că mai mult de 4 cești de cafea conumate zilnic cresc riscul de accident vascular cerebral. Mai exact, un astfel de consum duce la creșterea riscului de accident vascular cerebral cu o treime.

Ce se știa până acum despre efectele consumului cafelei

În timp ce consumul excesiv de cafea s-a dovedit a fi un risc pentru sănătate, nu a fost găsit niciun risc de accident vascular cerebral pentru aporturi mai mici. În general, cafeaua nu este rea atunci când este consumată cu moderație. De exemplu, un alt studiu susține că un consum regulat de trei căni de cafea pe zi reduce riscul de boli de inimă.

Între timp, se spune că ceaiul are beneficii mai mari pentru sănătate, inclusiv reducerea șanselor de a suferi un accident vascular cerebral atunci când este consumat zilnic.

Laptele adăugat în ceai îi blochează efectele benefice

Experții îndeamnă la consumul de orice ceai, verde, negru sau din plante. Puțini știu însă că adaugarea laptelui în ceai reduce sau blochează efectele benefice ale antioxidanților care se găsesc în ceai. „Șansa redusă de accident vascular cerebral din cauza consumului de ceai a fost pierdută pentru cei care au adăugat lapte”, notează studiul.

Între timp, consumul de peste șapte căni de apă pe zi este legat de reducerea șanselor de accident vascular cerebral cauzat de un cheag. Accidentul vascular cerebral poate apărea și dintr-o hemoragie intracerebrală, care sângerează în țesutul creierului.

Băuturile carbogazoase și sucurile de fructe sunt la fel de periculoase

Oamenii cred că băuturile carbogazoase nu dăunează atâta timp cât nu conțin zahăr artificial și nu au calorii, dar acest lucru nu este în întregime adevărat.

Același studiu susține că consumul de doar două sau mai multe băuturi carbogazoase zilnic, inclusiv atât îndulcite cu zahăr, cât și îndulcite artificial, cum ar fi dieta sau zahăr zero, a crescut riscul de accident vascular cerebral cu 22%.

În timp ce, sucurile de fructe vândute în comerț, făcute din concentrate și care conțin adaos de zaharuri și conservanți au crescut șansele de accident vascular cerebral cu o treime. „Cu două dintre aceste băuturi pe zi, riscul se triplează”, afirmă studiul.

 

Editor : Iulia Bălăianu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Migrarea în timpul adolescenței crește riscul de psihoză (studiu)

Covid-19 poate crește riscul de infarct și atacuri cerebrale chiar și la trei ani de la boală

Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor. Avertismentul medicilor pentru cei care le iau

Creierul musculiței de oțet ar putea revoluționa neuroștiința. Ce au descoperit cercetătorii

Partenerii noștri