Autostrăzi periculoase | Reprezentant al Direcţiei de drumuri: Singura măsură - montarea de indicatoare
Apariţia urşilor pe autostradă, în judeţul Sibiu, readuce în discuţie pericolele de pe şosele. Gardurile de protecţie de pe marginea drumurilor rapide sunt distruse sistematic. Autorităţile spun că le înlocuiesc, dar reporterii Digi24 au găsit mai multe zone riscante pe autostrada Soarelui. Orice apariţie a unui animal de mari dimensiuni, în faţa unei maşini ce merge cu 130 de kilometri pe oră, poate duce la o tragedie, spun specialiştii.
Șoferii care conduc agresiv pot fi reclamați online începând de astăzi
Șoferul elvețian autointitulat „nepotul lui Dracula” a fost arestat preventiv
Un polițist sare din mașină și lovește cu pumnii și picioarele un șofer
Momentul în care mai mulți șoferi ridică bariera cu mâna și traversează calea ferată
Explicațiile ministrului Sănătății despre testele antidrog
Ciolacu susține OUG antidrog
Un șofer a scăpat controlul mașinii și s-a izbit de un indicator în zona unde tocmai fusese instalat un limitator inteligent de viteză
Șofer filmat pe contrasens pe autostrada Sibiu-Cluj
Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție
Astfel de situaţii periculoase şi ridicole sunt din păcate obişnuite pe puţinele noastre autostrăzi. Gardurile de protecţie sunt furate sau distruse sistematic, iar animalele ajung pe şosea şi pun în pericol oamenii din maşini. Nu departe de Bucureşti, pe marginea autostrăzii de Constanţa, o turmă de capre paşte liniştită.
Deşi turma paşte într-o zonă unde gardul de protecţie al autostrăzii este rupt, ciobanul nu îşi face griji nici pentru siguranţa cornutelor, nici pentru cea a şoferilor. Bagă mâna în foc: caprele nu ar fugi în faţa maşinilor.
Cioban: „Nu se poate, sunt foarte cuminţi, mă ascultă. Dacă strig la ele înapoi sau încolo sau încoace, aşa fac.”
Asemenea situaţii periculoase ar trebui reclamate imediat de şoferi. Doar că uneori este imposibil.
Compania de administrare a drumurilor spune însă că nu are nevoie de sesizări: este foarte atentă la problema gardurilor de protecţie distruse.
Alin Şerbănescu - purtător de cuvânt CNAIR: „Sunt înlocuite cât se poate de repede. Dacă avem pe stoc garduri le înlocuim în maximum două, trei zile, dacă nu sunt pe stoc trebuie să se finalizeze licitaţia. În general avem garduri pe stoc."
De la vorbe la fapte este însă distanţă mare, spun membrii unei organizaţii non-profit care militează pentru dezvoltarea reţelei de drumuri.
Ionuţ Ciurea, director executiv al Asociaţiei Pro Infrastructura: „Pe autostrăzile mai vechi putem observa zone unde gardul de protecţie lipseşte de ani de zile, nu de ieri, de azi”.
Problema este că în unele cazuri nici gardurile de protecţie nu sunt de folos. Zilele trecute doi urşi au apărut în calea maşinilor pe autostradă în judeţul Sibiu şi au fost ucişi. Din fericire, cei din vehicule cu scăpat teferi.
În faţa unor asemenea situaţii, prefectul de Sibiu a cerut vânătorilor să alunge sălbăticiunile din zona autostrăzii. Iar Direcţia de Drumuri le cere şoferilor...să fie atenţi.
Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al DRDP Braşov: „Singura măsură pe care o vom lua în perioada imediat următoare este montarea de indicatoare cu <Atenţie, animale sălbatice!>”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News