Australienii au găsit epava navei MV Noongah, dispărută acum 55 de ani. O poveste de acum o jumătate de secol
La 55 de ani după ce s-a scufundat, ducând în adâncuri corpurile a 21 de oameni, Australia a găsit epava navei MV Noongah.
Cargoul de 71 m transporta oțel în largul coastei New South Wales, când a intrat în furtună în 1969, declanșând una dintre cele mai mari căutări maritime din istoria Australiei.
La doar câteva minute după ce a trimis un semnal de ajutor la 25 august, nava s-a scufundat în marea agitată.
Distrugătoarele, dragătoarele de mine, avioanele, elicopterele și o serie de alte nave ale Royal Australian Navy au lansat o căutare masivă, în timp ce echipele de salvare cercetau, de asemenea, țărmul în căutarea oricărui semn de supraviețuitori.
În următoarele 12 ore, aceștia au găsit doi bărbați pe mare, în două plute de salvare separate, și alți trei care se agățau de o scândură de lemn, potrivit presei locale.
Soarta restului echipajului și a navei în sine a rămas un mister de atunci
55 de ani mai târziu
Locația epavei a fost confirmată abia acum de agenția științifică australiană, folosind cartografierea de înaltă rezoluție a fundului mării și înregistrări video.
Localnicii au observat pentru prima dată o epavă cu ani în urmă - în apele adânci din largul coastei South West Rocks, la aproximativ 460 km nord de Sydney - și au raportat coordonatele acesteia autorităților.
Mult timp au existat suspiciuni că ar putea fi vorba de Noongah, dar tehnologia sau cunoștințele de scufundare necesare pentru identificarea navei nu erau disponibile.
Luna trecută, însă, o navă de înaltă tehnologie deținută de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) a fost trimisă pentru a continua investigațiile.
Ei au găsit epava, în mare parte intactă și așezată în poziție verticală pe fundul mării, la 170 m sub suprafață. CSIRO a declarat că toate dimensiunile sale cheie corespundeau cu Noongah.
„Această tragedie este încă foarte prezentă în memoria multora din comunitate”, a declarat Matt Kimber de la CSIRO.
„Sperăm că, acum, cunoașterea locului de odihnă al navei aduce o oarecare încheiere pentru toți”.
Editor : S.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News