Live

Aurescu: Oficialii din Ungaria prezenți în România să nu mai facă declarații contrare parteneriatului nostru strategic

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu. Foto: MAE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat marți, într-o conferință comună susținută împreună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, că România dorește o abordare pozitivă a relației cu Ungaria ca bun vecin și dorește revenirea la o relație de parteneriat strategic real cu Ungaria. El a făcut apel la reținere și discernământ în declarații.

Bogdan Aurescu: "Este o vizită care are loc într-o perioadă sensibilă în această relație bilaterală. La început am fost reticent în legătură cu organizarea acestei vizite acum, pentru că suntem cu 10 zile înainte de momentul semnării Tratatului de la Trianon, care are semnificații diferite pentru România și Ungaria. În ultima perioadă au existat momente tensionate la nivelul relației bilaterale. Suntem în contextul stării de alertă în România.

Aș fi preferat ca această vizită să aibă loc după 4 iunie, pentru că este un context special, pentru că e nevoie de o bună pregătire a unei astfel de vizite.

Cu toate acestea, l-am invitat pe colegul meu la București pentru că România dorește în modul cel mai sincer revenirea la o relație de parteneriat strategic real cu Ungaria și pentru că așteptările părții române cu privire la relația bilaterală trebuie comunicate direct și sincer ca între parteneri adevărați.

Am avut o discuție foarte substanțială și cuprinzătoare cu colegul meu.

În pofida momentelor tensionate din ultima perioadă, MAE s-a abținut să reacționeze, a urmărit să evite deteriorarea și să ducă la detensionarea acestor momente. tensionate. Manifestăm responsabilitate față de această relație foarte importantă dintre România și Ungaria ca state vecine, parteneri strategice, state membre UE, state aliate NATO.

O logica de parteneriat e aceea de a evita cu orice preț, mai ales, în momente critice, escaladarea.

România e profund interesată să ieșim din logica provocărilor și a confruntării și propunem crearea premiselor conturării unei relații româno-ungare constructive,  civilizate, pragmatice, europene.

Este nevoie să readucem în relația de încredere climatul de încredere și respect reciproc.

Ne dorim o abordare pozitivă a relației cu Ungaria ca bun vecin.

Facem apel la reținere și discernământ, pledăm în actualul context marcat de efectele nocive ale crizei COVID, pentru implicare deplină și reală în construirea unei relații în avantaj reciproc.

Obiectivele României sunt consolidarea relației bilaterale, identificarea unor proiecte reciproc avantajoase, aprofundarea cooperării sectoriale, în domenii ca infrastructura, energia, continuarea dialogului privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din cele două țări.

În perioada imediat următoare, oficialii din Ungaria prezenți în România să nu facă declarații contrare spiritului parteneriatului nostru strategic, să respectăm logica acestui parteneriat, a tratatului politic de bază".

Citiți și:

Două țări europene critică postarea lui Viktor Orban cu „Ungaria mare”. Președintele Croației: Acele hărți vor rămâne în dulap

Ludovic Orban, despre postarea lui Viktor Orban cu harta în care Ungaria a anexat Ardealul: Vrabia mălai visează

Viktor Orban, despre declarația președintelui Iohannis: Aştept să se clarifice situaţia. Dacă vom fi nevoiţi vom ridica mănuşa aruncată

MAE acuză manifestări provocatoare ale părții maghiare: Deturnează afirmațiile președintelui Iohannis

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple în câteva săptămâni

România și SUA au semnat protocolul privind achiziția a 32 de avioane de luptă „invizibile” F-35

Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană la graniţa cu Ucraina. „Ameninţarea escaladării războiului este mai mare ca niciodată”

Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații. Elevă: „Trebuie să convingem sponsorii”

Partenerii noștri