Live

Aurescu, despre avertismentele privind posibila invadare a Ucrainei: Avem și noi astfel de informații. Sperăm să nu se întâmple

Data publicării:
Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia

Și România a primit informații despre o posibilă invazie la scară largă a Ucrainei de către Rusia, în condițiile în care oficialii americani au împărtășit aceste informații cu NATO. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat la Digi24 de ce au existat mai multe astfel de avertismente și care este utilitatea lor, chiar dacă invazia nu a avut loc.

„Avem și noi astfel de informații, din mediul aliat, așa cum am avut și în etapele anterioare, când au existat alerte similare. Sigur că nu dorim să se întâmple așa ceva. Dacă se întâmplă, se vor produce consecințele masive despre care am vorbit – sancțiuni, consolidarea flancului estic, va fi acordat ajutor Ucrainei, cu excepția prezenței militare pe teritoriul acestui stat, pentru că Ucraina nu este membru NATO”, a spus Bogdan Aurescu.

„Sperăm să nu se petreacă acest lucru. Dacă se întâmplă așa ceva, vom asista iarăși la o încălcare flagrantă a dreptului internațional din partea unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este organul principal al Națiunilor Unite, însărcinat tocmai cu protecția păcii și securității internaționale. O astfel de încălcare ar însemna o lipsă de responsabilitate extraordinară”, a adăugat el.

Aurescu a explicat și ce rol au avut informațiile anterioare despre iminența unei invazii rusești în Ucraina.

„Avertismentele acestea au avut un rol important în descurajarea Federației Ruse de a acționa la un moment dat. Experții spun că este o modificare de paradigmă a modului în care se realizează declasificarea informațiilor obținute prin operațiuni de intelligence pentru a forța competitorul să nu facă ceva care este deja în plan. O astfel de repetare a acestor acțiuni de declasificare de informații poate să aibă un rol important uneori, chiar dacă acțiunea respectivă, care este prezisă, nu se întâmplă. Poate nu se întâmplă tocmai pentru că nu a fost devoalată public”, a explicat el.

Minstrul a vorbit și despre pachetul de sancțiuni europene împotriva Rusiei și a spus că și România „a jucat un rol” în elaborarea acestora.

„Este un pachet extrem de solid, iar România, alături de celelalte state membre, nu trebuie să facă altceva decât să aplice acest pachet de sancţiuni. Toate statele membre aplică acest pachet de sancţiuni începând de astăzi”, a spus Aurescu.

Nu este exclus „un pachet suplimentar, mult mai puternic, de sancţiuni, în cazul în care Federaţia Rusă continuă agresiunea sa împotriva Ucrainei”, a adăugat el.

„Ceea ce este absolut clar este hotărârea liderilor europeni ca orice mişcare suplimentară agresivă, orice atac din partea Rusiei faţă de Ucraina să producă efecte masive şi costuri severe, aşa cum a decis deja Consiliul European în luna decembrie”, a mai spus Aurescu.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Partenerii noștri