Live

Augustin Zegrean, despre referendumul lui Nicușor Dan: Se poate organiza simultan cu alegerile, dar nu în aceleaşi secţii de votare

Data publicării:
Augustin Zegrean, fost președinte CCR. Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean spune că referendumul cerut de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi aprobat luni de consilierii municipali poate fi organizat simultan cu alegerile naţionale, însă nu în aceleaşi secţii de votare.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat, luni, cu 47 de voturi favorabile şi două voturi împotrivă pentru organizarea referendumului local propus de primarul Nicuşor Dan. Acesta ar urma să fie organizat în data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean a declarat pentru News.ro că, potrivit legislaţiei în vigoare, referendumul local poate fi organizat în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, însă nu în aceleaşi secţii de votare.

„Acest lucru este însă foarte dificil, de aceea se luptă ei acum să modifice legea”, a explicat Zegrean.

Întrebat dacă se poate modifica legea în sensul dorit, fostul preşedinte CCR a spus: „La noi e posibil orice, inclusiv modificarea legii înainte sau chiar în ziua alegerilor. Încă n-am reuşit performanţa să modificăm legea după alegeri, dar...”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, declara, vineri, că este absolut legal să avem referendum local simultan cu alegeri prezidenţiale, iar singura chestiune este una tehnică ce poate fi rezolvată prin proiectul de lege iniţiat de PNL

Nicuşor Dan a declarat, după votul din CGMB pentru convocarea referendumului local, pe 24 noiembrie, că estimează costurile acestuia la 7 milioane de lei. El a precizat că, dacă Parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comansează cu alegerile naţionale, cu primul tur alegerilor prezidenţiale, în acel moment nu va mai fi nevoie de birou electoral municipal şi la referendum se va putea vota în aceleaşi secţii de votare ca la scrutinul naţional.

„Consiliul General a votat declanşarea referendumului local pentru 24 noiembrie. Referendumul local va avea cele două întrebări pe care le-am propus, una privind împărţirea banilor care se strâng din taxele şi impozitele bucureştenilor între Primăria generală şi primările de sector, pentru că de ani de zile există o discrepanţă între atribuţiile noastre şi banii pe care îi primim noi, distribuiţi de către guvern din aceste taxe şi impozite, şi atribuţiile sectoarelor şi banii pe care îi primesc dumnealor”, a spus Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”M-a luat puțin valul”. Culturista pe care nimeni nu o crede că nu-și editează pozele a publicat imaginile transformării

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicuşor Dan, despre acuzaţiile că vrea mai multă putere: Da, aşa cum Madridul are un dictator, Parisul are unul, Viena are unul

MAE vorbește despre „ingerințe masive” ale Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova

Alegeri în Moldova: Cum a fost influențat votul în Transnistria. Caz de corupere sub ochii unui jurnalist BBC

Reacția lui Marcel Ciolacu după referendumul din Republica Moldova. Ce spune premierul despre rezultat

Partenerii noștri