Exclusiv AUDIO. Cum sună mesajul robotului telefonic pe care îl primesc pacienții reprogramați la vaccinare
Autoritățile au modificat felul în care pacienții reprogramați la vaccinare sunt anunțați în privința noii date ce le-a fost alocată. Pe lângă e-mail și SMS, a fost introdus și un mesaj transmis prin intermediul unui robot telefonic. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a făcut o demonstrație, vineri seara, la Digi24, și a prezentat acest mesaj al robotului telefonic pe care îl vor primi persoanele reprogramate la vaccinare.
„Este clar un disconfort pe care a trebuit să-l generăm legat de această disponibilitate limitată a dozelor și atunci am discutat împreună cu colegii de la STS și am încercat să găsim cea mai bună modalitate prin care măcar persoana care este reprogramată să nu ducă grija reprogramării, și anume să asigurăm că acea persoană va rămâne în același centru de vaccinare pentru care a optat sau unde a găsit loc disponibil. Acesta este un aspect. Va primi o notificare prin SMS prin care se anunță această reprogramare și data la care este reprogramată. Pe adresa de e-mail se trimite noua recipisă cu data programării și cu data rapelului. Și mai mult decât atât, avem acest robot telefonic, care sună fiecare persoană reprogramată și îi transmite un mesaj, și anume că a fost reprogramată”, a explicat Valeriu Gheorghiță, care a redat de pe telefonul său mobil cum sună acest mesaj (vezi video).
Dacă ratezi apelul și suni înapoi la acel număr de la care ai primit apelul, sistemul te identifică imediat și redă mesajul: „Bună ziua, vă informăm că ați fost reprogramat pentru vaccinare împotriva COVID-19 în data de... Ora și centrul de vaccinare rămân neschimbate. Recipisa de reprogramare o găsiți pe e-mail și în contul dvs. din platforma informatică. Vă rugăm să respectați locul, data și ora reprogramării. Vă mulțumim”.
Toate persoanele sub 65 de ani, atât persoane cu boli cronice, cât și persoane care fac parte din categoriile esențiale, programate pentru prima doză de vaccin între 30 ianuarie și 11 februarie, vor fi amânate pentru după 16 februarie, a anunțat vineri Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare. Decizia este luată din cauza lipsei de vaccinuri. Cei care au primit deja prima doză NU vor fi amânați de la rapel.
Este vorba despre 66.884 persoane sub 65 de ani care vor fi reprogramate începând cu data de 16 februarie.
Deja 35.304 persoane, din aceleași categorii, au fost amânate la vaccinare cu zece zile. Aceste persoane erau programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie - 11 februarie, dar au fost și ele reprogramate începând cu data de 8 februarie, conform unui anunț făcut marți de autorități.
Citiți și: Valeriu Gheorghiță: Am amânat programările pentru că Moderna ne-a livrat mai puține doze de vaccin
Ce se întâmplă cu persoanele de peste 65 de ani care nu apucat să se programeze pe platformă?
„Modalitatea în care putem deschide noi sloturi de programare este asigurată doar prin deschiderea de noi centre de vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiță, vineri, la Digi24, întrebat cum se pot programa persoanele de peste 65 de ani care nu au apucat încă să-și facă o programare pe platformă.
„În momentul în care noi avem un calendar de livrare a dozelor de vaccin de la Moderna pentru luna februarie - exceptând prima săptămână în care deja avem o confirmare de 42.000 de doze -, atunci vom putea ști disponibilitatea dozelor și vom putea lua în calcul deschiderea de noi centre de vaccinare. Mai mult decât atât, avem autorizarea obținută astăzi de compania AstraZeneca și perspectiva livrării dozelor de vaccin după prima săptămână din februarie”, a spus Valeriu Gheorghiță.
El a explicat că ar fi de dorit ca aceste noi centre de vaccinare să fie să fie „specializate” pentru vaccinuri Moderna, Pfizer, respectiv AstraZeneca. Asta ar da și posibilitatea unei persoane, în momentul în care se programează pe platformă, să opteze pentru un anumit vaccin. „Este un lucru la care ne gândim și pe care îl analizăm”, a precizat Gheorghiță.
„Chiar dacă nu vom găsi o posibilitate de a face aceste centre de vaccinare separate, în același centru de vaccinare cu siguranță trebuie să existe cabinete de vaccinare care vor asigura vaccinarea cu aceste tipuri de vaccinuri și vă spun de ce: pentru că riscul de eroare, având la îndemână mai multe tipuri de vaccinuri, crește foarte mult și din acest punct de vedere, fluxurile de vaccinare trebuiesc separate, chiar dacă nu prin centre diferite, dar prin cabinete diferite în cadrul aceluiași centru”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Când reintră în normal vaccinarea?
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare crede că după data de 16 februarie, România va intra în ritmul de vaccinare pe care și l-a propus la început, fără să mai existe „astfel de situații neplăcute” de a reprograma anumite persoane.
„La acest moment, cred că vom avea cu siguranță în perioada zilelor următoare confirmări pentru calendarul de livrare atât de la AstraZeneca, cât și de la Moderna și atunci lucrurile vor fi mult mai clare din acest punct de vedere și vom avea în persepectivă deschiderea de noi centre de vaccinare după sau chiar de la jumătatea lunii februarie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
România a plătit 2,5 miliarde de lei pentru 35 de milioane de doze de vaccin anti-Covid
Medic amenințat cu moartea de antivacciniști
Ce pot face membrii familiei care au stat în izolare cu o persoană infectată
Valeriu Gheorghiță spune că strategia campaniei de vaccinare se va schimba
Cum e văzută vaccinarea copiilor la țară: „Vaccinul dezvoltă corpii și copilul e în creștere și nu știu ce se întâmplă!”
De ce să-mi vaccinez copilul de 5 ani?
Cât ne vom mai vaccina anti-COVID?
Vaccinul NU dă sterilitate: Prima persoană vaccinată anti-COVID din România are un bebeluș
Ce a însemnat un an de vaccinare anti-COVID în România
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News