ASF dă asigurări că prețul polițelor RCA nu va crește după falimentul Euroins
Preţul poliţelor RCA nu o să crească în urma falimentului Euroins pentru că deja sunt luate măsuri astfel încât tarifele practicate de către asigurători să rămână în piaţă cele din 2022, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, la ieşirea de la audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat.
"Preţul poliţelor nu o să crească în urma acestui faliment pentru că deja luăm nişte măsuri cu privire la proiectul de Hotărâre de Guvern pe care l-am înaintat Ministerului de Finanţe astfel încât tarifele practicate de către asigurători, nu tarifele de referinţă, să rămână în piaţă cele din 2022. Deci efectul pe următoarele 6 luni până când dispare efectul ieşirii Euroins din piaţă se dispersează la celelalte companii", a spus Nicu Marcu.
Întrebat dacă Fondul de Garantare a Asiguraţilor va avea banii disponibili pentru plata tuturor celor care au suferit în urma situaţiei de la Euroins, Nicu Marcu a răspuns afirmativ.
"Fondul de Garantare a fost constituit să aibă bani. Are resursele necesare pe care poate să le abordeze astfel încât să aibă bani să plătească toate despăgubirile pentru cei care sunt păgubiţi în urma companiei Euroins", a declarat Nicu Marcu, potrivit Agerpres.
Colaborarea cu Euroins a fost extrem de dificilă, pentru că nu furnizau documente, nu furnizau informaţii, motiv pentru care controalele s-au dispus aproape lunar, unele fiind inopinate, iar altele permanente, a mai declarat, luni, șeful ASF.
După audierile din comisiile reunite de specialitate din Senat, USR a cerut demisia conducerii ASF.
Senatorul Anca Dragu a susţinut că explicaţiile conducerii ASF s-au rezumat la faptul că „fie legea naţională, fie legea europeană nu le-au permis să prevină aceste falimente în piaţa asigurărilor”.
Potrivit acesteia, rolul ASF este „să se asigure că nu se întâmplă falimente”. „Nu putem accepta această explicaţie, că nu au putut face nimic decât să asiste la falimentul Euroins şi City Insurance, care trebuie precizat că însemnau aproape 80% din piaţa RCA. Adică, aici era un risc sistemic important, ar fi trebuit să fie mult mai fermi în a aplica toate măsurile de redresare şi procedurile de reziliere astfel încât să nu ajungem în faza de faliment. (...) De ce mai avem nevoie de ASF dacă nu pot face nimic şi companiile de asigurări dau faliment?”, a adăugat Anca Dragu, potrivit Agerpres.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News