Live Text Răsturnare de situație la Kremlin. Propagandiștii lui Putin anunță ca adresarea către națiune se amână pentru miercuri
Președintele rus Vladimir Putin se adresează rușilor pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Aceasta, în condițiile în care oficiali de la Washington se așteaptă ca liderul de la Kremlin să declare mobilizarea în Rusia. Tot azi, oficiali numiți de Moscova în regiunile ocupate anunță desfășurarea unor refendumuri pentru alipirea la Rusia. Între timp, armata ucraineană a reușit să cucerească satul Bilohorivka din regiunea Lugansk, a declarat Serhii Haidai, șeful administrației militare ucrainene din Lugansk. Satul, aflat acum complet sub controlul militarilor ucraineni, a fost în luna mai locul uneia din cele mai mari înfrângeri suferite de armata rusă în timpul luptelor din Donbas pentru ocuparea regiunii Lugansk.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Surse: Putin va vorbi miercuri dimineața
ACTUALIZARE 22:55 Forbes Rusia citează 2 surse potrivit cărora discursul înregistrat al lui Putin va fi difuzat „când se trezește orientul îndepărtat” al țării. Jurnalistul Dmitri Smirnov, acreditat la Kremlin, a spus că adresarea va avea loc la ora 08.00 dimineață.
Discursul, amânat pentru miercuri
ACTUALIZARE 22:29 Principalul propagandist al lui Putin, jurnalistul Vladimir Soloviev, a scris pe Telegram „mâine”, aparent cu referire la discursul către națiune al lui Vladimir Putin.
Și Margarita Simonian a scris pe Twitter: „Mergeți la culcare!”
Discursul lui Putin către națiune a fost amânat pentru mâine, a spus și fostul consilier al președintelui rus, Serghei Markov. El a făcut anunțul pe canalul său oficial de Telegram.
Anunțul privind discursul lui Putin, șters
ACTUALIZARE 22:13 Principalele canale de propagandă ale Kremlinului au șters anunțul privind discursul lui Puin.
Russia Today a eliminat anunțul, dar redactorul șef al RT, Margarita Simonian, a scris pe Twitter: „Așteptați”?
Potrivit presei ucrainene, și postul public din Rusia a șters anunțul privind discursul lui Putin.
Actorul rus Serghei Puskepalis a murit în timp ce mergea cu o maşină blindată pregătită pentru separatiștii proruși din Donbas
ACTUALIZARE 21:44 Actorul rus Serghei Puskepalis a murit marţi într-un accident rutier, în timp ce mergea cu un autovehicul blindat pe care intenţiona să-l livreze armatei proruse din Donbas.
„Puskepalis a murit într-un accident de circulaţie împreună cu şoferul, în timp ce transferau un microbuz blindat Ford Transit la Moscova, unde vehiculul trebuia să fie vopsit în camuflaj pentru a fi livrat armatei în Donbas”, a spus o sursă poliţienească citată de agenţia rusă oficială de presă TASS, potrivit Agerpres.
Pe lângă microbuz, Puskepalis intenţiona să livreze ajutor umanitar militarilor.
Rușii vor să plece din țară
ACTUALIZARE 21:27 În timp ce așteaptă discursul lui Putin, rușii vor să afle cum pot pleca din țară. Căutările pentru expresia „cum să ies din Rusia” au explodat.
De asemenea, au crescut căutările pentru fraza „cum să sca de armată”.
Discursul lui Putin întârzie
ACTUALIZARE 21:18 Discursul lui Vladimir Putin întârzie. Era programat inițial pentru ora 20.00, a fost amânat pentru ora 21.00, dar nu a început încă.
În acest timp, la New York vorbesc liderii lumii, la Adunarea Generală a ONU, unde Vladimir Putin nu a avut acces.
Putin se adresează rușilor
ACTUALIZARE 20:35 Vladimir Putin se va adresează rușilor marți seara, pentru prima dată de la începutul invaziei din Ucraina. Discursul vine într-un moment în care oficiali numiți de Moscova în regiunile ocupate anunță desfășurarea unor refendumuri pentru alipirea la Rusia.
Oficiali americani se așteaptă ca președintele rus să declare mobilizare generală.
Ucraina declară că referendumurile din Rusia vor anihila posibilitatea unor discuții
ACTUALIZARE 20:30 Orice referendum privind aderarea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate de ruși ar anihila orice posibilitate pentru discuții dintre Kiev și Moscova, a declarat marți purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean publicației ucrainene Liga.net.
„Fără referendumuri, există încă o mică șansă pentru o soluție diplomatică. După referendum - nu”, a spus Serhiy Nykyforov, potrivit Liga.net.
El a făcut aceste comentarii după ce oficialii instalați de ruși în patru regiuni ucrainene ocupate au anunțat desfășurarea unor referendumuri, săptămâna viitoare, pentru aderarea oficială la Rusia, relatează Reuters.
Casa Albă crede că Rusia organizează refendumuri în zonele ocupate ca să poată recruta bărbați pentru armată
ACTUALIZARE 20:20 Casa Albă respinge planurile Rusiei de a organiza refendumuri în anumite părți din Ucraina și a spus că Moscova ar putea face acest lucru pentru a recruta militari din acele zone, după ce a suferit pierderi masive pe câmpul de luptă.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, consideră referendumurile un afront la principiile suveranității și integrității teritoriale.
Rusia, acuzată că îşi intensifică „şantajul nuclear”
ACTUALIZARE 19:10 Rusia şi-a intensificat „şantajul nuclear” împotriva Kievului prin bombardarea unei a doua centrale nucleare ucrainene, centrala Pivdenukrainsk, a spus directorul acestei instalaţii, Igor Polovici.
Prin bombardarea acestei centrale „a început a doua fază a şantajului lor nuclear”, a spus Polovici, în timp ce situl unei alte instalaţii atomice ucrainene, centrala Zaporojie, a fost deja bombardată de mai multe ori în ultimele luni, generând temeri în legătură cu un posibil accident nuclear.
AFP a putut constata marţi prezenţa unui crater adânc, presărat cu bucăţi de obuze, la câteva sute de metri de centrala Pivdenukrainsk, în regiunea Nikolaev, în timpul unei vizite de presă organizate de operatorul centralelor nucleare ucrainene, Energoatom.
Putin cere industriei de apărare să producă mai mult şi mai repede: Studiaţi armele NATO, chiar şi în prima linie
ACTUALIZARE 18:10 Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut, marţi, industriei de apărare să producă mai multe arme şi să reducă termenele de livrare cât mai repede posibil, precum și să asigure aprovizionarea trupelor cu armamentul și echipamentele necesare, potrivit agenţiei ruse TASS. Acesta recunoaşte problemele cu care Rusia se confruntă din cauza sancţiunilor şi cere studierea armelor NATO.
„Trebuie și putem să le studiem, să ne creștem calitativ capacitățile și, pe baza experienței acumulate, să ne îmbunătățim acolo unde este necesar, echipamentele, armele noastre”, a transmis liderul de la Kremlin, în timpul unei întâlnirii cu reprezentanţii industriei de apărare.
Putin le-a transmis acestora că îmbunătăţirea armelor ruseşti se face chiar cu participarea reprezentanţilor industriei de apărare în prima linie a războiului din Ucraina.
Rușii deschid centru de recrutare pentru mercenari străini la Moscova după înfrângerile suferite în Ucraina
ACTUALIZARE 17:50 Orașul Moscova va deschide un centru de recrutare special pentru cetățeni străini, a anunțat primarul capitalei ruse, marți, în condițiile în care forțele rusești suferă înfrângere după înfrângere la aproape șapte luni de la începutul invaziei, scrie The Moscow Times.
„Administrația Moscovei va desfășura infrastructură completă și pregătită, la Saharovo, pentru a oferi asistență ministerului rus al apărării în vederea recrutării de cetățeni străini pentru serviciul militar”, a spus Serghei Sobianin într-o postare pe Telegram.
„Autoritățile locale vor face orice este necesar pentru a face ca semnarea contractelor să fie cât mai convenabilă cu putință”, se arată în comunicatul oficial.
Reacția Ucrainei la anunțul separatiștilor privind referendumuri pentru alipirea la Rusia
ACTUALIZARE 17:30 Biroul de presă al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns imediat la anunțurile bruște despre referendumuri privind aderarea Rusiei în părțile ocupate ale Ucrainei.
CNN notează că în urma acestor anunțuri, administrația prezidențială a de la Kiev a transmis: „Este vorba despre un șantaj naiv, cu amenințări și povești de groază despre așa-zise referendumuri, mobilizări de la cei care știu să se lupte doar cu copii și cu oameni pașnici. Așa arată teama de înfrângere. Inamicul se teme, manipulează într-un mod primitiv. Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță”.
La rândul său, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că „referendumurile simulate nu vor schimba nimic”.
„În ciuda planurilor Rusiei de a organiza „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ucrainene ocupate, în perioada 23-27 septembrie, Ucraina își va continua contraofensiva. Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze indiferent de ce are de spus Rusia”, a spus Kuleba.
Și regiunea Zaporojie va organiza referendum de aderare la Rusia
ACTUALIZARE 16:55 Autoritățile proxy ruse din regiunea Zaporojie a anunțat că va organiza un referendum pentru alipirea la rusia a teritoriului controlat de ruși. Gestul urmează altor trei anunțuri indentice făcute în cursul zilei de marți de către liderii separatiști din Donețk, Lugansk, Herson.
Regiunea Herson va organiza referendum de aderare la Rusia
ACTUALIZARE 16:10 Șeful administrației regionale Herson, susținut de ruși, Vladimir Saldo, a anunțat că între 23 și 27 septembrie va avea loc un referendum cu privire la aderarea regiunii la Rusia.
Acestea sunt aceleași date cu cele anunțate de republicile autodeclarate Lugansk și Donețk.
„În calitate de șef al Administrației regiunii Herson, am semnat un decret privind referendumul pentru intrarea regiunii Herson în Federația Rusă ca subiect deplin al statului unificat”, a scris Saldo pe canalul său Telegram.
„Decretul stabilește procedura de organizare a votului și desfășurare a referendumului pe teritoriul regiunii Herson, precum și măsuri de răspundere administrativă și penală pentru încălcarea acestor reguli”, a adăugat el.
CNN amintește că părți din Herson se află pe linia frontului între forțele ucrainene și ruse.
„Având în vedere situația dificilă din regiunea Herson și înțelegând responsabilitatea acesteia pentru viața și liniștea sufletească a locuitorilor din regiune, administrația regiunii Herson va face tot ce este necesar pentru a asigura siguranța tuturor locuitorilor din regiune”, a mai spus Saldo.
La o săptămână după contraofensiva Ucrainei, înalți oficiali americani și oficiali ucraineni au declarat pentru CNN că forțele ucrainene obțin câștiguri în sud, cu obiectivul ambițios de a prelua cea mai mare parte a regiunii Herson ocupată de ruși până la sfârșitul anului. Saldo a spus că referendumul va „securiza” teritoriul în fundalul acestei contraofensive.
Și regiunea Donețk va organiza referendum de aderare la Rusia
ACTUALIZARE 15:24 Liderii separatiști din așa-zisele republici Donețk și Lugansk au anunțat că vor organiza referendumuri de aderare la Rusia în perioada 23-27 septembrie.
Liderul autoproclamat din Donețk l-a rugat pe Putin să analizeze cât mai curând întrebarea privind alipirea republicilor separatiste de Rusia: „Vă rog, ca într-un timp cât mai scurt, în cazul în care rezultatul referendumului va fi unul pozitiv, lucru de care nu mă îndoiesc, să analizați întrebarea privind intrarea în componența Rusiei a Republicii Populare Donențk”.
„Acest eveniment va fi refacerea adevărului istoric, pe care-l așteaptă milioane de oameni ruși”, a mai declarat acesta, citat de RIA.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat marți că este la latitudinea locuitorilor din zonele controlate de separatiști să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia. „Încă de la început am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta", a declarat Lavrov la televiziunea de stat rusă.
Referendumul privind alipirea regiunii Lugansk la Rusia va avea loc în perioada 23-27 septembrie
ACTUALIZARE 14:37 Referendumul privind alipirea așa-zisei Republici Populare Lugansk (LPR) la Rusia va avea loc în perioada 23-27 septembrie, a informat canalul Telegram al guvernului LPR, citându-l pe Denis Miroșnichenko, președintele Consiliului Popular, scrie agenția rusă de presă RIA.
Parlamentul rus înăsprește pedeapsa pentru infracțiuni în cadrul armatei ruse
ACTUALIZARE 14:29 Parlamentul rus a aprobat marți un proiect de lege pentru înăsprirea pedepselor pentru o serie de infracțiuni, cum ar fi dezertarea, deteriorarea proprietății militare și insubordonarea, dacă acestea sunt comise în timpul mobilizării militare sau în situații de luptă, scrie Reuters.
Proiectul de lege, adoptat marți în a doua și a treia lectură de Camera inferioară a parlamentului (Duma de stat), vine pe fondul dezbaterii din interiorul Rusiei despre o posibilă mobilizare generală, un pas care ar putea escalada semnificativ conflictul din Ucraina.
Separatiștii din Herson susținuți de ruși spun că vor vota pentru aderarea la Rusia
ACTUALIZARE 14:00 Oficiali instalați de ruși în regiunea Herson din Ucraina au declarat că au decis să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia și au îndemnat Kremlinul să-și dea permisiunea cât mai curând posibil, a declarat marți șeful separatist al regiunii.
Conform Reuters, într-un mesaj pe Telegram, Vladimir Saldo, șeful desemnat de Rusia în Herson, a spus că speră că Hersonul va deveni „o parte a Rusiei, un subiect cu drepturi depline al unei țări unite”.
Forțele ruse controlează aproximativ 95% din teritoriul Ucrainei Herson, în sudul țării.
Saldo nu a desemnat o dată pentru votul propus. De asemenea, Saldo a spus că alăturarea regiunii Herson la Rusia va „securiza regiunea noastră” și va fi un „triumf al justiției istorice”. „Sunt sigur că actuala conducere rusă va accepta rezultatele referendumului”, a adăugat acesta.
Declarațiile lui Saldo au făcut ecou celor făcute de fostul președinte rus Dmitri Medvedev, marți, în care a cerut Kremlinului să lase separatiștii să se alăture Rusiei.
Rusia încearcă să recruteze 1.500 de deținuți pentru armata de mercenari Wagner, pentru a-i trimite în Ucraina
ACTUALIZARE 13:14 Grupul Wagner, armata de mercenari a lui Putin, încearcă să recruteze peste 1.500 de deținuți din închisorile Federației Ruse, pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina. Mulți deținuți refuză însă această ofertă, a declarat luni un oficial al Pentagonului, citat de Reuters.
„Din informațiile noastre, Wagner suferă pierderi grele în Ucraina, în special în rândul luptătorilor tineri și fără experiență”, a declarat oficialul american al cărui nume nu a fost făcut public.
Conform Pentagonului, Rusia a pierdut până acum în Ucraina între 70.000 - 80.000 de militari (morți și răniți).
Recent, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, poreclit „Bucătarul lui Putin”, a fost filmat în timp ce făcea turul unei închisori din Rusia, în căutare de deținuți care să fie recrutați în armata rusă pentru a fi trimiși să lupte pe frontul din Ucraina.
Citește continuarea AICI
Ungaria vrea ca UE să nu mai impună sancțiuni noi împotriva Moscovei. Măsurile „au afectat Europa mult mai mult decât Rusia”
ACTUALIZARE 13:10 Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat marţi că Uniunea Europeană nu ar trebui să ia în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei, pentru că acestea nu ar face decât să adâncească actuala criză energetică şi să afecteze Europa, relatează Reuters.
„UE ar trebui să nu mai vorbească despre al optulea pachet de sancţiuni, ar trebui să nu mai semnaleze măsuri care nu ar face decât să adâncească criza furnizării de energie”, a afirmat şeful diplomaţiei ungare pe marginea Adunării Generale a ONU de la New York, conform unui comunicat transmis de Ministerul de Externe al Ungariei.
După o întâlnire informală a Consiliului de Afaceri Externe, Szijjarto a mai spus că sancţiunile introduse până acum „au afectat fără îndoială Europa mult mai mult decât Rusia”, deoarece ele au dus la o creştere a inflaţiei şi a costurilor la utilităţi pe continent, potrivit agenţiei ungare de presă MTI.
Pepsi a pus capăt producţiei în Rusia, la şase luni după ce a promis să facă acest lucru
ACTUALIZARE 13:00 Gigantul american PepsiCo a încetat să mai producă băuturile Pepsi, 7UP şi Mountain Dew în Rusia, la aproape şase luni după ce compania anunţa că îşi va suspenda vânzările şi producţia ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters.
Anunţul celor de la Pepsi vine după ce jurnaliştii Reuters au vizitat mai multe zeci de supermarketuri şi magazine din Moscova şi alte oraşe din Rusia şi au descoperit doze şi sticle de Pepsi produse inclusiv în lunile iulie şi august la fabricile din Rusia.
Într-un comunicat de presă remis Reuters, PepsiCo a informat că a încetat să mai producă concentrate pentru PepsiCola, Mirinda, 7Up şi Mountain Dew în Rusia.
„Toate concentratele au fost ulterior epuizate în Rusia şi producţia a încetat”, a declarat un purtător de cuvânt de la PepsiCo la începutul acestei luni, în primele comentarii publice cu privire la acest subiect după ce la începutul lunii martie compania anunţa suspendarea producţiei, vânzărilor şi activităţilor promoţionale şi de publicitate în Rusia.
Purtătorul de cuvânt a precizat că decizia de încetare a producţiei este „în linie cu anunţul nostru din martie” dar nu a dorit să ofere alte detalii cu privire la vânzări.
Potrivit Agerpres, continuarea producţiei până la această dată face ca băuturile PepsiCo să fie în continuare disponibile la Moscova şi până în extremul orient la Krasnoyarsk şi în Siberia. Proprietarul unei săli de sport din Moscova a dezvăluit că a făcut o comandă pentru Pepsi la mijlocul lunii august.
Occidentul nu a sancţionat vânzările de alimente şi băuturi în cadrul măsurilor sale destinate să pedepsească Rusia pentru acţiunile sale din Ucraina.
Discursul delirant al propagandei ruse intră într-o nouă etapă: "Sânge pe tot ecranul și deasupra titlul: Bucha, film de lung metraj"
ACTUALIZARE 12:50 Rușii ar trebui să nu mai nege că au comis masacre în Ucraina, ci să sperie Occidentul cu ele - este o nouă idee a propagandiștilor ruși care și-a făcut loc la o emisiune intitulată "Rusia frumoasă". Un corespondent de război spune că rușii nu ar trebui să-și mai facă griji că europenii îi percep ca pe niște măcelari, pentru că așa le vor ști de frică.
Anatoli Kuzicev, prezentator Russia Today: "Sânge pe tot ecranul și deasupra titlul: Bucha, film de lung metraj. Eu înțeleg că toate acestea sunt mizerii, porcării, deșeuri intelectuale și culturale, dar mă gândesc cu groază că ele vor impresiona și că va exista un consens total asupra celor petrecute la Bucea. Cum putem să trecem peste Bucha? Ce trebuie să facem să câștigăm?"
Citește continuarea AICI
"Un șantaj nuclear". Rușii atacă încă o centrală nucleară în Ucraina. Cioroianu: Arată că ofensiva Moscovei nu a funcționat
ACTUALIZARE 12:38 O nouă centrală nucleară din Ucraina este amenințată de ruși. De această dată, Kremlinul a lansat rachete la câteva sute de metri distanță față centrala din regiunea Nikolaiev. Este un șantaj nuclear la care recurge Rusia și un semn că ofensiva Moscovei nu a funcționat, a declarat la Digi24 fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu.
"E un șantaj nuclear și un semn că această campanie ofensivă a Rusiei nu a funcționat. Dacă rezultatele ar fi fost cele așteptate probabil nu se ajungea aici. În condițiile în care războiul stagnează din perspectiva armatei ruse, aceste centrale nucleare sunt puncte vulnerabile pentru Ucraina, iar Rusia le folosește în diverse forme. La Zaporojie s-a pus în spatele centralei, iar acum amenință această centrală (Pivdennoukrainsk – n.r.), lucruri care ne alarmează și ne dau un semn despre evoluția nesatisfăcătoare a acestei agresiuni din perspectiva rusă, a declarat la Digi24 fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu.
Citește continuarea AICI
Kremlinul nu vede pentru un moment perspective pentru o soluționare diplomatică a situației din Ucraina
ACTUALIZARE 12:13 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marţi într-o declaraţie pentru agenţia de presă rusă Interfax că nu se întrevăd pentru moment perspective pentru o rezolvare politico-diplomatică a situaţiei din Ucraina.
„În acest moment, astfel de perspective nu se întrevăd”, declarat Peskov, solicitat să comenteze cu privire la posibilităţile de reglementare a situaţiei prin mijloace politice şi diplomatice.
Într-un interviu acordat în urmă cu o zi publicaţiei Ukrainska Pravda, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A. Brink, a negat zvonurile potrivit cărora şeful Departamentului de Stat, Anthony Blinken, ar fi evocat în discuţiile cu autorităţile ucrainene, în timpul ultimei sale vizite la Kiev, necesitatea reluării negocierilor cu Federaţia Rusă.
Ea a subliniat că numai ucrainenii sunt cei în măsură să decidă când să se aşeze la masa de negocieri cu ocupanţii ruşi.
Autorităţile americane au spus că „numai ucrainenii şi liderul ales democratic al Ucrainei, preşedintele Volodimir Zelenski, pot decide când şi cum ar trebui să se încheie acest conflict şi când şi cum ar trebui să înceapă negocierile”, a spus Brink, citat de Agerpres.
Într-un interviu recent pentru CNN, preşedintele ucrainean a afirmat că Ucraina nu va negocia cu „cei care dau ultimatumuri”.
O retragere completă a Rusiei dincolo de frontierele recunoscute internaţional ale Ucrainei este o precondiţie absolută pentru începerea oricăror negocieri, a declarat în acest context istoricul rus Andrei Zubov pentru publicaţia ucraineană Obozrevatel. În esenţă, negocierile dintre Moscova şi Kiev trebuie să vizeze „doar sumele despăgubirilor pe care Rusia trebuie să le plătească pentru pierderile teribile pe care le-a provocat victimei agresiunii sale”, afirmă el, conform media citate.
Ucraina pregătește o contraofensivă cu tancurile rusești capturate
ACTUALIZARE 12:05 Ucraina folosește tancuri rusești capturate de la ruși pentru a-și consolida câștigurile în nord-est, în timp ce continuă să recapete teritoriul ocupat de invadatori, scrie Sky News.
Moscova susține că forțele armate ale Kievului au folosit tancuri T-72 abandonate în timp ce încearcă să avanseze în regiunea Lugansk ocupată de ruși, conform unei analize a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW).
Mai multe fotografii și înregistrări video distribuite de militarii ucraineni pe rețelele de socializare arată că aceștia au reușit să captureze în premieră un tanc T-90M, cel mai modern din dotarea forțelor armate ale Rusiei și considerat „mândria” armatei lui Vladimir Putin.
#Ukraine: For the first time ever the most advanced Russian main battle tank T-90M was captured by the Ukrainian army - presumably in #Kharkiv Oblast.
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) September 18, 2022
This tank is also covered with Nakidka radar-absorbent and heat-insulating material. pic.twitter.com/EgS9gxnd3b
O parte din fotografii arată că tancul este acoperit cu un camuflaj de tip Nakidka ce absoarbe undele radar, acesta având și un rol termoizolant.
Deși nu este clar unde au fost realizate fotografiile, se crede că tancul a fost capturat în regiunea Harkov de unde trupele rusești s-au retras haotic mai devreme în cursul lunii septembrie. Numeroase alte fotografii distribuite de militarii ucraineni au arătat numărul mare de tancuri, blindate și muniții rusești capturate în această regiune din nord-estul Ucrainei.
Russian T-90M tank captured by Ukrainian Army, filmed by Ukrainian soldier. pic.twitter.com/IyK8Xt3BT4
— Azvel (@Azvel24) September 18, 2022
Erdogan susține că Rusia trebuie să returneze teritoriile ocupate în Ucraina, inclusiv Crimeea. El a dezvăluit ce a vorbit cu Putin
ACTUALIZARE 11:15 Recep Erdogan susține că fără îndoială nu ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze teritoriul ocupat în Ucraina de la începutul invaziei. În opinia președintelui turc, Rusiei nu trebuie să i se accepte concesiile teritoriale, iar Putin ar trebui să returneze teritoriile ocupate abuziv, inclusiv Peninsula Crimeea. Totodată, Erdogan a subliniat că nicio invazie nu poate fi justificată. Putin nu va recunoaște că a greșit, așa cum niciun lider nu recunoaște asta, a spus însă liderul Turciei. P
reședintele Turciei este la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Recep Erdogan a vorbit despre războiul din Ucraina și despre ce a discutat cu Vladimir Putin în Uzbekistan într-un interviu acordat PBS.
Citește continuarea AICI
Medvedev spune că separatiștii din estul Ucrainei susținuți de Moscova trebuie să organizeze referendumuri pentru a se alătura Rusiei
ACTUALIZARE 11:10 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat marți că este „esențial” ca separatiștii susținuți de ruși în Ucraina să organizeze referendumuri care să permită ca regiunile lor să se alăture Rusiei, scrie Reuters.
Într-o postare pe rețelele de socializare, Medvedev a declarat că a face din republicile populare Donețk și Lugansk, sprijinite de Moscova, parte oficială a Rusiei, este un pas vital în protejarea intereselor lor și ar putea justifica în continuare utilizarea de către Rusia a forței militare pentru a le proteja.
ISW: Kremlinul s-ar trezi într-o poziție umilitoare dacă anexează acum regiunile Lugansk și Donețk
ACTUALIZARE 11:06 În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că dezbaterile urgente din 19 septembrie din rândul autoritățillor pro-ruse privind necesitatea ca Moscova să anexeze imediat regiunile Lugansk și Donețk (o mare parte din această din urmă regiune nu se află sub ocupație) sugerează că ofensiva ucraineană în curs de desfășurare din nordul țării panichează forțele proruse și unii factori de decizie de la Kremlin.
Conform raportului ISW, forțele rusești nu controlează tot teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk. Prin urmare, anexarea teritoriilor revendicate de DNR și LNR ar însemna ca Rusia să anexeze regiuni care ar fi parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime și de trupele în plină ofensivă ale Kievului.
ISW mai spune că loviturile ucrainene în Crimeea demonstrează în mod clar că atacurile ucrainene pe teritoriul anexat ilegal de Moscova nu declanșează automat represalii ale Rusiei împotriva NATO, așa cum ar dori Simonian să creadă publicul său.
O anexare parțială în acest stadiu ar plasa, de asemenea, Kremlinul în poziția ciudată de a cere ca forțele ucrainene să dezocupe teritoriul „rusesc” și în poziția umilitoare de a nu putea impune acest lucru.
Citește continuarea AICI
Războiul în Ucraina va domina agenda Adunării Generale a ONU
ACTUALIZARE 10:30 Summitul Adunării Generale a ONU din această săptămână va fi dominat de o luptă – între SUA și aliații săi pe de o parte și Rusia pe de altă parte – pentru sprijinul global asupra soartei Ucrainei, în timp ce sudul global luptă pentru a combate ideea că războiul declanșat de Vladimir Putin umbrește amenințările existențiale ale foametei și ale crizei climatice, notează The Guardian.
Rusia se află în prezent în retragere pe câmpul de luptă. Adunarea generală a votat cu 101-7 și 19 abțineri pentru a-i permite președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze printr-o legătură video, acordându-i o scutire de la cerința ca vorbitorii să se prezinte personal.
India, un vechi aliat al Moscovei, care tinde să se abțină la voturile privind Ucraina, a votat în favoarea lui Zelenski. Votul a avut loc în aceeași zi în care prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, l-a certat public pe Vladimir Putin, spunându-i că „timpul de astăzi nu este un timp pentru război”.Putin a spus că este conștient de „preocupările indiene”, reluând ceea ce spusese cu o zi înainte despre China.
Sesiunea de o săptămână a reuniunilor adunării generale a Națiunilor Unite și a discursurilor liderilor va avea în vedere și gropile comune descoperite după retragerea Rusiei din orașul ucrainean Izium.
Analiză CNN. Alegerile dificile pe care trebuie să le facă Rusia. Cum ar influenţa iarna războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 10:06 Până în urmă cu câteva săptămâni, războiul din Ucraina părea că se va prelungi până în iarnă, fără ca niciuna dintre părți să facă progrese apreciabile. Acest lucru s-a schimbat odată cu ofensiva ucraineană rapidă și de succes în regiunea Harkov, arată o analiză CNN.
Armata rusă trebuie să se întrebe acum de ce fel de forțe are nevoie și unde anume ar trebui desfășurate pentru a prelua inițiativa, după ce Ucraina a recucerit mai mult teritoriu într-o săptămână decât au ocupat forțele ruse în cinci luni.
Sunt importante și aspectele politice. Kremlinul se confruntă cu alegeri dificile: dacă să declare sau nu o mobilizare generală pentru a-și revigora unitățile din ce în ce mai slăbite din Ucraina și cum să gestioneze deficitul bugetar.
Dincolo de teatrul de război, Rusia trebuie să decidă cât de mult își va folosi pe post de armă influența asupra aprovizionării cu gaze a Europei, unde guvernele se pregătesc să cheltuiască sume mari pentru a atenua efectele furnizării limitate de energie.
Citește continuarea AICI
Cum încearcă Moscova să formeze o nouă generație de copii loiali Rusiei în Ucraina. Drama profesorilor care se opun ocupației
ACTUALIZARE 09:55 Profesorii ucraineni sunt forțați să aleagă între a colabora cu rușii sau a rezista împotriva autorităților proruse care au preluat controlul asupra școlilor ucrainene din regiunile ocupate, scrie The Guardian. Kremlinul speră că prin introducerea unei programe școlare rusești va reuși să formeze o nouă generație de tineri loiali Rusiei care vor accepta versiunea Moscovei a istoriei Ucrainei.
La începutul verii, după câteva luni de la începutul ocupației rusești a unei regiuni mari din sudul Ucrainei, directorul unei școli dintr-unul din orașele cucerite de ruși i-a chemat pe toți profesorii la o ședință.
Școala urma să coopereze cu autoritățile ruse de ocupație, le-a transmis directorul, și să se redeschidă odată cu începerea noului an școlar în septembrie, urmând ca profesorii să predea conform programei școlare rusești.
Citește continuarea AICI
Generalul (r) Ben Hodges: Rusia pierde definitiv teren în Ucraina, soldații sunt extenuați și nu mai au provizii
ACTUALIZARE 09:35 Rusia pierde teren în Ucraina, și îl pierde definitiv. Un general american spune că armata rusă nu va mai putea recupera teritoriile pierdute în ultima lună, în fața forțelor ucrainene. O situație care crește, însă riscurile ca puterea de la Kremlin să apeleze la armele sale nucleare.
„Este prea devreme să ne gândim la o paradă a victoriei, dar cred că suntem acum într-un punct ireversibil în favoarea Ucrainei. În ultima săptămână am văzut o combinație de pregătiri minuțioase, utilizarea abilă a armelor din vest, soldați bine antrenați și disciplinați, un plan foarte bun de decepționare. Toate aceste elemente se prăvălesc peste o armată a Rusiei care, cel puțin în momentul acesta nu vrea să lupte. Soldații sunt extenuați, nu mai au provizii, acesta este momentul actual", a declarat generalul (r) Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa.
Citește continuarea AICI
„Urmează o luptă grea, pentru fiecare centimetru din pământul Luganskului”
„Urmează o luptă grea, pentru fiecare centimetru din pământul Luganskului”, a spus Haidai.
În luna mai, ucrainenii au aruncat în aer și au distrus cel puțin două poduri de pontoane de lângă Bilohorivka, oprind temporar avansul rușilor în regiunea Lugansk.
Armata ucraineană a comunicat cu acel prilej că a distrus „cel puțin 73 de echipamente şi tehnică grea de luptă ruseşti”, inclusiv tancuri T-72 și vehicule de luptă de infanterie, atunci când un batalion al armatei ruse a încercat de trei ori să traverseze râul Severski Doneț. Concret, rușii și-au pierdut aproape în întregime toate blindatele din dotare.
Londra: Rușii își mută submarinele din baza navală de la Sevastopol la baza din Novorosisk
Comandamentul flotei ruse a Mării Negre a decis relocarea „aproape sigură” a submarinelor din clasa Kilo din baza de la Sevastopol, peninsula Crimeea, în portul Novorosisk, regiunea Krasnodar Krai, din sudul Rusiei, informează ministerul britanic al Apărării.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 20 September 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) September 20, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/gmR2GIiKs1
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/svK8sD2icX
Decizia se datorează, cel mai probabil, creșterii capacității militare a Ucrainei de a lovi ținte la distanțe mari, ceea ce reprezintă o veritabilă amenințare pentru flota rusă din Crimeea. În luna august, ucrainenii au reușit să atace cu succes bazele aeriene ale flotei ruse de la Marea Neagră și au reușit să distrugă la sol jumătate din avioanele de luptă rusești din regiune.
Separatiștii din Donețk cer de urgență „referendum de alipire” la Rusia
Denis Pușilin, liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, i-a cerut liderului celeilalte regiuni separatiste, Luhansk, să-și combine eforturile pentru a pregăti un referendum pe tema alipirii teritoriilor la Rusia.
Într-un clip video postat pe rețelele sociale, Pușilin i-a cerut lui Leonid Pasecinik, liderul separatiștilor din Lugansk, să își „sincronizeze” acțiunile pentru a putea organiza un referendum pentru alipiriea Donbasului la Rusia.
Anterior, informațiile apărute după contraofensiva de succes a armatei ucrainene arătau că rușii și-au amânat planurile pentru referendumuri în zone ocupate, la Herson, Donețk sau Lugansk „pe termen nedefinit”.
În ultimele săptămâni, tensiunile provocate de contraofensivă printre ruși și separatiști au devenit tot mai mari. Ucrainenii au eliberat mii de kilometri pătrați în cadrul ofensivei lor de succes, iar de curând au început să elibereze inclusiv localități din Lugansk, regiune pe care armata rusă reușise să o cucerească complet.
Editor : Marco Badea | Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News