Arhiepiscopia Tomisului, după ce DSP a recomandat folosirea lingurițelor de unică folosință: Adresa este tardivă şi fără scop
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au transmis, marţi, ca urmare a unei solicitări a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa de a fi urgent interzisă folosirea aceleiaşi linguriţe pentru împărtăşirea mai multor persoane, că o eventuală discuţie asupra desfăşurării ritualului religios trebuie purtată de către autorităţi la nivelul Patriarhiei Române şi al Sfântului Sinod, scrie Agerpres.
DSP Constanţa, printr-o adresă trimisă Arhiepiscopiei Tomisului, recomandă utilizarea linguriţelor de unică folosinţă.
"În contextul epidemiologic actual, dar şi pentru respectarea normelor elementare de igienă, vă solicităm să impuneţi urgent interzicerea folosirii unei linguriţe pentru împărtăşitul mai multor persoane. De asemenea, este important ca pentru distribuirea/porţionarea împărtăşaniei, recipientul să permită turnarea în linguriţă şi nu scufundarea acesteia în pocal, manoperă ce poate duce la contaminarea conţinutului cu risc pentru sănătatea persoanelor prin transmiterea unor boli infecţioase. În sensul asigurării unei practici corecte, care să elimine riscul de îmbolnăvire, vă recomandăm utilizarea linguriţelor de unică folosinţă", se arată în adresa DSP Constanţa.
Arhiepiscopia Tomisului a precizat, într-un comunicat de presă, că respectiva adresă este tardivă şi fără scop.
"Adresa este tardivă şi fără scop, întrucât Ordonanţa militară nr. 2 a interzis accesul public al credincioşilor la slujbele bisericeşti. Ne miră foarte tare conţinutului adresei, care pare a fi scrisă direct de către profesorul Emil Moise, care, în ultima vreme, desfăşoară o anti-cruciadă la adresa slujbelor oficiate la Arhiepiscopia Tomisului şi de către IPS Teodosie. Probabil, din exces de zel, funcţionarii DSP s-au grăbit să se acopere cu hârtii, auzind de ameninţările penale ale lui Emil Moise. Reprezentanţii DSP ar fi trebuit să ştie că Arhiepiscopia Tomisului este parte integrantă a Patriarhiei Române, că ritualul religios oficiat în Arhiepiscopie se oficiază în întreaga Patriarhie Română şi că Legea Cultelor permite BOR să îşi organizeze cultul potrivit propriilor norme canonice, factorul decizional fiind Sf. Sinod. Prin urmare, o eventuală discuţie asupra desfăşurării ritualului religios trebuie purtată de către autorităţi la nivelul Patriarhiei Române şi al Sf. Sinod", se menţionează în comunicat.
Editor: I. I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News