Live

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului: Totul este pregătit pentru înmormântarea regelui Mihai

Data publicării:

Toate pregătirile au fost făcute la noua catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeș pentru înmormântarea regelui Mihai, ceremonie a cărei dată încă nu a fost stabilită, a declarat marți, pentru Agerpres, consilierul eparhial Caliopie Ichim.

"Ziua în care va fi înmormântarea încă nu o cunoaștem, așteptăm dialogul cu reprezentanții Casei Regale, dar aici totul este pregătit. De la înmormântarea reginei Ana, totul este pregătit pentru un astfel de eveniment tragic, dar previzibil", a precizat reprezentantul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția și va fi înmormântat în noua catedrală de la Curtea de Argeș, alături de regina Ana, a anunțat Casa Regală.

Regina Ana, care a încetat din viață pe 1 august 2016 într-un spital din Elveția, la vârsta de 92 de ani, a fost primul membru al familiei regale înmormântat în noua catedrală, ceremonia funerară desfășurându-se pe 13 august 2016.

Amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeș, noua catedrală arhiepiscopală, care are și rolul de necropolă regală, nu depășește ca dimensiuni vechea ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab, a cărei edificare este atribuită legendarului meșter Manole.

Noua catedrală are, în linii mari, arhitectura Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș, ctitorită de domnitorul Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea. În incintă există un loc special amenajat, în pridvor, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României și arhiepiscopii Argeșului și Muscelului.

Piatra de temelie a fost pusă pe 10 mai 2009, în prezența Principesei Moștenitoare Margareta și a Principelui Radu.

În vechea catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, ctitorită de Neagoe Basarab la începutul secolului al XVI-lea și refăcută la sfârșitul secolului al XIX-lea, sunt înmormântați primii doi regi ai României, Carol I și Ferdinand. În anul 2003, la Curtea de Argeș au fost aduse și rămășițele pământești ale regelui Carol al II-lea, care au fost depuse într-o capelă din curtea mănăstirii.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De la prințesa lipsită de griji a Greciei, la regina-mamă a României. Viața Elenei, personaj-cheie în istoria Europei

Fostul principe Nicolae, noi dezvăluiri despre cearta cu familia regală

Un an de la moartea Regelui Mihai. Mesajul Casei Regale

De cine ne-am despărțit în 2017

Partenerii noștri