Arafat: Unde nu e semnal pentru RO-Alert, românii vor fi avertizați cu portavocea în cazul unor atacuri cu dronă
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat, la DigiFM, că în zonele din Tulcea, aflate la granița cu Ucraina, unde nu există semnal pentru primirea mesajelor RO-Alert, există echipe care vor transmite prin portavoce avertismentele legate de posibilele atacuri cu drone.
„Acolo unde vor fi zonele cu risc mai mare să se întâmple ceva, chiar dacă riscul e mic, noi dăm mesaj RO-Alert când intră dronele în aria, în apropierea noastră.
Când Ministerul Apărării știe că dronele se îndreaptă spre Ucraina, ne dă zona și noi dăm alertă, să fie clar ce are de făcut fiecare.
În zonele în care nu există acoperire telefonică există echipe care pot să transmită mesajul prin portavoce și sirene, de la mașini, de la IGSU.
Am discutat astăzi și cu președintele ANCOM pentru a găsi soluții de a crește acoperirea telefonică în zonele izolate, unde avem puțină populație, ca mesajele RO-Alert să ajungă și acolo”, a afirmat Raed Arafat, la emisiunea Audiență Națională de la DigiFM.
Ministerul Apărării Naționale a anunțat miercuri că în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, au fost găsite fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.
Forţele ruse au atacat marţi noaptea cu drone portul ucrainean Izmail, avariind infrastructura, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii Odessa din Ucraina, Oleg Kiper.
Tulcenii din opt localităţi aflate la graniţa româno-ucraineană au început să primească mesaje RO-ALERT în cazul atacurilor cu drone ruseşti pe teritoriul ucrainean, în noaptea de marţi spre miercuri fiind transmis un prim mesaj, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta.
Mesajul a fost transmis în jurul orei 1,00 populaţiei din oraşul Isaccea şi din comunele Luncaviţa, Grindu, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.
"Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 de minute", se menţionează în mesajul RO-ALERT.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News