Exclusiv Arafat: Încă 1.000 de pompieri vor ajuta la curățarea caselor inundate din Moldova. Sperăm în 48 de ore să eliminăm efectele imediate
Raed Arafat a vorbit luni seara, în exclusivitate la Digi24, despre inundațiile catastrofale care au avut loc în județele Galați și Vaslui. Șeful DSU a precizat că intervenția se face în etape, începând cu salvarea oamenilor, și până la reconstrucție. Acum echipele de intervenție se află în etapa de eliminare a efectelor inundațiilor, după care se va trece la evaluarea pagubelor și reconstrucție. „O să avem 1.000 de pompieri mobilizați care vor ajunge până mâine dimineață, împreună cu 16 camioane, 10 buldoexcavatoare, toate materialele lor necesare, lopeți etc, să lucreze la toate casele, să meargă din casă în casă, să vadă ce este nevoie și unde este nevoie să sprijine oamenii. Poate în 48 de ore eliminăm efectele imediate”, a subliniat Raed Arafat.
„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani
Pelerinaj la moaștele Sfântului Andrei, la Galați. Credincioșii s-au rugat pentru pace, sănătate și înțelepciune
Alegeri parlamentare 2024: Lecția votului pe care o predau vârstnicii României
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare
Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori
Clădirile avariate de cutremurele din Gorj, cu probleme și după mai bine de un an. Școala dintr-o comună, închisă
Cosmin Prelipceanu: Există oameni care vor să ajute. De ce au nevoie cei din Galați? Cine, și ce să facă?
Raed Arafat: Noi, la Galați am stabilit un lucru. Și anume, că pentru partea umanitară – sprijin, ajutor, se face prin Consiliul Județean.
A fost desemnată vicepreședinta CJ, de către domnul prim-ministru, să se ocupe de partea de gestionare a ajutoarelor, inclusiv a celor care vin de la stat, pentru că au venit multe de la ANRSPS, dar și a celor care vin de la voluntari, de la organizații umanitare, și așa mai departe. Așa lucrăm acum.
Cine dorește să facă acest lucru, contactează Consiliul Județean Galați, care spune dacă are nevoie, sau nu are nevoie. Sfatul meu este să nu pornească nimeni cu cantități mari de materiale, până nu e sigur că e nevoie de ele. Altfel, devine problemă pentru județ, vin materiale care poate că nu e nevoie de ele, și se vor aduna acolo. Este important să înțeleagă asta oamenii.
Dacă li se spune că nu e nevoie, nu înseamnă că e o jignire, nu înseamnă că nu se apreciază ce fac, ci doar că nu e nevoie. Și în loc să le duci, sau să se strice, să le arzi, să le distrugi, mai bine rămân unde sunt, și se dau în altă situație, pentru alți nevoiași care au nevoie.
Pentru ajutoare, mecanismul de ajutor este: Consiliul Județean, autoritățile locale, primăriile. Primăriile sunt cele care trebuie să asigure distribuirea ajutoarelor către oameni. Asta este pentru alimente, apă.
Ulterior va veni sprijinul pentru materiale de construcții. După evaluare va veni și această etapă. Se lucrează pe etape în aceste situații. Sprijinul pe materiale de construcții și lucruri pentru reconstrucție se rezolvă prin autoritățile județene, locale, împreună cu prefectul.
În aceste situații sunt priorități. Prioritatea 1 este salvarea. Prioritarea 2 este limitarea efectelor. Prioritatea numărul 3 este eliminarea efectelor, lucru care intrăm în el acum, suntem în faza asta, a eliminării efectelor, după care vine reconstrucția.
„Vor merge din casă în casă, să vadă ce este nevoie și unde este nevoie să sprijine oamenii”
Eliminarea efectelor – acolo nu poți acționa dacă nu s-a retras apa, dacă nu ai condiții să acționezi, adică dacă apa nu s-a retras și dacă nu poți să o scoți cu motopompa, pentru că e peste tot la același nivel, tu trebuie să aștepți ca apa să se retragă. După ce s-a retras apa, intri cu motopompele, apoi intri cu curățatul, cu lopeți, cu tot. Acolo avem personal de la pompieri, de la jandarmi, de la armată.
Mâine, ca să rezolvăm problema într-un timp foarte scurt, va fi mobilizat un număr mai mare de personal al pompierilor, cu toate echipamentele lor. Adică o să avem 1.000 de pompieri mobilizați care vor ajunge până mâine dimineață, împreună cu 16 camioane, 10 buldoexcavatoare, toate materialele lor necesare, lopeți etc, și acolo, ofițerul care conduce din partea IGSU va repartiza în toate localitățile pompieri, împreună cu forțele suplimentare pe care le avem deja acolo – de la jandarmi, de la armată – și să lucreze la toate casele, să meargă din casă în casă, să vadă ce este nevoie și unde este nevoie să sprijine oamenii.
Poate în 48 de ore eliminăm efectele imediate. Partea de reconstrucție, de rezolvare a caselor, nu o rezvolvăm noi, ăsta este rolul autorităților locale, aici se implică Ministerul Dezvoltării.
Între timp, temporar, locuințe temporare, au fost mobilizate acolo 250 de containere, care se distribuie de către Prefectură și CJ către localitățile unde avem oameni care nu se mai pot întoarce acasă curând, pentru că acele case sunt distruse.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News