Live

România întârzie donarea sistemului Patriot către Ucraina. Washingtonul și Kievul pun presiune pe București să grăbească transferul

Data actualizării: Data publicării:
Lansarea unei rachete antiaeriene Patriot din dotarea armatei române, la Capu Midia. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut o discuție telefonică cu ministra română de Externe, Luminița Odobescu, referitoare la donarea de către România a unui sistem antiaerian Patriot către Ucraina, informează Departamentul de Stat al SUA. Blinken a subliniat, cu acest prilej, „sprijinul continuu pe care SUA îl acordă Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei”. În aceeași zi, ministrul ucrainean al Apărării a discutat, tot la telefon, cu Angel Tîlvăr, despre același subiect, legat de sistemul Patriot. România nu a donat încă bateria antiaeriană promisă Ucrainei, deși legea a fost promulgată în urmă cu o săptămână.

„Secretarul Blinken i-a mulțumit ministrei Odobescu pentru îndeplinirea angajamentului României și pentru asumarea rolului de lider în asigurarea securității în regiune”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

În aceeași zi, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a precizat că a avut o „discuție extrem de fructuoasă” cu ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.

„Ucraina va primi în curând un sistem nou antiaerian Patriot de la partenerii noștri români”, a spus Umerov, într-o postare publicată pe X.

În aceeași convorbire telefonică, Umerov i-a mulțumit lui Tîlvăr pentru sprijinul autorităților române în antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16 în România.

Legea privind donarea, de către România, a unui sistem antiaerian Patriot destinat Ucrainei a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 5 septembrie și publicată în aceeași zi în Monitorul Oficial.

Conform legii, „un sistem de rachete sol-aer Patriot (...) face obiectul unor acte de donație către terți, în condițiile legii, prin hotărâre a Guvernului”.

Până în prezent, guvernul Ciolacu nu a emis o astfel de hotărâre de guvern referitoare la transferul/donarea sistemului Patriot către Ucraina.

Conform unui comunicat al MAE, ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut joi, o discuţie telefonică privind situaţia de securitate regională, inclusiv încălcarea spaţiului aerian al României în urma atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene”.

„A fost abordată şi atacarea de către Rusia în Marea Neagră a unei nave comerciale care transporta cereale. Ministrul afacerilor externe a salutat sprijinul și solidaritatea SUA și Aliaților cu România și a subliniat importanța menținerii evoluțiilor din Marea Neagră și din regiune în atenția constantă a NATO. A salutat reiterarea, de către omologul american, a angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”, informează MAE.

De asemenea, conform MAE, Odobescu și Blinken „au discutat despre evoluţiile recente privind sprijinul pe care îl acordă Ucrainei împotriva agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse.

„Partea americană a reiterat aprecierea pentru decizia României de a dona un sistem PATRIOT Ucrainei, donaţie cu importanţă deosebită în contextul continuării atacurilor aeriene ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene”, precizează MAE.

România s-a arătat dispusă să transfere un sistem Patriot Ucrainei pe 7 mai. Legea a fost promulgată pe 5 septembrie

Prima știre publică despre transferul unei întregi baterii antiaeriene Patriot românești către Ucraina a apărut în luna mai, după ce Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de Joe Biden. Președintele român s-a arătat „deschis” discuțiilor în acest sens dar a spus că „va trebui să discute în CSAT pentru a găsi o soluție”.

La doar o săptămână distanță, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr a spus că sistemul sol-aer Patriot e „indispensabil” României și că „nu a spus nimeni că trebuie să o dăm (o baterie antiaeriană)”.

Peste o lună, pe 20 iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat trimiterea, de către România, a unui sistem antiaerian Patriot în Ucraina.

În perioada verii, Parlamentul României, aflat în vacanță parlamentară, nu a fost convocat în sesiune de urgență pentru adoptarea unei legi în acest sens.

Pe 22 august, în presa internațională au apărut comentarii ale liderilor politici de la Kiev referitoare la sistemul Patriot promis de România Ucrainei.

Pe 30 august, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a cerut direct României să nu mai întârzie în livrarea bateriei antiaeriene în contextul în care ucrainenii plătesc aceste întârzieri „cu daune și pierderi de vieți omenești”.

Proiectul de lege, emis de guvern, a fost trimis Parlamentului pe 2 septembrie, în aceeași zi în care a început sesiunea parlamentară ordinară. Tot în aceeași zi, proiectul a trecut, în procedură de urgență, de Senat și, o zi mai târziu, de Camera Deputaților. Pe 5 septembrie, legea privind donarea unui sistem antiaerian Patriot către Ucraina a fost promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial al României.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MAE nu a fost notificat cu privire la prezența unor români printre victimele atacului de la Magdeburg

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

MApN acuză o campanie de dezinformare legată de NATO și apărarea aeriană a României organizată inclusiv de „actori statali” ostili

MAE confirmă: bărbatul reținut în Abhazia este român. Ce acuzații îi aduc autoritățile proruse din regiunea separatistă din Georgia

Partenerii noștri