Live

Aleksei Navalnîi și-a scris memoriile, în secret, în închisoare. Văduva opozantului rus anunță că va fi publicată o carte

Data actualizării: Data publicării:
Cartea autobiografică scrisă de Aleksei Navalnîi (foto) va fi lansată simultan în cel puțin 11 limbi diferite pe 22 octombrie și va apărea și în limba rusă. Sursa foto: Profimedia Images

Aleksei Navalnîi a scris o carte autobiografică înainte de a muri, care va fi publicată la sfârșitul acestui an, a declarat joi văduva sa Iulia Navalnaia, dezvăluind existența unui text despre care numai cercul său de apropiați știa că există.

Navalnîi, care a murit la 47 de ani într-o închisoare din Arctica, în februarie, a fost cel mai aprig critic rus al lui Vladimir Putin. Aliații săi, catalogați drept extremiști de către autorități, l-au acuzat pe Putin că l-a ucis. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea sa, scrie Reuters.

Navalnaia, văduva sa, a spus într-o postare pe X, făcută din afara Rusiei, că regretatul ei soț a început să-și scrie memoriile – carte intitulată „Patriot” - în 2020, după ce a fost otrăvit și a fost dus în Germania pentru tratament.

Ea a spus că această carte va fi lansată simultan în cel puțin 11 limbi diferite pe 22 octombrie și va apărea și în limba rusă.

"Nu mi-am imaginat deloc așa, că Alexei își va scrie biografia. M-am gândit că vom avea 80 de ani și că el va sta la computerul lui lângă fereastra deschisă și va scrie", a spus Navalnaia.

„Dar lucrurile au stat altfel. Îngrozitor și foarte, foarte nedrept. Cu toate acestea, Alexei a început să scrie o carte în acel moment (în 2020) și a fost în mod neașteptat de rapid atras de acest proces. Îi plăcea să-și amintească evenimentele vieții sale în legătură cu evenimentele din țară. De exemplu, îi plăcea să-și descrie copilăria”, a spus Navalnaia.

„Acum secretele s-au terminat”

Kira Iarmiș, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a descris modul în care acesta a început să-i dicteze părți din carte în timp ce se afla în convalescență în Germania la două luni după otrăvire și că a terminat cartea când era în închisoare, după ce s-a întors în Rusia în 2021.

„Aleksei avea un talent rar de a putea pronunța instantaneu textul scris. Treaba mea era să țin pasul cu el și să intervin ocazional: „tocmai ai folosit același cuvânt recent!”, a scris Iarmiș pe serviciul de mesagerie Telegram.

„Am auzit oameni vorbind despre postările lui din închisoare: „Aleksei scrie atât de bine, aș vrea să scrie o carte!”. Și am vrut să bat din palme și să strig: "El scrie una! El scrie una!" Dar am convenit să păstrăm totul secret. Acum secretele s-au terminat", a spus ea.

Editura Penguin Books din Marea Britanie, într-o declarație pe X, a descris cartea drept „povestea completă a vieții lui Navalnîi și un îndemn încurajat de a continua munca pentru care și-a sacrificat viața”.

Autobiografia este publicată în Statele Unite de către Knopf.

Probabil că această carte de memorii nu va fi ușor de procurat în Rusia natală a lui Navalnîi, unde autoritățile i-au scos în afara legii mișcarea ca „extremistă” și i-au expus pe susținătorii săi ca agitatori susținuți de SUA pentru a stimula revoluția.

Putin a numit luna trecută moartea lui Navalnîi „tristă” și a spus că a acceptat să-l predea pe politicianul întemnițat în Occident într-un schimb de prizonieri, cu condiția să nu se mai întoarcă niciodată în Rusia.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Auzi bătaia asta? Pregătește-te, tu urmezi”. Mărturii ale deținutelor torturate în închisorile din Iran

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Serie de explozii în locuri publice din Rusia. Principalii suspecți: pensionari, victime ale unor escrocherii

Partenerii noștri