Live

Afacerea Popoviciu - Băneasa: Maidan, gunoaie și milioane irosite

Data actualizării: Data publicării:

Statul român ar putea deveni proprietarul zonei comerciale Băneasa, dacă va câştiga procesul cu omul de afaceri Puiu Popoviciu. Prima decizie a instanţei a adus panică printre locatarii ansamblului rezidenţial ridicat pe locul fostei ferme Băneasa. Judecătorii au decis că terenul ar trebui readus la forma iniţială, adică fără cartierul lor.

La câţiva paşi de trotuarele năpădite de buruieni, stă mândră o piaţă publică închinată de dezvoltatorul imobiliar Aurel Puiu Popoviciu tatălui său, Aurel Popoviciu. Ceva mai încolo o casă părăsită, cu uşi priponite-n placaje. În spatele ei, spre ambasada americană, gunoaie. Grămezi de gunoaie.

Vechiul conac al fermei agronomice Băneasa, unde-şi avea cabinetul notarial Ioana Băsescu, e încuiat şi el de ani.

Afacerea Băneasa, taxe de un miliard de euro

Clădirea e mâncată la poale şi arteziana, cândva monumentală, sufocată de bălării. La dreapta, în hipermarket-urile cu de toate, se rulează zeci de milioane de lei, zilnic. Cele mai populare mărci internaţionale au magazine în complexul Băneasa. Toate plătesc bani grei pentru chirii. Dar şi taxe substanţiale, după cum susţine primarul Sectorului 1 din perioada în care a fost amenajat centrul comercial.

Vasile Gherasim, fost primar al Sectorului 1: Eu sunt informat că, în ultimii 10 ani, statul român a luat impozite şi taxe de aproape un miliard de euro de pe acel ansamblu.

Verdictul, bulversant pentru locatarii din Băneasa

Banii încasaţi de stat din afacerile derulate aici ar putea fi mult mai mulţi în anii următori. Instanţa tocmai a decis că ferma Universităţii de Agronomie a fost distrusă ilegal, iar cele 224 de hectare pe care se află sediul ambasadei SUA, mall-ul Băneasa, un ansamblu rezidenţial şi multe spaţii comerciale trebuie să revină în proprietatea statului român, la starea iniţială. În special, această ultimă parte a verdictului îi bulversează pe cei care şi-au cumpărat locuinţe în cartierul de lângă mall.

Locatar: Păi ce facem? Îl dărâmăm şi facem tarabe? Trebuie să primeze raţiunea şi bunul simţ. Aşa cum era gândit iniţial, în urmă cu 10 - 12 ani, trebuia să fie ceva foarte bun pentru Bucureşti.

Locatar: Nu ştiu dacă-s multe lucruri logice în ţara asta! Chiar n-o înţeleg!

Vasile Gherasim: Dacă citim strict juridic, readucerea la starea iniţială, înseamnă că trebuie să arăm şi să punem pomii ăia care au fost. Caişii. Asta-i readucerea... Varianta care mi se pare mie cea mai corectă, este ca statul să exploateze în continuare obiectivele realizate.

Ce ar urma să se întâmple cu centrele comerciale şi clădirile de pe terenul lui Popoviciu. Consecinţele deciziei instanţei

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un nou sediu al Spitalului de Urgență MAI „Dimitrie Gerota” va fi construit prin PNRR. Ciolacu: Va fi unul dintre cele mai moderne

Barbu (Metrorex): Lucrările la magistrala de metrou până la Aeroportul Otopeni vor începe „foarte curând”

Nicușor Dan, despre reabilitările urgente din Capitală: Vrem să începem lucrările la jumătatea lui octombrie și să terminăm în 4-5 luni

Curtea de Apel Bucureşti dispune rejudecarea procesului Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de închisoare în Dosarul Băneasa

Partenerii noștri