Live

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto

Data actualizării: Data publicării:
Acte necesare pentru schimbarea permisului auto. Foto Profimedia

Schimbarea permisului auto este necesară în câteva situații importante. Dacă pentru permisul emis inițial a expirat termenul de valabilitate, atunci se va emite unul nou, cu perioadă valabilă de încă 10 ani. În cazurile în care permisul de conducere a fost pierdut/furat, deteriorat sau posesorul și-a schimbat numele după căsătorie, se va elibera un duplicat.

Întreaga procedură de preschimbare a permisului auto implică și adunarea mai multor documente doveditoare, în funcție de fiecare situație în parte.

Documente de care ai nevoie pentru schimbarea permisului de conducere

Schimbarea actului auto, dacă este expirat, se poate face înainte sau după data expirării inscripționate pe permis, însă doar după efectuarea vizitei medicale în urma căreia candidatul primește fișa medicală.

Ce cuprinde fișa medicală pentru permis 

Fișa medicală pentru preschimbarea permisului auto este necesară înainte de examen, în cazul obținerii unui permis nou, dar și în cazul reînnoirii permisului. Dacă se solicită doar un duplicat al permisului de conducere, atunci fișa medicală nu este necesară.

Și persoanele care au avut permisul anulat, înainte de a începe procedura de recuperare a documentului auto, au nevoie de fișa medicală.

Eliberarea documentului medical presupune efectuarea unor examinări făcute de specialiști cu scopul de a depista afecțiuni a căror evoluție cronică poate influența capacitatea candidatului de a conduce un autovehicul.

Obținerea fișei medicale emisă de o unitate specializată atestă că solicitantul este apt din punct de vedere al sănătății pentru a conduce categoria de autovehicul pentru care s-a înscris. Consultațiile medicale diferă în funcție de categoria de vehicul pentru care urmează să se susțină examenul. Printre cele mai comune vizite medicale pentru obținerea fișei medicale amintim:

  • Control Oftalmologie - evaluarea mai multor aspecte legate de vederea conducătorului auto. Măsurarea dioptriilor dacă este cazul.
  • Control Neurologie – o evaluare completă efectuată de medicul specialist pentru determinarea capacității de reacție și de coordonare a mișcărilor, examinarea poziției statice, reflexe, coordonarea mișcărilor.
  • Control Psihiatrie -  evaluarea capacităților cognitive precum gândire, logică, percepție, dar și atenție sau emotivitate.
  • Control Ortopedie, Traumatologie – Identificarea condițiilor de invaliditate care ar putea afecta capacitatea conducătorului de a conduce un autovehicul;
  • Control ORL  - evaluarea capacităților auditive și a timpului de reacție;
  • Consult Medicina Internă - bazat pe istoricul medical al candidatului. În urma discuției cu medicul specialist, acesta poate recomanda, dacă sunt necesare, investigații suplimentare orecum analize de laborator, ecografii abdominale sau investigații paraclinice specifice după caz.

În urma controalelor efectuate, solicitantul va primi avizele necesare din partea medicilor, iar fișa medicală completată se eliberează pe loc, în ziua programării. Fișa medicală este valabilă un an de la data emiterii și poate costa între 130 și 250 de lei, în funcție de clinica la care se efectuează.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto care a expirat

  • Cerere schimbare permis - se primește de la ghișeul de schimbare permise auto, dar se poate descărca și online de pe site-ul Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări;
  • Actul de identitate - din care rezultă că are domiciliul sau reședința în România;
  • Dovada plății taxei pentru permisul de conducere - valoare 89 lei;
  • Permisul de conducere în original - dacă titularul nu mai deține permisul, se va completa în declarația din cuprinsul cererii;
  • Fișa medicală.

Acte necesare pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere

Se vor depune actele pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere dacă cel inițial a fost pierdut, furat, deteriorat sau în cazul schimbării numelui. Pentru orice categorie se va păstra valabilitatea administrativă a permisului inițial.

  • Cerere semnată în care se va completa motivul pentru care se solicită eliberarea unui nou document. Cererea este generată, de obicei, de sistemul informatic și conține datele furnizate de solicitant, daca se depune online. De asemenea, se poate completa și manual, la ghișeu.
  • Actul de identitate al solicitantului din care să rezulte că are domiciliul sau reședința în România. Se va prezenta actul de identitate în original, acesta se restituie pe loc, sau se va prezenta o copie dacă cererea este transmisă online;
  • Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 de lei. În cazul în care plata s-a efectuat prin intermediul Sistemul național electronic de plată online, nu mai este necesară depunerea unei dovezi la ghișeu;
  • Permisul de conducere în original, în cazul motivului: deteriorat sau schimbare nume.

Preschimbare permis auto străin cu unul românesc

  • Cerere pentru preschimbare permis auto;
  • Permisul de conducere național care a fost eliberat de autoritățile străine, în original și, dacă este cazul, traducerea legalizată în limba română;
  • Documentul de identitate al solicitantului și, pentru cetățenii străini se vor cere documente precum: pașaport și certiticat de înregistrare, permis de ședere sau cartea de rezidență în România,
  • Fișa medicală eliberată de o unitate medicală autorizată. Dacă se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă;
  • Dovada plății taxei pentru permisul de conducere – valoare 89 lei.

În cât timp primești permisul de conducere după schimbare

Permisul de conducere emis, fie că este nou emis prin susținerea examenului sau preschimbat, se trimite prin poștă, la domiciliul titularului, în termen de 5 până la 15 zile lucrătoare.

Șoferii care își schimbă permisul, primesc dovadă cu drept de circulație pentru 15 zile pe care o pot folosi până în momenul în care primesc documentul nou.

Unde se plătește taxa pentru schimbarea permisului

Din anul 2020, taxa pentru schimbarea permisului nu mai poate fi achitată numerar la ghișeele serviciilor publice. Contravaloarea taxei se încasează în contul BCR, CEC BANK, în rețeaua de stații de plată SelfPay, dar și online pe ghișeul.ro sau site-ul Drpciv.ro.

În cazul în care plata s-a efectuat prin intermediul Sistemul național electronic de plată online, nu mai este necesară depunerea unei dovezi la ghișeu.

Se plătește aceeași taxă, ca valoare, indiferent de motivul pentru care se face solicitarea de schimbare a permisului.

Cum se face programarea online pentru schimbare permis

Pentru a evita statul la cozi, cine dorește schimbarea permisului își poate face programare online. Pe site-ul DRPCIV se vor completa datele necesare programării, iar în momentul sosirii se vor respecta întocmai orele programate. În caz de orice întârzire sau neprezentare, programarea se va pierde și este nevoie de alta.

Pașii pentru a face o programare online sunt: Site-ul DRPCIV - Serviciul Programări Online - Alegerea județului - Alegerea serviciului (Ex: Preschimbare permis românesc) - Completare formular (unde vei completa datele personale). După completarea pașilor de mai sus, se poate alege dara și ora programării.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gorghiu: Nu este de acceptat ideea de praguri când vine vorba de conducere sub influenţa substanţelor psihoactive

VIDEO Un polițist sare din mașină și lovește cu pumnii și picioarele un șofer. A fost deschis dosar penal

Acte pentru dosarul de indemnizație creștere copil. Lista cu documente utile

Acte pentru dosarul de alocație pentru copil. Lista documentelor necesare

Partenerii noștri