Absolvenții liceelor agricole refuză locuri de muncă plătite cu până la 900 de euro: "Nu mă văd practicând"
Fermierii români se plâng că nu au angajați. Foarte puțini dintre absolvenții liceelor de profil vor cu adevărat să muncească pământul. Cele mai multe posturi libere sunt cele de operatori de utilaje agricole, chiar dacă salariile ajung până la echivalentul a 900 de euro lunar.
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Percheziții DNA la Casa de comerţ Unirea
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Tinerii sunt dezorientați profesional
Agricultura din România nu are suficienți tractoriști
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă
Cât câștigă, de fapt, tractoriștii din România
Roșiile au devenit un lux
Fermierii români nu mai vor sisteme antigrindină. Ce nemulțumiri au agricultorii
La liceul agricol din Podu Iloaiei a fost organizat un târg de practică de vară. Scopul a fost de a le arăta viitorilor absolvenți avantajele unui loc de muncă în domeniul în care s-au pregătit. Însă adolescenții nu s-au lăsat convinși.
"Este muncă grea, mai ales pentru o fată, cu toate că sunt foarte multe mașini acum", spune o fată.
"Nu mă văd practicând, nu neapărat pentru că nu e ceva frumos, dar nu-mi place mie, am orientare spre altceva", afirmă un băiat.
Foarte puțini elevi ai liceelor agricole își doresc un viitor în domeniu. Cei mai mulți vor doar să aibă 12 clase, indiferent de profil.
Emil Bălteanu, reprezentant al unei asociații de fermieri: "Pregătirea tehnologica a acestora, în special pentru clasele de operatori pe utilajele agricole este rămasă la nivelul unui deceniu cel puțin a ceea ce se întâmplă în fermă. Nu își găsesc locuri de muncă după terminarea liceului nici măcar 5%."
Ion Noțingăr, fermier: "Avem utilaje care unele sunt peste 300-400 de mii de euro și când încercăm să căutăm forță de muncă calificată, ne trebuie să aibă măcar un minim de cunoștințe".
Cristian Stoica, fermier: "Le facem ucenicia ca să spunem și apoi, unii pleacă, alții rămân. Deseori pleacă in străinătate".
Mulți pleacă și în construcții dat fiind salariile mai mari. În zona Moldovei, salariile pentru operatorii de utilaje agricole încep de la 500-600 de euro și pot ajunge până la 900 de euro lunar.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News