Ședință CSAT. România continuă să sprijine Republica Moldova care, după Ucraina, „este cea mai expusă agresiunilor și presiunilor ruse”
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit marți dimineață, la ora 10:00, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a discuta situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, dar și despre amenințările Rusiei la adresa Republicii Moldova. Membrii Consiliului au decis că România va continua să sprijine Republica Moldova, care, după Ucraina, „este cea mai expusă agresiunilor și presiunilor ruse”. De semenea, România își menține susținerea pentru Ucraina și va continua să acționeze pentru „consolidarea pe termen lung” a Flancului Estic al Alianței nord-atlantice.
ACTUALIZARE România va continua să sprijine Republica Moldova, care, după Ucraina, „este cea mai expusă agresiunilor și presiunilor ruse”, au decis marți membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
„Membrii Consiliului au stabilit, totodată, că efortul țării noastre trebuie să continue să fie unul cuprinzător, care să asigure sprijinul necesar și pentru ceilalți parteneri vulnerabili din regiune. Este vorba, în primul rând, despre Republica Moldova, care, după Ucraina, este cea mai expusă agresiunilor și presiunilor ruse.
De la declanșarea războiului de la granițele noastre, Republica Moldova este supusă unor presiuni pe multiple planuri, cu scopul de a diminua susținerea exprimată de cetățenii săi pentru un curs pro-european ferm, pentru reforme, pentru democrație și prosperitate.
În plus, Republica Moldova este ținta unor acțiuni hibride de destabilizare, de o intensitate și o complexitate fără precedent. Membrii Consiliului au accentuat, în reuniunea de astăzi, modul profesionist, democratic și responsabil în care aceste acțiuni au fost gestionate de autoritățile de la Chișinău.
În acest context, au fost analizate modalitățile optime de continuare a unei susțineri hotărâte de către România a eforturilor Republicii Moldova de consolidare a rezilienței sale. Membrii Consiliului au pus accent pe nevoia de adaptare la evoluțiile regionale și de întărire pe mai departe a demersurilor de sprijin în plan european și internațional, în beneficiul Republicii Moldova”, se arată în comunicatul citat.
Consolidarea Flancului Estic NATO
De asemenea, în ședința CSAT s-a discutat și despre „consolidarea pe termen lung” a Flancului Estic al Alianței nord-atlantice.
„România continuă să acționeze ferm, unitar și eficient, alături de aliații și partenerii săi, în promovarea securității și a stabilității în regiunea Mării Negre – o zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. Reperul fundamental de acțiune rămâne cel al asigurării securității naționale, iar sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova contribuie direct la consolidarea securității României.
În perspectiva Summitului NATO de la Vilnius, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-au asigurat că procesele de implementare a măsurilor cu caracter istoric, adoptate anul trecut la Madrid, privind consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră, aflate în derulare, vor fi pe deplin definitivate.
În același timp, menținerea unui sprijin consistent și multidimensional pentru Ucraina, în cadrul NATO și al Uniunii Europene, este de importanță critică pentru asigurarea succesului eforturilor de apărare ale acestui stat, atât în prezent, cât și pe termen lung”, potrivit comunicatului.
Știrea inițială
Pe ordinea de zi a reuniunii CSAT sunt incluse subiecte referitoare la evoluţiile privind situaţia de securitate din regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei şi a intervenţiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
La şedinţă participă premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, directorul SRI, Eduard Hellvig, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul Consiliului, Mihai Şomordolea. Directorul SIE, Gabriel Vlase, nu participă la şedinţă, el fiind înlocuit de un adjunct.
De asemenea, se va analiza şi concepţia dezvoltării aviaţiei militare române.
În cadrul şedinţei CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale, a precizat sursa citată.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News