„A fost pur și simplu o nebunie”. De ce nu toți francezii sunt fericiți că Jocurile Olimpice se întorc la Paris în 2024 (CNN)
La o sută de ani de când Jocurile Olimpice au onorat ultima dată străzile Parisului, orașul este pregătit pentru revenirea celui mai mare eveniment sportiv din lume în vara anului 2024. Însă nu toți francezii sunt fericiți, potrivit unei analize CNN.
În timp ce organizatorii și guvernul francez susțin că vor fi cele mai incluzive jocuri de până acum, un cor tot mai mare de voci nu este convins.
Accesibilitatea este o preocupare principală, atât din punct de vedere financiar, din cauza costului exorbitant al biletelor, cât și pentru persoanele cu dizabilități, care se tem să se descurce în infrastructura de transport a Parisului, veche de zeci de ani.
Prețuri foarte mari
Flavien Lallemand abia reușise să intre pe site-ul de vânzare a biletelor pentru Paris 2024, înainte de a decide că nu merită. „O nebunie, a fost pur și simplu o nebunie”, a declarat dezvoltatorul în vârstă de 23 de ani pentru CNN cu privire la prețul biletelor disponibile. „Este o rușine, se face în orașul nostru, este chiar alături, vom fi deranjați de toți vizitatorii etc.; vom fi afectați, dar nu vom avea părțile pozitive”, a spus el, adăugând că probabil va ajunge să urmărească meciurile la televizor acasă.
Mulți francezi au protestat pe rețelele de socializare împotriva costului biletelor, reclamând că cele disponibile depășesc cu mult bugetul mediu. Este o diversiune jenantă pentru organizatorii jocurilor, care au lăudat acreditările de accesibilitate ale evenimentului.
„Paris 2024 va fi prima ediție a Jocurilor care se va concentra pe solidaritate și incluziune”, se laudă site-ul lor oficial.
Cele mai ieftine bilete pentru jocurile principale au fost puse în vânzare de la 24 de euro (26 de dolari), iar biletele pentru Jocurile Paralimpice au fost vândute de la 15 euro (16 dolari). Cu toate acestea, aceste bilete au fost limitate ca număr și de multe ori erau pentru turnee precum baschet sau fotbal care se desfășurau în alte orașe franceze. În momentul în care mulți fani ai sportului au reușit să cumpere bilete, opțiunile mai accesibile erau adesea rare.
Spre deosebire de Jocurile trecute, Paris 2024 a instituit un sistem de achiziție de „pachete de jocuri”. Membrii publicului au fost rugați să se înscrie la o tragere la sorți pentru a avea șansa de a cumpăra bilete. De la jumătatea lunii martie, când au început vânzările, câștigătorii loteriei au avut la dispoziție o fereastră de 48 de ore pentru a cumpăra bilete de la minimum trei evenimente, rezervând același număr de bilete pentru fiecare sesiune.
Pentru cei care sperau să vadă doar un singur sport, acest lucru a însemnat o posibilă triplare a bugetului, deși organizatorii au promis că vor permite revânzarea biletelor nedorite în primăvara anului viitor.
„Prețul îmi provoacă greață”, a declarat Marine Debauve, medaliată europeană și fostă gimnastă olimpică, cu privire la cei 690 de euro (742 de dolari) pe care i-ar costa biletele la o finală de gimnastică. „Poate fi mai ușor să particip la Jocurile Olimpice decât să le văd ca spectator în țara mea”, a spus ea pe Facebook, reluând furia actualilor sportivi de a nu putea asigura bilete pentru familiile lor.
Un alergător francez de 5.000 de metri, Jimmy Gressier, a declarat pe rețelele de socializare că invitarea a 10 rude pentru a-l vedea la competiție ar costa între 6.000 și 7.000 de euro (6.400 și 7.500 de dolari), potrivit BFMTV.
El a spus că prețul biletelor este „cu adevărat exorbitant”, mai ales pentru ceea ce „este în mod fundamental un sport accesibil pentru toți și accesibil, iar acolo nu sunt mari vedete”. „Înțeleg, îmi pare rău că sunt dezamăgiți”, a declarat în martie șeful Paris 2024, Tony Estanguet, pentru BFMTV-RMC Sport, post afiliat CNN, adăugând că a doua fază de vânzare a biletelor, în luna mai, a permis publicului să cumpere bilete individuale.
„Știm că există o cerere mult mai mare decât oferta”, în ceea ce privește biletele, a adăugat Estanguet.
Aproximativ 10% din cele aproximativ 10 milioane de bilete puse în vânzare pentru meciuri au un preț de 24 de euro, iar jumătate dintre ele sunt puse în vânzare la prețuri sub 50 de euro (54 de dolari). Organizatorii spun că prețurile Jocurilor nu sunt mai scumpe decât cele de la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.
Spre deosebire de Jocurile trecute, ceremonia de deschidere a Parisului 2024 va avea loc de-a lungul unei porțiuni a râului Sena, care traversează orașul, oferind un acces fără precedent (și în mare parte gratuit) la uvertura competiției.
Chiar și așa, cele mai bune priveliști ale paradei plutitoare de pe malurile râului vor fi cu bilet, unele locuri fiind puse în vânzare la prețuri de până la 2.700 de euro (2.900 de dolari).
Probleme de accesibilitate
Organizatorii Paris 2024 s-au lăudat că incluziunea se află în centrul proiectului și că Jocurile Paralimpice din septembrie anul viitor vor fi „cele mai accesibile de până acum”, prezentându-se ca un lider în materie de accesibilitate. Una dintre jumătățile perechii de mascote oficiale poartă o proteză la picior, fiind prima mascotă care face acest lucru, potrivit organizatorilor.
„Este un mesaj puternic să ai o mascotă cu un handicap vizibil”, a declarat Estanguet în noiembrie anul trecut, când au fost dezvăluite mascotele, adăugând că imaginile promovează un mesaj de incluziune și de valoare pentru persoanele cu dizabilități în societate. Dar asta nu reprezintă o ușurare pentru vizitatorii cu dizabilități, care vor avea puține modalități accesibile de a se deplasa în oraș.
Rețeaua de metrou a Parisului, veche de peste un secol, plină de scări și lipsită de lifturi, este cunoscută ca fiind inaccesibilă pentru pasagerii cu dizabilități. Președintele Emmanuel Macron a anunțat în aprilie că guvernul va cheltui 1,5 miliarde de euro pentru a îmbunătăți accesul persoanelor cu dizabilități în toată Franța și s-a angajat să facă Jocurile „100% accesibile” pentru persoanele cu mobilitate redusă.
Activistul pentru drepturile persoanelor cu dizabilități Stephane Lenoir este „destul de îngrijorat” cu privire la accesul persoanelor cu dizabilități în jurul Parisului pentru Jocuri, cu o linie „mult prea mică” pentru a răspunde nevoilor comunității cu dizabilități.
În prezent, doar o singură linie de metrou este în întregime fără trepte, linia M14 care traversează orașul. Se estimează că doar 10% din cele 332 de stații ale rețelei vor fi accesibile pentru utilizatorii de scaune cu rotile până la Jocuri.
Comparați această situație cu cea a Londrei, unde, înainte de Jocurile din 2012, orașul a asigurat accesul fără trepte pentru aproximativ un sfert din stațiile de metrou – denumirea metroului londonez – în ciuda faptului că acesta este mult mai adânc decât cel al Parisului și că este cea mai veche rețea din lume. Și la Tokyo, unde se vor desfășura Jocurile din 2021, care au fost amânate, peste 95 % din stațiile de metrou erau fără trepte în 2020.
Organizatorii au promis autobuze de transfer între principalele gări din Paris și locurile de desfășurare a Jocurilor, dar Lenoir este îngrijorat de lipsa de informații despre accesul și capacitatea autobuzelor, în special pentru familiile care călătoresc cu deținători de bilete cu handicap.
Nicolas Merille, de la APF France Handicap, o asociație națională pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, a pus dificultățile pe seama abordării Franței în ceea ce privește accesibilitatea în general. Persoanele cu dizabilități „sunt percepute ca fiind cazuri sociale și medicale, nu sunt considerate cetățeni”, a spus el. „Călătoria în scaun cu rotile este întotdeauna precară, fără nicio garanție de călătorie fără probleme”, a spus Merille.
Citește și: David Popovici a luat medalia de aur la 100m liber și s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris
Editor : M.D.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News